خبرگزاری آناسیاست دیپلماسی

اسب مرده مذاکره با آمریکا 

اسب مرده مذاکره با آمریکا 

شاید به نوعی بیشترین بسامد کلیدواژه مذاکره از سوی کسانی مطرح می‌شود که از قضا بیشترین عدم توفیق در مذاکره با آمریکا و غرب در پرونده‌های مختلف در کارنامه همان افراد و جریانات ثبت شده است.

«مهدی اشتری» تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی برای خبرگزاری آنا نوشت: این روز‌ها حرف از مذاکره یا عدم مذاکره با آمریکا داغ است. شاید به نوعی بیشترین بسامد کلیدواژه مذاکره از سوی کسانی مطرح می‌شود که از قضا بیشترین عدم توفیق در مذاکره با آمریکا و غرب در پرونده‌های مختلف در کارنامه همان افراد و جریانات ثبت شده است و البته کمترین عبرتی از آن گویا نگرفته‌اند و با آدرس غلط میخواهند دوباره تجربه یک دهه عقب ماندگی را تکرار کنند.

سرخ‌پوستان ضرب‌المثلی دارند که امروز به تئوری اسب مرده «The Dead Horse Theory» معروف شده است و می‌گوید: «وقتی متوجه می‌شوید که سوار بر اسب مرده‌ای هستید، بهترین استراتژی پیاده شدن از اسب است.»

اسب مرده نماد یک جزء بی‌فایده ولی پرهزینه در زندگی و تعاملات هر فرد یا جامعه است. با کمی تأمل می‌بینیم که اصرار بر ادامه با یک اسب مرده چقدر غیرهوشمندانه و غیرعقلانی به نظر می‌رسد و درست در مواردی که جسارت تغییر و هدف روشن داشته باشیم و بر احساسات خود غلبه کنیم، اسب مرده را رها می‌کنیم و همینجاست که موفق شده‌ایم؛ اما در زمان‌هایی که احساسات و تردید علی‌الخصوص ترس از شکست و سرخوردگی و حرف‌های این و آن بر ما غلبه کرده و اسب مرده را به هیچ قیمتی رها نکرده‌ایم، شکست خورده‌ایم.

تاریخچه مذاکرات و تعاملات ایران و آمریکا آیینه تمام قد روند‌های آتی است. از افشا شدن اسنادی توسط کتابخانه ریاست جمهوری هری ترومن در سال ۱۹۹۶ که نشان میداد در دهه ۴۰ میلادی دولت‌های آمریکا و انگلیس در طرحی موسوم به Denial Policy (سیاست انکار) برنامه ریزی کرده بودند تا در صورت احتمال دستیابی شوروی به منابع نفتی خاورمیانه، به ایران و تاسیسات نفتی آن حمله اتمی کنند تا کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و سرنگونی مصدق پس از یک دوره مذاکرات طولانی مصدق و دولتش با آمریکا و اطمینان از حمایت آنها در طرح ملی شدن صنعت نفت ایران که در نهایت منجر به سقوط دولت ایران شد، آمریکا غیرقابل اعتماد و طماع به منابع این سرزمین شناخته شد و در تمام جنایت‌های و خیانت‌های دوره پهلوی یک پای ثابت حمایت از این رژیم علیه ملت ایران، آمریکا بود.

پس از انقلاب نیز، آمریکا به نقش ضدایرانی خود ادامه داده است. دخالت‌های آشکار و حمایت از گروه‌های تروریستی و اقدامات خرابکارنه در ماه‌های ابتدایی انقلاب تا تجاوز به خاک ایران و حمله به صحرای طبس و حمایت از حمله رژیم بعث و صدام به ایران و تحریم‌های غیرانسانی علیه مردم کشورمان و چندین دور مذاکرات غیرمستقیم و در نهایت مذاکرات مستقیم به اصرار دولت روحانی در پرونده برجام، نه تنها چیزی عاید کشورمان نکرد، بلکه موجب خسارت و عقب افتادگی و تحمیل شرایط سخت و پیچیده تری بر مردم ایران شد.

امید بستن به اسب مرده مذاکره با آمریکا و شرطی کردن مردم و به ویژه اقتصاد داخلی و گره زدن امورات جاری به این مقوله، دقیقا همان اقدام غیرهوشمندانه و غیرعقلانی و غیرشرافتمندانه‌ای است که نمی‌تواند حلال مشکلات کشور، بخصوص در بخش معیشت باشد و نیازمند راهکار‌های اجرایی مبتنی بر توان داخلی و ظرفیت‌های بلقوه کشورمان در منطقه و جهان هستیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا