چند خواسته مهم جامعه مامایی؛ از افزایش تعرفههای زایمان و پوشش بیمهای خدمات مامایی تا اصلاح نگاه طرح پزشک خانواده به جایگاه ماما

گفتوگو|

یک ماما و عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور به بیان دغدغهها و خواستههای جامعه مامایی پرداخت و گفت: یکی از خواستههای مهم ما این است که همکاران ما به درستی در طرح پزشک خانواده که از سیاستهای کنونی وزارت بهداشت است، دیده شوند.
روز ۵ می (مصادف با ۱۵ اردیبهشت) بهنام روز ماما نامگذاری شده است. این روز فرصتی برای قدردانی از ماماها، افزایش آگاهی عمومی نسبت به نقش آنها در سلامت مادران و نوزادان، و جلب توجه سیاستگذاران به وضعیت شغلی و علمی این قشر است.
نوشین زنده زبان، ماما و عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور در گفتوگو با میزان به مناسبت روز جهانی ماما ضمن اشاره به اینکه جامعه مامایی کشور ما حدود ۸۰ هزار عضو دارد که دارای نقش بسیار مهم و حیاتی در پیشبرد اهداف نظام سلامت کشورند اما متاسفانه طی سالهای اخیر با مشکلهای صنفی و حرفهای بسیاری مواجه بودند گفت: شعار روز جهانی ماما این است که ماماها در هر بحرانی نقش ضروری و حیاتی دارند و این امر نشان دهنده ظرفیت بسیار بالای این افراد است.
کمبود حدود ۲۰ هزار ماما در کشور
وی با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته که آمار مرگ و میر مادران و کودکان بسیار پایین و شاخص سلامت مادران بالا است ماماها به عنوان اولین خط درمانی هستند، ادامه داد: این در حالیست که متاسفانه در کشور ما بیتوجهیهای مسئولان نظام سلامت به ماماها سبب دلسردیشان شده است. در حال حاضر مباحث افزایش جمعیت و فرزندآوری را داریم و در قانون نیز دیده شده که ماماها میتوانند نقش بسیار مهم و موثری در این امر داشته باشند و بر اساس این قانون بر جذب ماماها بسیار تاکید شده اما عملا اقدامی در این مورد صورت نگرفته است، در حال حاضر با کمبود حدود ۲۰ هزار ماما مواجه هستیم و این در حالیست که استفاده از ظرفیت مامایی میتواند به پیشبرد اهداف نظام سلامت کمک بسیاری کند.
رتبه سوم مامایی ایران در دنیا
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور با اشاره ره اینکه در منطقه مدیترانه شرقی رتبه اول و در دنیا رتبه سوم مامایی را داریم که نشان دهنده قدرت بالا، توانایی و کمکی است که همکاران ما میتوانند به نظام سلامت کشور ارائه دهند، افزود: متاسفانه سالها است که با مشکلهای صنفی و حرفهای دست به گریبان هستیم. زایمان طبیعی مهمترین معضل همکاران ما است و در حالی که بیش از ۶۰ درصد زایمانها در کشور ما توسط ماماها انجام میشود ولی حق حقوق قانونیشان پرداخت نمیشود و تعرفههای زایمان بسیار پایین است. همچنین بسیاری از بخشهای خصوصی با بیمارانی که ماماها برای زایمان ارجاع میدهند همکاری نمیکنند.
زنده زبان با بیان اینکه کارانه زایمان طبیعی هر چند ماه یک بار و با مبالغ بسیار پایین پرداخت میشود، گفت: خدمات مامایی با اینکه چند بار تعرفه گذاری شده ولی مجددا نیاز به بازنگری دارد و این مسائل موجب دلسردی و مهاجرت همکاران به کشورهای دیگر میشود که قطعا نه به نفع مردم و نه به نظام سلامت کشور است. برای تحصیل دانشجویان مامایی بسیار هرینه شده که باید جبران شود.
این ماما ضمن بیان اینکه در بسیاری از استانها بیمهها خدمات مامایی را چندان پوشش نمیدهند و یا اینکه در شرح وظایف مامایی دست میبرند، در حال حاضر هر کدام از سازمانهای بیمهگر چند وظیفه ماماها را به صورت سلیقهای حذف کردهاند که این امر موجب ضربه زدن به همکاران ما میشود، توضیح داد: مسئله دیگر ما بحث پزشک خانواده است که نقش ماماها باید در آن به درستی دیده شوند و با توجه به اینکه ماماها پروانه، مجوز کار مستقل و شرح وظایف مستقل دارند باید با آنها به عنوان یک شخص حقیقی قرارداد بسته شود نه اینکه سرانه ماما در دل سرانه پزشک خانواده باشد، این امر یکی از خواستههای مهم ماست که همکاران ما به درستی در طرح پزشک خانواده که تعمیمش به سراسر کشور از سیاستهای کنونی وزارت بهداشت است، دیده شوند و این مسائل نیاز به بازنگری کامل دارند.
وی با بیان اینکه خواسته اصلی ما این است که جایگاه واقعی ماماها در نظام سلامت کشور به درستی دیده شود، گفت: در حال حاضر به همکاران ما که در مراکز بهداشتی کار میکنند مراقبان سلامت گفته میشود، این در حالیست که ماما در هر جایی که مشغول به ارائه خدمت باشد باید با عنوان ماما شناخته شود و نباید اسمش عوض شود و تمام جامعه ماما کشور به این مسئله معترض هستیم و لازم است عنوان ماما برگردد.
عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور ضمن اشاره به اینکه همکاران ما در بیمارستانها مشکلهای بسیاری برای آموزش دانشجویان مامایی دارند و نیاز به همکاری بیشتری این رابطه وجود دارد بیان کرد: قانون سختی کار برای ماماها به درستی و به طور کامل اجرا نمیشود این در حالیست که مامایی از جمله شغلهایی است که با استرس بسیاری همراه است و جان مادر و نوزاد در حساسترین شرایط دست ماما است و از این رو این قانون باید شامل همکاران ما نیز باشد.
عضو شورای عالی نظام پزشکی عنوان کرد: یکی از مسائلی که موجب میشود مشکلهای ماماها کمتر دیده شود این است که افرادی که از کارشناسان گروه مامایی نیستند پشت درهای بسته برای همکاران ما یا دیگر گروهها تصمیم گیری میکنند در حالی که باید از کارشناسان همان رشته برای تصمیمگیری های کلان در نظام سلامت استفاده شود.
انتهای پیام/