ایتنامديريت ICT

برگزاری مزایده باندهای فرکانسی ۳۶۰۰-۳۸۰۰ و چند ابهام + توضیحات جدید

به تازگی دو شرکت مخابرات و رایتل به عنوان برندگان مزایده فرکانس نسل ۵ اعلام شدند.
مطابق اخبار رسمی، دو شرکت خدمات ارتباطی رایتل و مخابرات ایران در مزایده واگذاری باندهای فرکانسی ۳۸۰۰-۳۶۰۰ مگاهرتز برنده اعلام شدند که مدت ها مورد بحث کارشناسان و رسانه ها بود.
مزایده واگذاری باندهای فرکانسی ۳۸۰۰-۳۶۰۰ مگاهرتز برای ارتباطات سیار سراسری، به منظور توسعه نسل پنجم ارتباطات (5G) با حضور نمایندگان اپراتورهای تلفن همراه در  سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی (رگولاتوری) برگزار شد.

به نظر کارشناسان، این اقدام می تواند گام مهمی در مسیر توسعه نسل پنجم ارتباطات سیار (5G) در کشور به شمار آید.
 

نتایج واگذاری باندهای فرکانسی ۳۶۰۰-۳۸۰۰

به گزارش ایسنا پس از برگزاری مزایده باندهای فرکانسی ۳۶۰۰-۳۸۰۰ اپراتورهای برنده موظف می‌شوند به صورت تدریجی امکان دسترسی کاربران را به نسل پنجم ارتباطات سیار (۵G) فراهم کنند و آنطور که معاون وزیر ارتباطات می‌گوید واگذاری این باند به اپراتورهای سیار اقدام مهمی در راستای توسعه ۵G در کشور و تحول در کیفیت دسترسی مردم به اینترنت محسوب می‌شود.
مزایده باندهای فرکانسی ۳۶۰۰-۳۸۰۰ پس از گذر از مسیری پر پیچ و خم طی روزهای گذشته انجام شد و اپراتورهای برنده مزایده موظف شده‌اند به صورت تدریجی امکان دسترسی کاربران را به نسل پنجم ارتباطات سیار (۵G) فراهم کنند.
با واگذاری این باندهای فرکانسی، توسعه نسل پنجم ارتباطات شتاب می‌گیرد و طبق گفته مسئولان تعهد امکان دسترسی به ۵G از سال ۱۴۰۴ به صورت سالانه در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات مشخص شده است.

ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این خصوص معتقد است که با انجام مزایده، واگذاری فرکانس‌های ۳۶۰۰ تا ۳۸۰۰ مگاهرتز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین فرکانس‌های توسعه ۵G، مسیر توسعه اینترنتِ بسیار سریع و به‌روزِ ثابت و سیار با شتاب زیاد آغاز می‌شود و مردم و کسب و کارها به زودی از آن بهره‌مند خواهند شد.

همچنین بهزاد اکبری- رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت کشور در این زمینه گفته است: باند فرکانسی ۳.۶ الی ۳.۸ گیگاهرتز یکی از محدوده‌های کلیدی برای توسعه شبکه‌های ۵G به لحاظ پوشش و سرعت می‌باشد، واگذاری این باند به اپراتورهای سیار اقدام مهمی در راستای توسعه ۵G در کشور و تحول در کیفیت دسترسی مردم به اینترنت است. وی افزود: اگرچه ضریب نفوذ گوشی‌های مجهز به ۵G در ایران بین ۲۰-۲۵ درصد هست، بدون شک تسریع در توسعه شبکه ۵G در مناطق پرتراکم شهری بار شبکه‌های ۴G اپراتورها را سبک‌تر خواهد کرد.  

گفتنی است دو شرکت خدمات ارتباطی رایتل و مخابرات ایران در مزایده واگذاری باندهای فرکانسی ۳۸۰۰-۳۶۰۰ مگاهرتز به ترتیب برنده بلوک اول و دوم فرکانسی شدند تا گام مهمی در مسیر توسعه نسل پنجم ارتباطات سیار (۵G) در کشور برداشته شود.
 

چند ابهام در خصوص برگزاری مزایده

اما چند نکته در این میان همچنان مطرح است:
 – رایتل، اپراتور وابسته به هلدینگ شستا که به عنوان برنده نخست این مزایده شده،‌یک اپراتور زیان‌ده شمرده می‌شود که تنها دارای ۴ درصد از سهم بازار است، ضمن اینکه بر اساس آمار رگولاتوری در زمستان سال ۱۴۰۳ این اپراتور از میزان توسعه آنتن‌های نسل ۵، سهم رایتل صفر بوده است.
 – رقم واگذاری این فرکانس‌ها نیز هنوز اعلام نشده است.
– همچنین نقش و سرنوشت جایگاه ایرانسل در توسعه نسل ۵ مشخص نیست.
 

برخی ارقام این مزایده و نگرانی برای توسعه ارتباطات 5G

به گزارش عصر ایران، رایتل، اپراتور وابسته به هلدینگ شستا (شرکت سرمایه‌گذاری تأمین اجتماعی)، برای برنده شدن یکی از بلوک‌های ۱۰۰ مگاهرتزی این مزایده، رقم نجومی ۱۴ هزار میلیارد تومانی پیشنهاد داده است.

در همین رابطه، محمد کشوری، کارشناس ارتباطات در واکنش به اعلام نتایج مزایده باندهای فرکانسی نسل پنجم تلفن همراه (5G)، با انتشار رشته‌توییتی در حساب کاربری خود در ایکس (توییتر سابق)، نسبت به نتایج این مزایده و پیامدهای آن برای آینده بازار ارتباطات کشور ابراز نگرانی کرد.

کشوری نوشت: «مزایده 5G نتیجه‌ای غافلگیرکننده داشت. در حالی که تنها دو تکه باند ۱۰۰ مگاهرتزی به مزایده گذاشته شده بود، رایتل با تنها ۴ درصد سهم بازار همراه، با پیشنهاد قیمتی ۱۴ هزار میلیارد تومانی برای یکی از این تکه‌ها، موفق شد ایرانسل با سهم ۴۳ درصدی از بازار را کنار بزند؛ پیشنهادی که بیش از ۵۰ درصد گران‌تر از پیشنهاد ایرانسل بود.»
او همچنین تأکید کرد که ایرانسل با حدود ۵۰ میلیون مشترک دیتای فعال، اکنون به باند ۳۶۰۰ تا ۳۸۰۰ مگاهرتز برای ارائه 5G دسترسی ندارد؛ موضوعی که سرنوشت حدود ۱۲۰۰ سایت 5G نصب‌شده این اپراتور را در ابهام قرار می‌دهد.
 
کشوری با اشاره به اختلاف قیمت موجود میان قیمت برنده دو تکه فرکانسی مشابه (اختلافی ۶ همت بین رایتل و همراه اول)، پرسیده است: «آیا بناست رایتل با تزریق سرمایه حداقل ۱۰ برابری نسبت به درآمد عملیاتی سالیانه خود، 5G را توسعه دهد؟» و «آیا قیمت تمام‌شده سرویس برای کاربران این دو اپراتور یکی خواهد بود؟» و این سؤال را مطرح کرده که «با توجه به درآمد عملیاتی رایتل، آیا هزینه سنگین فرکانس برای این اپراتور توجیه اقتصادی دارد؟»
 
وی همچنین با یادآوری تجربه قبلی رایتل در واگذاری فرکانس‌های بلااستفاده 4G به سایر اپراتورها، احتمال تکرار این مدل در نسل پنجم را مطرح کرده و افزوده است: «اینکه رایتل پیشتر در مناطق و بخش‌هایی از شبکه 4G به دلیل عدم توسعه و بهره‌برداری شبکه، فرکانس های خود را بر اساس مقررات انتقال منافع طیف فرکانس در اختیار بقیه اپراتورها قرار داده و از آنها کسب درآمد کرده است هم نکته مهمی است. آیا این مسئله هم بناست در 5G تکرار شود؟»
 
مزایده اخیر، که در آن اپراتورها با وجود سهم ۲۸ درصدی دولت از درآمد 5G، بیش از ۲۲ هزار میلیارد تومان به صورت پیش‌پرداخت به خزانه کشور واریز کردند، از پرهزینه‌ترین و بحث‌برانگیزترین تصمیم‌های اخیر در صنعت ارتباطات محسوب می‌شود؛ تصمیمی که نتایج آن در سال‌های آینده روشن خواهد شد.
 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا