جعل نام خلیج فارس؛ توهمی سیاستزده و بیاعتبار


واقعیت غیرقابل انکار پهنه آبی تاریخی خلیج فارس سبب شده تا برخی بازیگران توهم جعل و تحریف این نام را در سر بپرورانند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز چهارشنبه به نقل از ۲ مقام آمریکایی گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا قصد دارد در سفر به کشورهای منطقه نام این پهنه آبی تاریخی را به عناوین مجعولی تغییر دهد.
از یک سو، این نخستین بار نیست که آمریکای ترامپ با مقاصد سیاسی به دنبال تغییر نام مناطق جغرافیایی است؛ تیر این تلاشهای سیاسی به سنگ خورده است، اما واقعیت مهمی در این میان خود را نمایان میکند.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در واکنشی دقیق به این موضوع با انتشار تصویری از نقشه خلیج فارس از کتابخانه کنگره آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس ضمن اشاره به قدمت نام خلیج فارس که ریشه در تاریخ بشر دارد، تاکید کرد: اغراض سیاسی برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس، نشاندهنده نیت خصمانه علیه ایران و مردم آن است و بهشدت محکوم میشود؛ چنین اقدامهای مغرضانهای، توهین به همه ایرانیان، صرفنظر از پیشینه یا محل اقامت آنها، است.
وی تصریح کرد: امیدوارم که شایعات مضحکی که در مورد نام خلیج فارس وجود دارد، چیزی بیش از یک کارزار دروغپراکنی توسط افراد «همیشه جنگطلب» برای خشمگین کردن ایرانیان در سراسر جهان و تحریک آنها نباشد.
عراقچی با بیان اینکه مطمئنم که رئیسجمهور آمریکا میداند که نام خلیج فارس قرنها قدمت دارد، نوشت: این نام توسط همه نقشهنگاران و نهادهای بینالمللی به رسمیت شناخته شده است و حتی تا همین اواخر دهه ۱۹۶۰ توسط همه رهبران منطقه در مکاتبات رسمی خود استفاده میشد.
از سوی دیگر، پیش از این نیز اقدامهای شکستخورده و بیحاصلی برای جعل نام خلیج فارس با هدفهای سیاسی انجام شدند، اما هیچیک نتوانستند خللی بر این واقعیت قدمت تاریخی خلیج فارس وارد کنند، چراکه نام این پهنه آبی توسط همه نقشهنگاران و نهادهای بینالمللی به رسمیت شناخته شده است.
بزرگی و قدمت خلیج فارس در کنار دیگر ویژگیهای برجسته، بازیگران مختلفی را به سودای ماجراجویی کسب نام و اعتبار انداخته است، اما نتیجه همیشه یکسان بوده است: خلیج فارس، نامی تغییرناپذیر است.
تلاش برای جعل نام خلیج فارس در شرایطی صورت میگیرد که ایران هرگز به استفاده از نامهایی مانند دریای عمان، اقیانوس هند، دریای عرب یا دریای سرخ اعتراضی نداشته است، چراکه بر این باور است که استفاده از این نامها به معنای مالکیت هیچ ملت خاصی نیست، بلکه نشاندهنده احترام مشترک به میراث جمعی بشریت است.
در عین حال، آشکار شده است که اقدامهای کوتهبینانه و مغرضانهای که برای جعل یا تحریف نام خلیج فارس انجام میشوند، هیچ اعتبار، اثر قانونی یا جغرافیایی ندارند و به عبارتی مطرحکنندگان این ادعاهای مغرضان «عرض خود میبرند».
خلیج فارس از دوران باستان تا به امروز در متنها، نقشهها، اسناد و معاهدههای فارسی، عربی و لاتین نامی بوده است که بر پهنه آبی جداکننده فلات ایران و شبه جزیره عربستان نهاده شده بود؛ همه این سندها پشتیبان واقعیت تاریخی هستند که میراث هویتی مردم منطقه را شکل میدهند.
به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، خلیج فارس بخشی از تاریخ مشترک مردمان منطقه است؛ وی در روز ملیی خلیج فارس گفت که این روز، فرصتی است برای بازخوانی تاریخ مشترک مردمان منطقه، تامل در عناصر هویت بخش منطقهای و تاکید بر ضرورت ترویج بیش از پیش همگرایی و حسن همجواری میان ملتهای منطقه برای نیل به امنیت درونزا و توسعه پایدار همه کشورها در غرب آسیا.
خلیج فارس فراتر از اینکه منطقه استراتژیک مهمی در جهان و قطبی حیاتی برای انرژی، تجارت و قدرت نظامی جهانی باشد که به دلیل اتصال کشورهای اصلی تولیدکننده نفت با بازارهای بینالمللی به نقطه کانونی رقابتهای ژئوپلیتیکی و اقتصادی تبدیل شده، نماد تعامل و بالندگی تمدنی و تبادل فرهنگی و دوستی بین ملتهای منطقه است.
خلیج فارس بخشی جداییناپذیر از حافظه تاریخی و میراث فرهنگی و تمدنی ملت ایران است که هیچ تلاشی برای جعل و تحریف نامش به نتیجه نمیرسد.
انتهای پیام/