وضعیت فاجعهبار خلیج گرگان/ خشکی عروس خزر نزدیک شد + فیلم

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، از اوایل دهه ۹۰ با توجه به وضعیت بغرنج خلیج گرگان به عنوان تنها خلیج ایرانی دریای خزر و خطر خشکی کامل این پهنه آبی، موضوع احیا و علاجبخشی آن مطرح شد.
بیعملی دولتهای یازدهم و دوازدهم و دست روی دست گذاشتن مسئولان وقت سبب شد تا حدود یک سوم مساحت حدود ۵۰ هزار هکتاری خلیج گرگان به دلیل پسروی آب دریا و همچنین کاهش ورود آب به آن خشک شود.
در ۸ سال دولت روحانی، به رغم مطالبه مردمی، تذکرات و درخواستهای نماینده ولی فقیه در استان، دغدغههای دوستداران و حافظان محیط زیست اقدامی عملی برای نجات خلیج گرگان انجام نشد و در تمام این سالها تنها بر روی راهکارهای نجات خلیج صحبت شد. تا اینکه در سال روزهای پایانی عمر دولت دوازدهم اسحاق جهانگیری در ستاد ملی تالابها اعتباری ۹۰۰ میلیارد تومانی برای نجات خلیج گرگان در نظر گرفت.
اعتباری که حتی یک ریال از آن هم در دولت روحانی به این پهنه آبی در حال احتضار تزریق نشد تا اینکه با آمدن دولت سیزدهم و حضور شهید رئیسی در خلیج گرگان و صدور دستورات ویژه، یکی از همان راهکارهایی که در دولت قبل فقط حرفش را می زدند با لایروبی کانال آشور انجام شد.
لایروبی کانال آشوراده به طول ۱۱ کیلومتر و عمق ۱.۵ متر اتصال دریای خزر با خلیج گرگان را برقرار کرد اما این همه ماجرا نبوده و نیست. خلیج گرگان هنوز هم در معرض خشکی است و در صورت بیتوجهی به کانون ریزگردهای نمکی تبدیل خواهد شد.
کانالهای خوزینی، چپاقلی و آشوراده اتصال دریا با خلیج را برقرار میکردند، لایروبی کانال آشور گرچه ۴۰ سانتی متر به عمق آب خلیج افزوده و کیفیت آن را بهبود بخشیده اما نیازمند استقرار دائم یک دستگاه لایروب است. در عین حال تصاویر هوایی گویای خشکی کامل کانال خوزینی است، این کانال بیش از ۴ کیلومتر طول و حدود ۷۰ متر عرض دارد و به نظر میرسد مسئولان در کنار لایروبی کانال آشور باید فکری برای بازکردن کانال خوزینی کنند.
مردم گلستان به ویژه در شهرهای ساحلی انتظار داشتند دولت چهاردهم نگاه ویژهای به موضوع خلیج گرگان داشته باشد، هرچند در ماههای گذشته خبر از موافقت اختصاص ۲ هزار میلیارد تومان برای علاجبخشی خلیج گرگان از سوی محمدرضا عارف داده شد اما تا کنون جز گفتاردرمانی اقدامی در خلیج گرگان انجام نشده است.
این بیعملی سبب شده تا فریاد نماینده مردم غرب گلستان در مجلس شورای اسلامی هم بلند شود و نسبت به از دست رفتن فرصت احیا و نجات خلیج گرگان هشدار و تذکر جدی دهد. عبدالجلال ایری حتی وزیر کشور را درباره وضعیت خلیج گرگان و دست روی دست گذاشتن دولت، مخاطب قرار داده و تأکید کرده در صورتی که اقدامی برای خلیج انجام نشود حتما از ابزارهای قانونی مانند سوال از وزیر کشور، تحقیق و تفحص از وزارت کشور و استانداری گلستان استفاده خواهد کرد.
البته کارشناسان محیط زیست هم بر وضعیت نامطلوب این خلیج صحه میگذارند و معتقدند باید اقداماتی که در گذشته در قالب ۱۵ راهکار عملیاتی برای احیا و علاج بخشی خلیج گرگان مصوب شده است هرچه زودتر اجرایی شود در غیر این صورت آیندهای تلخ و سهمگین در انتظار این خطه شمالی خواهد بود که اقتصاد، معیشت و محیط زیست مردم گلستان و حتی مازندران به ویژه شهرهای ساحلی را از بین خواهد برد.
انتهای پیام/.