لندن در مسیر تامین هدفهای نامشروع سیاسی به بهای نقض حقوق بشری و بینالمللی


بازداشت شهروندان ایرانی در انگلیس بر مبنای ادعاهای بیاساس، بخشی از روندی است که برخی کشورهای اروپایی در سالهای اخیر برای تامین هدفهای سیاسی نامشروع در پیش گرفتهاند.
در سالهای اخیر برخی از کشورهای اروپایی با دلایل و هدفهای سیاسی اقدام به بازداشت شهروندان ایرانی در خاک خود کردهاند؛ اقدامی که نقض آشکار و غیرقابل انکار حقوق بشری این افراد از زمان دستگیری تا دوره بازداشت را نمایان میکند.
کشورهای اروپایی هنگام بازداشت شهروندان ایران در حالی بهانههایی را برای توجیه کار خود مطرح میکنند که هدفها و انگیزههای سیاسی این روند در ادامه بهویژه با ناکام ماندن در دستیابی به هدف طراحیشده، کاملا آشکار میشود.
سیاسیکاری بهعنوان مولفه برجسته اقدام کشورهای اروپایی در بازداشت شهروندان ایرانی از جهتهای مختلف ازجمله همزمانی چنین اقدامی با تحولات سیاسی دیگر، موضعگیریهای متناقض و فرافکنانه، توالی اقدام به بازداشت شهروندان ایرانی با ادعاهای بیاساس، … خود را آشکار میکند.
در جدیدترین مورد، انگلیس اقدام به بازداشت ۷ شهروند ایرانی کرده و ادعاهایی را درباره دلیل بازداشت این افراد مطرح کرده است.
نگاهی به رویداد مشابه در فرانسه خطوربط این روند را بهتر آشکار میکند؛ لندن در حالی ادعا میکند که شهروندان یادشده را به دلیل آنچه اتهام برنامهریزی برای اقدام تروریستی دستگیر کرده است که پاریس چندی پیش ۲ شهروند ایرانی را با ادعای مشابه دستگیر کرد.
نحوه اطلاعرسانی این اقدام نیز در لندن و پاریس مشابه بود و رسانههای ضدایرانی میداندار ارائه بهاصطلاح اطلاعات اولیه شدند.
اگرچه فرانسه تلاش کرد با انجام عملیاتی غیرمعمول برای بازداشت و مخفیکاری در ادامه روند، به پروندههای ادعایی جنبههایی را بدهد که با اتهام بیاساس نقض قوانین ضدتروریستی فرانسه ازسوی شهروندان ایرانی بازداشتشده، سنخیت داشته باشد، اما این سیاست از ابتدا نادرست دوام چندانی نداشت و مشخص شد که مهدیه اسفندیاری، پژوهشگر دانشگاه لیون و شاهین حزمی، خبرنگار به دلیل حمایت از فلسطین و انتقاد از جنایتهای رژیم صهیونیستی بازداشت شدهاند.
لندن نیز با نگاه به اقدام فرانسه و در تلاش برای دست یافتن به هدفهای سیاسی نامشروع، ۷ شهروند ایرانی را بازداشت و ادعا کرد که قانون مبارزه با تروریسم انگلیس مبنای این اقدام بوده است.
انگلیس با به راه انداختن بازی رسانهای درباره این موضوع، در ادامه تلاش کرد دادههای بیاساس و مدرک خود را به نقل از مقامهای ناشناس به این جریان تزریق کند.
رویکرد ایران در قبال این جریان و آغاز روند موضعگیریهای رسمی مقامهای انگلیسی، رد ادعاهای بیاساس، تاکید بر دیپلماسی و حل موضوع احتمالی از مجاری درست و اصولی بوده است.
در عین حال وزارت امور خارجه با انتشار بیانیهای ضمن رد ادعاهای بیاساس مقامهای انگلیس علیه ایران، این روند را مردود خواند.
علیرضا یوسفی، دستیار وزیر و مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه ادعاهای اخیر مقامهای وزارت کشور و برخی نمایندگان مجلس انگلیس علیه جمهوری اسلامی ایران متعاقب بازداشت مشکوک چند نفر از اتباع ایرانی را کاملا مردود دانست.
وی تاکید کرد: اطلاعیههای پلیس و اظهارات مطرحشده در پارلمان انگلیس علیه جمهوری اسلامی ایران متعاقب بازداشت سوالبرانگیز تعدادی از اتباع ایرانی، نشانگر بیاعتنایی آنها نسبت به هنجارهای بنیادین حقوقی و حقوق بشری است.
دستیار وزیر امور خارجه اتهامزنی علیه ایران همزمان با بازداشت چند تبعه ایرانی را تقویتکننده شائبه انگیزههای سیاسی در بازداشت اتباع ایرانی دانست و افزود: عادت ناپسند برخی سیاستمداران و مقامهای انگلیسی در تکرار ادعاهای بیاساس و غیرمستند علیه جمهوری اسلامی ایران، بدون تردید برای روابط فیمابین ۲ کشور زیانبار بوده و موجب تشدید بیاعتمادی و سوءظن تاریخی ایرانیان نسبت به دولت انگلیس میشود و مسئولیت آن متوجه دولت انگلیس است.
مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه همچنین ضمن هشدار نسبت به آثار و تبعات منفی مترتب بر کارزار اتهامزنی بیمبنا علیه جمهوری اسلامی ایران، خواستار اطلاعرسانی فوری و دقیق به ایران در مورد دلایل بازداشت اتباع ایرانی و فراهمکردن امکان دسترسی کنسولی به آنها شد و بر ضرورت رعایت اصول دادرسی عادلانه در مورد آنها تاکید کرد.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه نیز با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس با بیان اینکه دستگیری تعدادی شهروند ایرانی توسط سرویسهای امنیتی انگلیس باعث نگرانی بسیار است، تصریح کرد: در صورتی که بهصورت معتبر تخلف آنها اثبات شود، ایران آماده است تا به روند تحقیقات کمک کند.
وزیر امور خارجه همچنین از انگلیس خواست به حقوق شهروندان ایران احترام گذاشته و روند دادرسی عادلانه را برای آنها فراهم آورد.
تداوم انتشار گزارشهای رسانهای درباره این موضوع نشان میدهد که داستانسرایی بخشی از بازی شده که انگلیس آغاز کرده است و انتشار خبرها به نقل از مقامهای ناشناس ایرانی یا معاندان ایران در لندن بخشی از این داستانسازی است.
عراقچی ضمن رد داستانسرایی درباره اتباع دستگیرشده ایرانی در انگلیس در رسانههای این کشور، تاکید کرد: انتخاب زمان کنونی و عدم تعامل نشان میدهد که ظاهرا مسائلی در پشت پرده میگذرد.
وی با اشاره به اینکه ایران از طریق مجاری دیپلماتیک مربوطه از اتهامهای مطرحشده در رسانههای انگلیسی مطلع نشده است، از انگلیس خواست که وارد تعامل شود تا بتواند از کمک ایران به هر گونه تحقیق درباره اتهامهای معتبر استفاده کند.
اکنون زمان آن فرا رسیده و ضروری شده است که اروپاییهای مدعی حقوق بشر دست از رویه غیرقانونی و ناقض حقوق بشری خود در بازداشت شهروندان ایرانی به دلایل سیاسی دست بردارند تا تناقض میان شعارهای حقوق بشری و عملکرد آنها بیش از این اعتبار خدشهدار شده آنها در این زمینه را از نبرد.
انتهای پیام/