مشاغل دوستدار محیط زیست

چکیده
نقش مشاغل دوستدار محیط زیست در جامعه امروز ما بسیار پراهمیت و کاربردی است . مشاغلی که سلامت نیروی انسانی ، سلامت محیط زیست و تولید محصول سالم را مدنظر قرار می دهند ، مشاغل دوستدار محیط زیست هستند. در این مقاله سعی داریم در رابطه با اهمیت مشاغل دوستدار محیط زیست برای آگاهی بخشی به شهروندان توضیحاتی را ارائه دهیم و ضمن اینکه حمایت از این مشاغل باید در دستور کار مسئولین امر قرار بگیرد.فرهنگ سازی در جامعه بخشی مهم است که باید با استفاده از رسانه ها این موضوع مدنظر قرار گیرد و اگر مردم آموزش های لازم را دریافت کنند مطمئن باشیم مشاغل دوستدار محیط زیست خیلی سریع در کشور به جایگاه واقعی خودشان خواهند رسید. این نوشتار حاصل گفتگو با دغدغه مندان حوزه محیط زیست است.دیگر وقت آن رسیده که همه ما به نجات کره زمین فکر کنیم ، تغییرات آب و هوایی هرساله نشان می دهد که باید فکری کنیم و امروزه نقش دولت ها و مردم بسیار پر رنگ تر است و مشاغل دوستدار محیط زیست نیازمند توجه ویژه از سوی دولت و مردم هستند.
کلمات کلیدی: محیط زیست ، جامعه ، تولید محصول ، شهروندان
۱– مقدمه
در زندگی مدرن امروزی باید به محیط زیست اهمیت بدهیم و آموزش ، آگاهی بخشی به شهروندان با موضوع محیط زیست و مشاغل دوستدار محیط زیست یکی از اساسی ترین مسائل روز بشمار می آید. همه ما وظیفه داریم در مورد محیط زیست و اهمیت آن در شهرها آموزش ببینیم. مدیریت پسماند نیازمند آموزش و فرهنگ سازی است . تفکیک زباله از مبدا علاوه بر کارآفرینی ، موجب افزایش درآمدهای پایدار شهری خواهد شد و باید از تمام ظرفیت های شهروندی در راستای اجرای طرح تفکیک زباله استفاده شود. استفاده از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد و دغدغهمند قطعا به موضوع مدیریت پسماند کمک خواهد کرد.
باید شهرداریها ، بخشداریها و دهیاریها در خصوص مدیریت پسماندها به وظایف خود عمل کنند تا بتوانیم با اقدامات به موقع زباله را به عنوان معضل ندانیم و شهری پاک و زیبا داشته باشیم. در اینجا مهم است که بیان کنیم نقش مسئولین امر در راه اندازی مشاغل دوستدار محیط زیست بسیار حیاتی است. تمامی دستگاههای متولی مکلف به انجام وظایف محوله خود در حوزه محیط زیست و مدیریت پسماند هستند ، در موضوع مدیریت پسماند یک یا چند دستگاه مسئولیت ندارند بلکه این موضوع جزو وظایف همه دستگاهها است.
مدیریت پسماند در شهرها و روستاها نیازمند فرهنگ سازی و آموزش است و باید به این امر مهم توجه جدی شود ، هر امری را که مردمی کردیم موفق بودهایم بنابراین ضرورت دارد در موضوع مربوط به تفکیک نیز از الگوهای مردمی بهره مند شویم. امروز در درجه اول با استفاده از رسانه ها باید به شهروندان آموزش بدهیم. شناخت مشاغل دوستدار محیط زیست توسط شهروندان باعث می شود گام نخست در زمینه شهری پاک و بدون زباله برداریم .
۲- مشاغل دوستدار محیط زیست
مرکز مشاغل دوستدار محیط زیست مراکزی هستند که شهرداری ها در سطح شهرها معین می کنند تا شهروندان زباله های تفکیکی خودشان را تحویل دهند و در ازای آن لوازم تحریر ، وسایل صنایع دستی و یا گلدان گل تحویل بگیرند .این نوع مشاغل دوستدار محیط زیست هستند و به جامعه پاک و بدون زباله می اندیشند.
