اشغالگران علیه رسانه؛ کارزار صهیونیستها برای سرکوب خبرنگاران


گزارشها نشان میدهد که رژیم صهیونیستی همچنان بهطور عمدی کارکنان رسانه را در مناطق مختلف فلسطین، ازجمله غزه، هدف قرار داده و یا بازداشت میکند.
اتحادیه روزنامهنگاران فلسطینی بهتازگی یافتههای نگرانکنندهای را درمورد وضعیت آزادی مطبوعات در فلسطین افشا کرده و نقضهای گسترده مرتکبشده اشغالگران صهیونیست را در ۳ ماه نخست سال ۲۰۲۵ مستند کرد.
این گزارش، کارزار وحشیانه و نظاممند صهیونیستها علیه خبرنگاران فلسطینی را برجسته میکند که با حملههای مرگبار، بازداشتها و تخریب اموال مشخص میشود.
براساس دادههای منتشرشده، ۱۵ خبرنگار در نوار غزه در نتیجه حملههای مستقیم نظامیان صهیونیست در ۳ ماه نخست ۲۰۲۵ به شهادت رسیدهاند؛ ۷ نفر در ژانویه (دی/بهمن) و ۸ نفر در مارس (اسفند/فروردین) به شهادت رسیدند.
در کنار هدف قرار گرفتن کارکنان رسانهها، ۱۷ نفر از اعضای خانواده و بستگان خبرنگاران نیز به شهادت رسیدهاند. علاوه بر این، خانههای ۱۲ خبرنگار در حملههای موشکی و توپخانهای ویران شده و ۱۱ روزنامهنگار نیز بهشدت مجروح شدهاند.
گزارشها حاکی از آن است که هدف قرار دادن خبرنگاران به حملههای فیزیکی محدود نشده است. این گزارش ۴۹ مورد را مستند کرده که در آنها خبرنگاران هدف گلولههای جنگی قرار گرفتهاند؛ این حملهها بهطور معمول به بهانه صدور هشدار یا پاکسازی روزنامهنگاران از مناطق خاص انجام شده است. این موضوع ماهیت عمدی استراتژی اشغالگران را برای سرکوب کردن صدای رسانهها برجسته میکند.
موج بازداشتها در ۳ ماهه نخست سال ۲۰۲۵ نیز ادامه یافت و ۱۵ روزنامهنگار یا در جریان یورش به خانههایشان یا هنگام گزارش میدانی بازداشت شدند. درحالی که برخی همچنان زندانی هستند، برخی دیگر پس از ساعتها یا روزها بازداشت آزاد شدند. این بازداشتها بخشی از یک کارزار گستردهتر برای سرکوب کردن پوشش رسانهای از رویدادهای جاری در فلسطین اشغالی است.
این گزارش به اشکال بیشتری از سرکوب که روزنامهنگاران فلسطینی با آن مواجه هستند، ازجمله انسداد سیستماتیک و آزار و اذیت هدفمند، اشاره میکند. حدود ۱۱۷ روزنامهنگار اقدامهای مختلفی را که برای جلوگیری از انجام وظایفشان طراحی شده بود، بهویژه در قدس اشغالی و جنین، متحمل شدند. این اقدامها شامل بازداشت خودسرانه، ارعاب و حملههای فیزیکی بود.
چندین روزنامهنگار در قدس اشغالی و جنین مورد حملههای خشونتآمیز شامل ضربه با تفنگ و لگد قرار گرفتند. تخریب و توقیف تجهیزات نیز گسترده بود و ۱۶ مورد ثبت شد. علاوه بر این، ۳۱ روزنامهنگار پس از قرار گرفتن در معرض گاز اشکآور سمی دچار آسیب تنفسی شده و برخی از آنها مجبور به مراجعه به مراکز درمانی شدند.
آزار و اذیت قانونی و محدودیتهای اداری نیز در ۳ ماه نخست سال ۲۰۲۵ افزایش یافت. حدود ۱۳ روزنامهنگار در قدس اشغالی برای بازجویی احضار و در ادامه از تهیه گزارش خبری در مجاورت مسجدالاقصی منع شدند.
بهگفته اتحادیه روزنامهنگاران فلسطینی، این اقدامها بخشی از تلاش گستردهتر اشغالگران برای کنترل روایتها و سرکوب رسانههای فلسطینی است.
در مجموع، اتحادیه روزنامهنگاران فلسطینی بیش از ۳۴۰ مورد تخلف را ثبت کرده که شامل توهین کلامی، تهدید، تحریک، حذف فیلم ضبطشده از دوربین خبرنگاران، پیگرد قانونی و مجازاتهای مالی میشود. با توجه به مقیاس و شدت این تخلفها، این اتحادیه از تیمهای میدانی خواسته است که نهایت هوشیاری را به خرج داده و پروتکلهای ایمنی سختگیرانه را رعایت کنند.
این اتحادیه در پایان بر تعهد خود به مستندسازی این جنایتها و ارائه آنها به نهادهای بینالمللی تاکید کرد. اتحادیه روزنامهنگاران فلسطینی بر اهمیت افشای اقدامهای اشغالگران و پیگیری پاسخگویی برای پایان دادن به تجاوز علیه روزنامهنگاران فلسطینی و آزادی رسانهها تاکید کرد.
در همین حال، گزارش شده که رژیم صهیونیستی در ادامه کارزار سرکوب رسانهها یک خبرنگار دیگر را در شهر جِنین در کرانه باختری بازداشت کرد.
انجمن اسیران فلسطینی اعلام کرد با بازداشت اخیر، شمار کل خبرنگارانی که درحال حاضر در زندانهای رژیم صهیونیستی محبوس هستند به ۴۹ نفر رسیده است؛ نظامیان صهیونیست از آغاز جنگ غزه دستکم ۱۷۷ خبرنگار را بازداشت کردهاند.
انتهای پیام/