اخبار بین المللخبرگزاری تسنیم

حزب‌الله؛ از آزادسازی لبنان تا الگوی فلسطین در طوفان الاقصی

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، بیست و پنجمین سالگرد عید مقاومت و آزادسازی لبنان امسال در حالی فرا می‌رسد که این کشور به دنبال نبرد طوفان الاقصی تحولات زیاد و بی‌سابقه‌ای را پشت سر گذاشت.

حزب الله که به عنوان اولین گروه مقاومتی در منطقه توانست در سال ۲۰۰۰ حماسه بزرگی رقم بزند و ارتش رژیم اشغالگر را که تحت حمایت قدرت‌های بزرگ جهان و در رأس آنها آمریکا قرار داشت، با خفت از جنوب لبنان بیرون کرد و تبدیل به الگویی برای همه گروه‌های مقاومت و آزادی‌خواهان از جمله گروه‌های فلسطینی در مبارزه با اشغالگری شد، به دنبال پیوستن خود به نبرد طوفان الاقصی در چارچوب حمایت از غزه از ۸ اکتبر ۲۰۲۳ فداکاری‌های زیادی انجام داد.

حزب‌ الله لبنان , لبنان , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) , عملیات طوفان الاقصی ,

از این تاریخ تا ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ که آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی برقرار شد، حزب الله کارنامه درخشانی در عملیات‌های خود برای حمایت از مردم فلسطین به ثبت رسانده و جبهه داخلی رژیم صهیونیستی را به شکل شبانه روزی زیر آتش مستقیم موشک‌ها و پهپادهای خود قرار داد؛ به طوری که پیامدهای آن همچنان برای اشغالگران ادامه دارد، جایی که با گذشت ماه‌های طولانی از توافق آتش بس هنوز تعداد زیادی از شهرک نشینان آواره از شمال فلسطین اشغالی جرات بازگشت به این شهرک‌ها را ندارند.

شهادت سید حسن نصرالله بزرگترین نمونه فداکاری‌هایی است که مقاومت لبنان در مسیر حمایت از مظلومان انجام داد و خون سید مقاومت تبدیل به چراغ راه همه حامیان مقاومت و آزادگان جهان در مبارزه با ظلم و اشغالگری شد.

اما در این مقاله قصد داریم نگاه کوتاهی به دستاوردهای آزادسازی لبنان در سال ۲۰۰۰ توسط مقاومت و همچنین سیر تحولات در جبهه جنوب به ویژه در سطح درگیری با دشمن صهیونیستی طی ۲۵ سال گذشته داشته باشیم.

صهیونیست‌ها به دنبال اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸، در ادامه طمع‌ورزی‌های خود برای گسترش اشغالگری‌هایشان در زمین‌های عربی ششم ژوئن ۱۹۸۲ به لبنان حمله‌ور شدند و بیروت را محاصره کردند و از سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) به رهبری «یاسر عرفات» خواستند که خاک فلسطین را ترک کند.

ارتش رژیم صهیونیستی در آن زمان با مشارکت ۱۰۰هزار سرباز و ۱۱۰۰تانک و پ‍وشش گسترده هوایی که دوبرابر نیروهای این رژیم در جنگ اکتبر۱۹۷۳ بود، با اشغال بخش‌هایی از لبنان از جمله بیروت ، جنگ نخست لبنان را رقم زد. در آن زمان هدف این اشغالگری نابودی گروههای مقاومت فلسطینی از جمله جنبش فتح و اخراج فلسطینی‌ها و نیروهای سوری از لبنان اعلام شده بود . اما هدف اصلی این رژیم، روی کار آوردن یک رئیس جمهور مسیحی طرفدار اسرائیل در لبنان و کاستن از قدرت نظامی و سیاسی سوریه در صحنه آن کشور بود.

در شرایطی که بیش از نیمی از لبنان از جمله پایتخت این کشور در اشغال صهیونیست‌ها قرار داشت و تمامی مبارزان ارشد جنبش آزادیبخش فلسطین از لبنان به تونس منتقل شدند تا از فلسطین و آرمان آن دور شوند، مقاومتی بر ضد اشغالگری در لبنان و فلسطین شکل گرفت که سالها بعد بیشترین ضربات را به پیکره رژیم صهیونیستی وارد کرد.

حزب‌ الله لبنان , لبنان , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) , عملیات طوفان الاقصی ,

حزب الله اولین بار به ‎طور رسمی بیانیه‌ای نظامی در ۶ ژانویه ۱۹۸۴ با امضای «مقاومت اسلامی» منتشر کرد. نیاز حزب‌الله به داشتن اهرم‌های فشار سیاسی در صحنه داخلی که خود را برای تضعیف و کاستن از حجم مقاومت آماده می‌کرد، باعث شد که موجودیت مقاومت اسلامی را رسماً اعلام کند. با توجه به مراحل طی ‎شده از ۱۹۸۲ تا ۲۴ مه ‌‌۲۰۰۰، می‌‌توان مبنای مقاومت حزب‌الله را در این دوره بر اساس توسعه و تکامل مبارزه مسلحانه با اشغالگران صهیونیستی تعریف کرد که مراحل آن از حملات شهادت طلبانه تا حملات چریکی و تکامل آن به شبیخون‌های سنگین به مقرها و تجمعات نیروهای رژیم صهیونیستی بود.

بعد از یک دوره فشرده و طولانی از عملیات‌های کوبنده و حساب شده رزمندگان مقاومت به مواضع حساس و کلیدی اشغالگران در جنوب لبنان، رژیم صهیونیستی که در آن زمان تحت نخست‌وزیری ایهود باراک بود، مجبور شد از ژوئن ۱۹۹۹ عقب‌نشینی خود را از لبنان آغاز کند و این عقب‌نشینی نهایتا در ۲۵ مه ۲۰۰۰ تکمیل شد که این روز در تقویم لبنان، «عید مقاومت و آزادسازی» نام گرفته است.

روند تحولات جبهه جنوب لبنان از زمان آزادسازی تا امروز

ـ بعد از گذشت ۱۸ سال از اشغالگری و تجاوزات اسرائیل، جنوب لبنان از شر این رژیم آزاد شد و لبنان تبدیل به اولین کشور عربی شد که نیروهای مقاومت توانستند آن را آزاد کنند.

ـ اشغالگری اسرائیل در جنوب لبنان هزینه زیادی برای این رژیم داشت و تلفات جانی و مالی زیادی متحمل شد که همین مسئله باعث شد در مه ۲۰۰۰ به‌شکل یک‌جانبه از جنوب لبنان عقب‌نشینی کند، اما مزارع شبعا و تپه‌های کفرشوبا همچنان در اشغال اسرائیلی‌ها ماند و آنها از این مناطق عقب‌نشینی نکردند.

ـ بعد از عقب‌نشینی ارتش اسرائیل از جنوب لبنان «تری رود لارسن» نماینده وقت دبیرکل سازمان ملل نقشه‌ای با خود به جنوب لبنان آورد و خط آبی را در مرزهای لبنان و فلسطین اشغالی ترسیم کرد که البته این خط یک خط بین‌المللی به‌شمار نمی‌رود و ده‌ها هکتار زمین کشاورزی میان آن تا مرز واقعی وجود دارد.

ـ از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۶ حزب‌الله توانست قدرت نظامی و سازمانی خود را به‌شکل قابل‌توجهی توسعه بدهد، سپس در ماه جولای ۲۰۰۶ جنگ جدیدی بین ارتش اسرائیل و حزب‌الله اتفاق افتاد که نتیجه آن شکست اسرائیل بود و صهیونیست‌ها مجبور شدند برای دومین بار با حالتی شکست‌خورده از جنوب لبنان خارج شوند.

ـ در حالی که ۳۳ روز از جنگ جولای ۲۰۰۶ گذشته بود اسرائیل به‌رهبری «ایهود اولمرت» نخست وزیر اسبق این رژیم تصمیم گرفت جنگ را متوقف کند و نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان عقب‌نشینی کردند.

ـ بعد از آن قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل متحد با هدف آتش‌بس میان لبنان و اسرائیل صادر شد و نیروهای بین‌المللی موسوم به حافظ صلح سازمان ملل «یونیفل» در جنوب لبنان استقرار یافتند.

ـ با گذشت ۱۸ سال از صدور این قطعنامه اما رژیم صهیونیستی همواره آن را نقض کرده و به هیچ یک از مفاد این قطعنامه پایبند نبوده است.

ـ در ۸ اکتبر ۲۰۲۳ یعنی یک روز بعد از آغاز نبرد طوفان الاقصی توسط مقاومت فلسطین، حزب‌الله لبنان ورود خود به این نبرد را با هدف حمایت از غزه و دفاع از لبنان در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی اعلام کرد و جبهه جنوب لبنان علیه دشمن صهیونیستی باز شد که مستلزم فداکاری‌های زیاد مقاومت لبنان بود و ضربات بزرگی به جبهه داخلی اشغالگران وارد ساخت.