افرادی که در این حوزه فعال هستند باید توسط مسئولین امر حمایت بشوند و اهمیت این مشاغل در شهرهای مدرن امروزی بسیار مهم تر شده است چرا که دغدغه شهر پاک توسط دوستداران محیط زیست امروزه بیشتر شده است.
۳- نقش رسانه ها در آگاهی بخشی به جامعه
مسئولین رسانه ها باید در موضوع محیط زیست دغدغه مند باشند و آموزش شهروندان در خصوص مشاغل دوستدار محیط زیست در درجه اول یکی از مهم ترین مسائل است. رسانه ها باید به مردم این موضوع را یاد آور شوند که اگر زباله های منازل را تفکیک نمایند و به مشاغل دوستدار محیط زیست در سطح شهر که شهرداری ها مشخص کرده اند تحویل دهند ، می توانیم شهری پاک و بدون زباله داشته باشیم و واسطه های این طلای کثیف را هم حذف می کنیم .(چرا که طلای کثیف مافیای خاص خود را دارد).
برای اینکه شهری بدون زباله داشته باشیم ، اهمیت رسانه و آگاهی بخشی به مردم در این مسئله پر رنگ خواهد بود و خبرنگاران با درک موضوع باید در راستای آموزش مردمی گام های موثری بردارند.
خبرگزاری دانشجویان ایران ((ایسنا)) در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۹۴ خبری با تیتر : شغل های سبز را جدی بگیریم ، منتشر کرده است که در بخش ابتدای خبر این طور می نویسد : با وجود آنکه مشاغل سبز و فعالیتهای مرتبط با آن در دنیا روز به روز در حال گسترش است و بسیاری از کشورهای دنیا از اقتصاد سبز و ایجاد شغلهای سبز استقبال کردهاند اما این موضوع در کشورمان همچنان ناشناخته و مغفول مانده است.
وب سایت تجارت نیوز در تاریخ ۷ فروردین ۱۴۰۳ خبری با تیتر : مشاغل سبز در سال ۲۰۲۴ چشمانداز بازار کار را تغییر میدهند؟ ، منتشر می کند که در خبر آمده است : در پی افزایش نگرانیهای محیطزیستی و تغییر جهانی به سمت پایداری، چشمانداز بازار کار شاهد تحول قابل توجهی بوده است. سال ۲۰۲۴ به عنوان یک لحظه محوری مطرح میشود که نشاندهنده افزایش مشاغل سبز و پایداریمحور و تقاضا برای مهارتهای سبز تخصصی است. این تغییر صرفا یک روند کوتاهمدت نیست بلکه تغییری اساسی در چگونگی فعالیت صنایع است.
طبق بررسی هایی که در خبرگزاری ها و پایگاه های خبری انجام شد ، متاسفانه به موضوع مشاغل دوستدار محیط زیست در رسانه ها کمتر پرداخته شده است و در مواردی اصلا در این رابطه خبر یا یادداشتی یافت نکردیم. در اینجا به عنوان یک فعال رسانه ای و مدیرمسئول رسانه نونگاه تهران عرض می کنم که نقش رسانه در آگاهی بخشی به شهروندان برای دستیابی به شهری پاک و مدرن بسیار تاثیرگذار است و باید همه رسانه ها در این خصوص پیش قدم باشند.
زمانی که با فعالان محیط زیست گفتگو می کنیم به دو مورد بیشتر اشاره می کنند :۱- مسئولین این نوع مشاغل را حمایت کنند. ۲- رسانه ها به مشاغل دوستدار محیط زیست نگاه ویژه داشته باشند.
همه ما وظیفه داریم برای کمک به نجات زمین دوستدار محیط زیست باشیم و در توسعه و معرفی کسب و کارهای این حوزه باید به جامعه آگاهی بدهیم و از مسئولین مربوطه مطالبه کنیم.
انقلاب کار از راه دور فرصتهای شغلی سبز را تقویت کرده است. گزینههای دورکاری انتشار گازهای گلخانهای مرتبط با رفتوآمد را کاهش دادهاند ، و کار از راه دور به افراد اجازه میدهد تا بدون توجه به محدودیتهای جغرافیایی به دنبال فعالیت در مشاغل سبز باشند.
۴- نقش فناوریهای سبز
سرمایهگذاری در فناوریهای سبز نیز چشمانداز بازار کار را تحت تاثیر قرار داده است. شرکتها به طور فزایندهای در زمینههایی مانند هوش مصنوعی، اینترنت اشیاء و بلاکچین برای توسعه راهحلهای پایدار برای حفظ محیط زیست، بهرهوری انرژی و مدیریت منابع سرمایهگذاری میکنند.
تقاضا برای متخصصان فناوری و مشاغل سبز نیز به موازات این تغییرات افزیش مییابد. این سرمایهگذاریها به افزایش تقاضا برای توسعهدهندگان نرمافزار، تحلیلگران داده و متخصصان هوش مصنوعی با تخصص در زمینههای مرتبط با پایداری منجر شده است.
۵-برند های دوستدار محیط زیست
کسب و کارها به سمت پایداری و سبک سازگار با محیط زیست رفته اند. برترین برند های دوستدار محیط زیست در حال حاضر آنهایی هستند که بیشترین قدرت را در بازار دارند.در آینده مشاغل دوستدار محیط زیست سهم بیشتری از بازار را در اختیار می گیرند و این موضوع مهم است که شرکت هایی موفق خواهند شد که با این نوع مشاغل همکاری می کنند .
برندهای دوستدار محیط زیست ، شرکت هایی هستند که برخی از بزرگترین مشکلات زیست محیطی را می شناسند و می دانند که چگونه راه های منحصر به فردی برای غلبه بر این مشکلات ارائه دهند. این سازمانها فقط از بسته بندیهای بازیافتی استفاده نمیکنند. یا اینکه ترموستاتهای خود را در زمستان برای کاهش مصرف انرژی خاموش نمیکنند. بسیاری از برندهای دوستدار محیط زیست نیز در حال سرمایه گذاری برای یافتن ابتکارات جدیدی هستند که نحوه عملکرد آنها را در سطح اساسی تغییر می دهد.
۶-فرهنگ سازی در جامعه
جامعه نیازمند فرهنگ سازی در خصوص مشاغل دوستدار محیط زیست است. زمانی که با شهروندان گفتگو می کنیم ، اکثرا بیان می کنند که این نوع مشاغل را نمی شناسند و دستگاه های متولی به خوبی در جامعه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی نکرده اند. فرهنگ سازی در جامعه باعث می شود که شهروندان این نوع مشاغل را به خوبی بشناسند و وظیفه خود بدانند که با مشاغل دوستدار محیط زیست در ارتباط باشند. برای آیندگان و شهری پاک باید فرهنگ سازی در جامعه بصورت اصولی آغاز شود و شهروندان از مزایای این نوع مشاغل آگاه شوند تا بتوانیم جامعه ای دوستدار محیط زیست داشته باشیم.زمانی که در وب سایت ها جستجو می کنیم متوجه می شویم که در این خصوص تولید محتوا به خوبی صورت نگرفته است و فعالان این حوزه باید در تلاش باشند تا مشاغل دوستدار محیط زیست را با تولید محتوا مناسب به شهروندان معرفی کنند.
در ذیل یکی از مشاغل دوستدار محیط زیست که در استان تهران – شهرستان بهارستان – نسیم شهر – سرای محله شهرداری واقع است را مشاهده نمایید.

شکل شماره (۱) : مشاغل دوستدار محیط زیست
۷- نتیجه گیری
اهمیت مشاغل دوستدار محیط زیست در زندگی امروزی بسیار نمایان است و فعالان این عرصه در تلاش هستند تا بتوانند این نوع مشاغل را در کشور و در بین مردم معرفی کنند. ما باید به عنوان دغدغه مندان مسائل شهری و محیط زیست ، مطالبه گری از مسئولین امر را در دستور کار خودمان قرار بدهیم و هر عزیزی که دوستدار محیط زیست است باید دست به کار شود .
فرهنگ سازی در جامعه بخشی مهم است که باید با استفاده از رسانه ها این موضوع مدنظر قرار گیرد و اگر مردم آموزش های لازم را دریافت کنند مطمئن باشیم مشاغل دوستدار محیط زیست خیلی سریع در کشور به جایگاه واقعی خودشان خواهند رسید.
شرکت هایی هم هستند که برای برند سازی به دنبال الگوهای جدید در کسب و کار هستند و مشاغل دوستدار محیط زیست می توانند با این نوع شرکت ها هم تعامل و همکاری کنند. برای نجات زمین باید همه ما دست به دست هم دهیم و الگوهای مشاغل دوستدار محیط زیست را تقویت کنیم و با طرح های نو بتوانیم در این مسیر ثابت قدم باشیم.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید دغدغه فرهنگ سازی و آگاهی بخشی به جامعه در خصوص مشاغل دوستدار محیط زیست را داشته باشد و با استفاده از ابزار رسانه و خبرنگاران در این حوزه باید گام بردارند. در کشور ما موضوع محیط زیست و مشاغل دوستدار محیط زیست باید به سازمان های مردم نهاد سپرده شود و هر زمان که کار به خود مردم واگذار شده است ، نتایج خوبی در کشور ثبت شده و دغدغه مندان باید در اولویت نخست و گام های اولیه ، برگزاری سمینارها و همایش های با موضوع مشاغل دوستدار محیط زیست را جدی تر عملیاتی کنند.
فرمانداری ها باید به دستگاه های اجرایی دستورالعمل هایی را ارائه بدهند تا مشاغل دوستدار محیط زیست را در شهر مستقر نمایند و از آنها حمایت کنند .
برای یک زندگی پایدار ما باید به محیط زیست اهمیت بدهیم و مشاغلی که دوستدار محیط زیست هستند را حمایت کنیم و این مشاغل نوپا نیازمند توجه مسئولین و همراهی آنها هستند. این نوع مشاغل یک کارآفرینی با الگوی نو و مدرن هستند که اگر به درستی در جامعه معرفی بشوند در آینده سهم خوبی از بازار را در اختیار خواهند داشت. کسب و کارهای سبز و شرکت های دوستدار محیط زیست بخشی از یکی از سریع ترین صنایع در حال رشد در سراسر جهان هستند.
یک کسب و کار سبز می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. پایداری را از طریق شیوه های مختلف تجاری یا با اجرای فناوری های خاص در اولویت قرار می دهد.
به عنوان مثال، مزرعه ای که از آب کمتری نسبت به مزارع سنتی برای تولید محصول مشابه استفاده می کند، می تواند یک تجارت سبز در نظر گرفته شود.
مثال دیگر شرکتی است که برای کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی، پنل های خورشیدی را در خانه ها نصب می کند.
اینها فقط چند نمونه هستند ، اما احتمالات بی پایان است ، زیرا بسیاری از مشاغل سنتی را می توان به مشاغل سبز تبدیل کرد.
یکی از جنبه های کلیدی کسب و کار سبز، پایداری است. این بدان معناست که کسبوکار میتواند با کمترین تأثیر منفی بر محیطزیست یا مردم اجرا و گسترش یابد.
این همچنین میتواند شامل مواردی مانند شیوههای کار منصفانه در مناطق غیرعادلانه سنتی یا صنایعی باشد که معمولاً مواد خام را به روشی غیردوستانه با محیطزیست تامین میکنند.این شرکت می تواند با پایدارتر کردن منابع این مواد خام به یک تجارت سبز یا دوستدار محیط زیست تبدیل شود.
تلاش برای ارائه محصول یا خدماتی است که آسیب کمتری نسبت به محصولات یا خدمات سنتی در همان صنعت داشته باشد.
یک کسب و کار سبز همچنین می تواند نوع جدیدی از کسب و کار باشد که یک مشکل را به روشی جدید و بدیع حل می کند.
دیگر وقت آن رسیده که همه ما به نجات کره زمین فکر کنیم ، تغییرات آب و هوایی هرساله نشان می دهد که باید فکری کنیم و امروزه نقش دولت ها و مردم بسیار پر رنگ تر است و مشاغل دوستدار محیط زیست نیازمند توجه ویژه از سوی دولت و مردم هستند.
این نوشتار حاصل گفتگو با دغدغه مندان حوزه محیط زیست می باشد و بخشی هم نظرات نویسنده بیان شده است.
در پایان امیدوارم این نوع مشاغل که به آینده زمین و انسانها می اندیشد ، در جامعه به جایگاه خوبی برسد و شهروندان هم در این حوزه دغدغه مند باشند تا بتوانیم شهرهای پاک و دوستدار محیط زیست داشته باشیم .
مراجع
- isna.ir/xbQCHt
- https://tejaratnews.com/n/4Zta
- https://www.doola.com/fa/blog/green-business-ideas