«نسل دیکتاتور ندیده»؛ بازیگر تعیین کننده انتخابات عراق

به گزارش سایت عربی خبرگزاری تسنیم، لیستهای انتخاباتی در عراق در فاصله ۶ ماه مانده به برگزاری رای گیری ثبت نام کردند و نکته قابل توجه لیستهایی است که خارج از احزاب سنتی و قدیمی شیعه، سنی و کردی عراقی ثبت نام کردند. این لیستها تبلور نیروهای سیاسی جدیدی در عراق هستند که اغلب آنها متولدین سالهای پس از صدام هستند و در فضای جدید این کشور با دغدغهها متفاوت و در خاستگاه اجتماعی جدید متولد شدهاند.
در این زمینه «حیدر الموسوی» کارشناس سیاسی از مرکز مطالعات «القمه» به خبرنگار تسنیم در بغداد گفت: شاهد هستیم که بسیاری از احزاب کوچک جدید در حال تولد هستند و این احزاب تلاش میکنند جایگاهی واقعی و تأثیرگذار در فضای سیاسی عراق برای خود تعریف کنند و بیشتر گروههای نوظهور و احزابی جوان با خاستگاه (فعالیتهای) مدنی و اجتماعی هستند.
وی افزود: این احزاب مدنی نوعی جدید از دیدگاههای سیاسی را به همراه دارند زیرا دیدگاههایی که در خصوص مدیریت دولت عراق و روشهای دسترسی به جامعه عراقی از طریق برنامههای سیاسی که در دورههای انتخاباتی ارائه میدهند حامل افکار مدرن و جدید است که با توجه به اینکه جامعه و گروه های اجتماعی عراقی در حال تغییر است بازشناسی نسل جدید و چگونگی اندیشیدن جوانان به ویژه بعد از هجوم گسترده به جامعه عراق و تفکرات جوانان عراقی بسیاری از نظرات، افکار، آرمانها و گرایشهای این جوانان تغییر کرده و لذا از منظر سیاسی نیز شروع به تغییر کردهاند.
براساس این گزارش، هر روز نشانههایی از شکلگیری طبقه سیاسی جدید در عراق آشکارتر میشود و پس از چندین دوره انتخاباتی که در آن، گزینههای پیشروی شهروندان عمدتاً به احزاب سنتی و قدیمی محدود میشد، نسلی جدید از سیاسیون در حال ظهور هستند.پس از سقوط دیکتاتوری صدام ۶۶ ائتلاف بر طبق فرآیند دموکراتیک شکل گرفته که در مجلس کنونی پنج ائتلاف جدید نیز به آن افزوده شده که این ائتلافها نماینده نسل سیاسیون جدید عراق بودهاند که بر ایجاد تغییر در نقشه تصمیمگیریهای قانونی کشور تمرکز دارند.
دکتر عباس الجبوری از مرکز مطالعات راهبردی رفد به خبرنگار ما در عراق گفت: وزن سیاسی بر اساس وزن و نقشه انتخابات آتی و پیروزی در آن تعیین خواهد شد و ممکن است یک ائتلاف کوچک بتواند آراء زیادی کسب کند و احتمال دارد این ائتلاف در اصطلاح سیاسی “تاج بخش” شناخته شود.
وی افزود: از این طریق ائتلاف بتواند در تشکیل دولت نقش ایفا کند اراده لازم برای این امر را نیز دارا باشد چرا که قطعاً همانطور که می دانید ائتلافهای بزرگی وجود خواهند داشت. برای انتخاب رئیسجمهور به ۲۱۰ رأی نیاز داریم. رئیسجمهور اساساً در فرایند انتخابات نقش حیاتی دارد.زیرا پس از انتخاب رئیسجمهور، دولت تشکیل خواهد شد.بنابراین، براین باورم که ائتلافهای کوچک که به حجم و وزن انتخاباتی دست مییابند، نقش مهمی خواهند داشت آنها بازیگر اصلی در تشکیل دولت آینده خواهند بود.
در این «سامان نوح» روزنامه نگار کرد عراقی دیدگاهی متفاوت نسبت به نیروهای سیاسی جدید دارد و در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: عراق شاهد ورود احزاب و ائتلافهای جدیدی بوده که فاقد شاخصههای اقتصادی، سیاسی و سازمانی روشن هستند بنابراین، پیشبینی کسب بخش قابل توجهی از کرسیها در پارلمان آینده برای آنها دشوار است
این روزنامه نگار افزود: شانس آنها همچنان محدود خواهد ماند؛ در مناطق سنینشین دو ائتلاف خواهند بود که صحنه گردان انتخابات باقی خواهند ماند در مناطق اقلیم کردستان، دوگانگی احزاب کرد حاکم همچنان برقرار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه جریان سوم رقیب در اقلیم کردستان ضعیف بوده نتوانسته تغییرات چشمگیری در صحنه سیاسی این منطقه ایجاد کند، اظهار داشت: در سالهای اخیر در مناطق شیعی نیروهای جوانی ظهور کردهاند که به دنبال تأثیرگذاری در صحنه سیاسی هستند. در این فضا گروه های تشرین(برآمده از اعتراضات ۲۰۱۹) نیز در این سالها ظهور کردهاند اما این گروه ها هنوز تغییرات زیادی در صحنه سیاسی ایجاد نکردهاند البته موفقیتهایی که به دست آوردند اما به دلیل ناتوانی در کنترل نمایندگان خود و مدیریت هوادارانشان بعدا کمرنگ و تضعیف شدند.
انتهای پیام/