-از ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی به دنبال تشدید عملیات‌های حزب‌الله در عمق فلسطین اشغالی و درخواست اسرائیل از آمریکا جهت متقاعد کردن لبنانی‌ها به پایان جنگ برقرار شد. این آتش بس در سایه ادامه تجاوزگری صهیونیست‌ها به ویژه با توجه به تحولات سیاسی رخ داده در لبنان و انفعال دولت جدید این کشور، وضعیت شکننده‌ای دارد.

دستاوردهای حزب‌الله در اخراج اشغالگران از جنوب لبنان

-فروپاشی اسطوره «ارتش شکست ناپذیر»: هنوز بعد از گذشت ۲۵ سال، فرماندهان و سران وقت رژیم صهیونیستی که تصمیم عقب نشینی را اتخاذ کردند از آن به عنوان یک شکست بزرگ و ناامید کننده یاد می‌کنند. اما این شکست برای ارتش رژیم صهیونیستی، یک پیروزی بزرگ برای حزب الله لبنان به صورت خاص و محور مقاومت در منطقه به صورت عام بوده است؛ چرا که مهم‌ترین دستاورد آن علاوه بر عقب راندن صهیونیست‌ها از اراضی یک کشور عربی که در نوع خود بی سابقه بود، شکستن اسطوره‌ای به نام ارتش شکست ناپذیر رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود؛ تصویری که صهیونیست‌ها با استفاده از ابزارهای رسانه‌ای خود به خوبی آن را به خورد افکار عمومی در جهان به ویژه در جهان عرب داده بودند تا توان هر گونه مقابله‌ای را با نظامیان خود از بین ببرند.

– تغییر قواعد درگیری و توازن قوا: بعد از فرار صهیونیست‌ها از جنوب لبنان، قوانین درگیری در منطقه میان محور مقاومت و رژیم صهیونیستی و به صورت کلی توازن قوا تغییر کرد. دیگر دست برتر با صهیونیست‌ها نبود. حزب الله لبنان بعد از این پیروزی، از لاک دفاعی خود بیرون آمده و وارد فاز هجومی و تهدید شد و تجسم عملی آن را در نبرد حمایت از غزه دیدیم.

حزب‌ الله لبنان , لبنان , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) , عملیات طوفان الاقصی ,

-پیروزی گزینه مقاومت در برابر مذاکره: حزب الله لبنان این دستاورد نظامی خود را بدون کوچک‌ترین گفتگو و مذاکره‌ای با دشمن صهیونیستی محقق کرد؛ مسأله ای که سران سازشکار جهان عرب و فلسطین و کسانی که همواره دم از مذاکره با دشمن می‌زنند باید به آن توجه کنند.

ثمرات آزادسازی لبنان برای فلسطین؛ از انتفاضه الاقصی تا طوفان الاقصی

شاید یکی از مهمترین ثمرات زودهنگام پیروزی مقاومت لبنان در سال ۲۰۰۰ میلادی مقابل دشمن اشغالگر٬ ظهور «انتفاضه اقصی» (انتفاضه دوم فلسطینیان) بود که بیش از ۵ سال ادامه داشت و در این مدت فلسطینی‌ها وارد عمق مقابله و جنگ با دشمن صهیونیستی شدند تا اینکه شکست خفت‌بار جنگ ۲۰۰۵ غزه را به اشغالگران تحمیل کردند.

این اتفاق به نیروهای مقاومت اجازه داد تا ساختار نظامی و انسانی خود را که یک تهدید استراتژیک برای دشمن محسوب می‌شد تقویت کنند. روحیه تکثیر الگوی حزب‌الله در میان گروه‌های مقاومت فلسطین به جایی رسید که از آن زمان فلسطینیان با جرات بیشتری در برابر دشمن ایستادند و طی ۳ جنگ قبلی غزه در سال ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ و ۲۰۱۴ شاهد روند پیشرفت نظامی به ویژه صنعت موشکی فلسطینی‌ها بودیم.

حزب‌ الله لبنان , لبنان , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) , عملیات طوفان الاقصی ,

نبرد ۱۲ روزه شمشیر قدس در مه ۲۰۲۱ هم محصول همین الگوگیری مقاومت فلسطین از مقاومت لبنان بود که در آن گروه‌های فلسطینی با تکیه بر توان داخلی و رزمندگان خود برای نخستین‌بار تصمیم‌گیرنده جنگ بودند و در نهایت خودشان سرنوشت آن را رقم زدند.

