چرایی تعلل در تکذیب

این تحولات در شرایطی است که ایران بهعنوان رهبر محور مقاومت، تقابلی کمنظیر را با رژیم جعلی صهیونی بهعنوان نایب کل دنیای غرب تجربه میکند. درچنین شرایطی، زمانبندی انتشار خبر نیویورکتایمز (یک بامداد جمعه بهوقت ایران) نشان میدهد که اتاق جنگ رسانهای در آمریکا، زمان انتشار خبر را بهصورت هدفمند انتخاب کرده و تعلل دستگاه سیاست خارجی هم عملا باعث آسیبهایی در این زمینه شده است.
تکاپوی رسانهای غرب در ساعات تردید وزارت خارجه
خوب است نگاهی به خبرسازیهای رسانههای آمریکایی و غربی در ساعاتی بیندازیم که وزارت خارجه همچنان درحال سبکسنگینکردن پاسخگویی به یک ادعا بود.ساعاتی پس از خبر اولیه نیویورکتایمز، آسوشیتدپرس با انتشار و تأیید این خبر بهنقل ازیک مقام آمریکایی مدعی شد که این دیدار به درخواست ایرانیها انجام شد. این خبرگزاری همچنین به مسائل مطرحشده در این نشست هم پرداخت و نوشت گفتوگوی ایلان ماسک و امیرسعید ایراوانی شامل موضوعات مختلفی ازجمله برنامه هستهای ایران، حمایت جمهوری اسلامی از گروههای ضداسرائیلی در سراسر خاورمیانه و چشمانداز بهبود روابط با ایالات متحده بوده است.
شبکه سیبیاس هم روز جمعه بهنقل از دو منبع مطلع مدعی شد که این دیدار روز دوشنبه و درمحل اقامت سفیر ایران در نیویورک انجام شد و «نشانهای دردست نیست که دونالد ترامپ از این دیدار مطلع بوده باشد».
با اینحال، آسوشیتدپرس بهنقل از یک مقام آمریکایی نوشت که «ایرانیها بهدنبال دیدار با ماسک» بودند و «این دیدار در نمایندگی ایران در سازمان ملل صورت نگرفت».
بهادعای این مقام آمریکاییکه خواسته نامش فاش نشود،«هیچ تصمیم فوریازسویهیچیک ازطرفین ایندیدارگرفته نشده است».
در همینحال، در داخل کشورمان هم واکنشهای فراوانی در اینزمینه صورت گرفت و رسانههای مکتوب و فضای مجازی به تحلیل این اتفاق پرداختند و بهقول وزیرخارجه«له یا علیه» آن موضع گرفتند و نهایتا این وضعیت وزارت خارجه را به ایننتیجه رساند که قویا این ادعا را تکذیب کند.
نوشدارو بعد مرگ سهراب
رئیس دستگاه سیاست خارجی در مصاحبه شنبهشب خود سه هدف را برای این خبرسازی نیویورکتایمز ذکر کرد؛ فضاسنجی برای رسیدن به این ارزیابی که زمینه چنین دیدارهایی وجود دارد، برای شروع هیاهوی رسانهای تبلیغاتی علیه ایران و بالاخره اینکه جلوه دهند ایران بعد از آمدن رئیسجمهور جدید آمریکا بهدنبال تماس است؛ درنهایت وزیر خارجه تاکید داشت که چنین درخواستی ازسوی ایران وجود ندارد. این تحلیل عراقچی اگرچه سنجیده است اما بههر روی، در حکم نوشدارو بعد از مرگ سهراب است و در جنگ رسانهای ثانیهها ارزش دارد وگرنه تحلیل بعد ماوقع چندان پیچیده نیست و برای عقبنیفتادن از حریف، آنهم بهمدت ۳۶ساعت، باید که یک تیم رسانهای و سازوکار ۲۴ ساعته پابهکار خبری تدارک دید تا تحلیلها از جنس پیشبینی شود و واکنشهای خبری بهموقع.
احتمال آغاز مذاکرات با اروپا
عباس عراقچی، وزیر خارجه در گفتوگوی ویژه خبری درباره موضوعات مختلف از پرونده هستهای گرفته تا انتخابات آمریکا و تحولات منطقه صحبت کرد. عراقچی با بیان اینکه الان ابراز علاقه ازسمت کشورهای اروپایی برای شروع مجدد مذاکرات وجود دارد و احتمالا بهزودی اینکار را انجام خواهیم داد، توضیح داد: ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ زمان پایان قطعنامه ۲۲۳۱ است و وقتی قطعنامه بهشکل خودکار منحل شود، اسنپبک و… از بین خواهد رفت. احتمالا اگر قبل از آن توافق جدیدی حاصل نشود، ما با یک شرایط بحرانی مواجه خواهیم بود. وی افزود: ممکن است کشورهای اروپایی عضو برجام، دنبال اسنپبک بروند. نمیخواهم از الان درباره یک سال دیگر قضاوت کنم؛ فرصت مذاکراتی و فرصت برای دیپلماسی هنوز هست، البته فرصت زیاد نیست و محدود است. عراقچی افزود: برای چنین مذاکرات پیچیدهای، یک سال زمان خیلیزیادی نیست. رئیس دستگاه سیاست خارجی کشور در بخش دیگری از مصاحبه خود درباره مذاکره با آمریکا گفت: گفتوگو با دولت آمریکا و روند مسقط هنوز متوقف است و دولت جدید آمریکا باید تصمیم خودش را بگیرد و ما براساس آن عمل خواهیم کرد.