معکوس کردن بازدارندگی، توسعه حمایت نظامی مقاومت به کل فلسطین، به کارگیری سلاح‌های جدید و تثبیت آنها در جنگ، اثبات شکست مذاکره و عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، تثبیت نقش منطقه‌ای و بین‌المللی مقاومت فلسطین، انتقال از فاز دفاعی به هجومی و از همه مهمتر وحدت بی‌سابقه فلسطینیان در سراسر این سرزمین و حتی اراضی ۱۹۴۸ و فلسطینی‌های آواره در کشورهای دیگر، از جمله مهم‌ترین دستاوردهای مقاومت فلسطین در این جنگ بود که دشمن را وادار به عقب‌نشینی و قبول آتش بس کرد.

اما برجسته ترین ثمره الگوگیری فلسطینی‌ها از حزب‌الله چیزی است که در عملیات تاریخی طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ دیدیم؛ عملیاتی که محافل صهیونیستی آن را طوفان در پایه‌های اسرائیل توصیف می‌کنند.

طوفان الاقصی ضربه بزرگی به دکترین امنیتی رژیم صهیونیستی بود و محافل صهیونیستی بارها به این نکته اذعان کرده‌اند؛ زیرا جامعه اطلاعاتی و جاسوسی رژیم صهیونیستی متشکل از شاباک، موساد و سرویس اطلاعات نظامی آن قدرتمندترین سیستم اطلاعاتی در منطقه به شمار می‌روند و علاوه بر آن سرویس‌های جاسوسی اسرائیل توسط بزرگترین سیستم‌های جاسوسی دنیا به ویژه سیا حمایت می‌شوند و از به روزترین فناوری‌های هوش مصنوعی هم در خدمت اهداف جاسوسی برخوردارند، اما با این حال نتوانستند عملیات مقاومت فلسطین را پیش‌بینی کنند.

رژیم صهیونیستی که به لطف حمایت‌های آمریکا و غرب پیشرفته‌ترین تجهیزات اطلاعاتی و نظامی را در اختیار دارد نتوانست حمله ۷ اکتبر حماس را دفع کند و به رزمندگان فلسطینی اجازه داد نقشه تهاجمی خود را با کارایی بالا اجرا کنند؛ تا جایی که ژنرال‌های ارتش رژیم صهیونیستی، عملیات طوفان الاقصی را بهترین حمله کماندویی در تاریخ توصیف کردند.

حزب‌ الله لبنان , لبنان , رژیم صهیونیستی (اسرائیل) , عملیات طوفان الاقصی ,

طوفان الاقصی این معادله را تثبیت کرد که مقاومت فلسطین هرگز از بین نمی‌رود و همه دیدند که مردم غزه با وجود تحمل بدترین مصیبت‌ها و رنج‌های انسانی از حمایت از مقاومت دست نکشیدند.

در نهایت، حضور تاریخی جبهه‌های مقاومت برای حمایت از غزه در این نبرد، از جمله رویدادهای قابل توجه طوفان الاقصی است. حزب الله به عنوان اولین جبهه‌ای که از محور مقاومت به نبرد طوفان الاقصی پیوست با وجود دادن بهایی بسیار سنگین و در راس آن شهادت سید حسن نصرالله از حمایت غزه دست نکشید. مقاومت عراق هم با وجود فشارهای داخلی و خارجی شدیدی که روی آن وجود داشت اما در جبهه حمایت از غزه باقی ماند.

در این بین یمنی‌ها هم تا آخرین لحظه و با وجود همه تجاوزات ائتلاف آمریکا و رژیم صهیونیستی کنار مردم فلسطین ماندند و از عملیات‌های نظامی خود و محاصره دریایی رژیم اشغالگر دست برنداشته و با معادلات جدید خود در محاصره هوایی علیه این رژیم و انجام حملات مستمر به عمق جبهه داخلی اشغالگران از جمله تل‌آویو، تبدیل به کابوس بزرگی برای صهیونیست‌ها شده‌اند.

اما عملیات‌های تاریخی «وعده صادق» که جمهوری اسلامی ایران در جریان نبرد طوفان الاقصی علیه رژیم صهیونیستی انجام داد و بزرگترین حملات به این رژیم از زمان اشغالگری آن در فلسطین بود، هرگز از حافظه جهانیان پاک نخواهد شد و به این ترتیب معادله وحدت عرصه‌های مقاومت در منطقه برای نخستین بار، عملا تثبیت شد.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا