رحمانیان: «آمبودزمان» به شکایات مردم از دستگاههای اجرایی و حکومتی رسیدگی میکند


رئیس ستاد برگزاری چهارمین مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی گفت: آمبودزمان یک نهاد غیرقضایی است که وظیفه اصلی آن رسیدگی به شکایات و تظلمات مردم از دستگاههای اجرایی، حاکمیتی و حکومتی است.
“احمد رحمانیان”، رئیس ستاد برگزاری چهارمین مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، ” علی الماس” دبیر اجرایی مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و ” حجت الاسلام والمسلمین محمد امین کیخای فرزانه” رئیس مرکز آموزش و پژوهش سازمان بازرسی با حضور در برنامه گفت وگوی ویژه خبری امشب به تبیین کارکرد و ساختار مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی پرداختند.
در ابتدای این گفتوگو رحمانیان، رئیس ستاد برگزاری چهارمین مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در تعریف آمبودزمان و کارکرد این نهاد اظهار داشت: سازمان بازرسی کل کشور به موجب اصل یکصد و هفتاد و چهار قانون اساسی دو وظیفه مهم نظارت بر اجرای صحیح مقررات و حسن جریان امور را بر عهده دارد و یکی از وظایف مستتر در این دو وظیفه، وظیفه ” آمبودزمانی” است.
وی ادامه داد: آمبودزمان یک نهادی است که به موجب قانون اساسی و یا قانون عادی در کشورهای مختلف تشکیل میشود. این نهاد یک نهاد غیرقضایی و رسیدگی به شکایات در این نهاد به صورت غیرتشریفاتی است. وظیفه اصلی آن رسیدگی به شکایات و تظلمات مردم از دستگاههای اجرایی، حاکمیتی و حکومتی است؛ دستگاههایی که مرتکب نقض قانون و مرتکب اقدامات فراقانونی میشوند و یا دستگاههایی که حقوق شهروندی را نقض و آن را رعایت نمیکنند. آمبودزمان پیگیر خسارات وارده به شهروندان بر اثر نقض مقررات است و در یک کلام آمبودزمان صدای افراد ضعیفی است که پناهی ندارند تا شکایات خود را به جایی ببرند.
رحمانیان افزود: در جمهوری اسلامی، دستگاههایی با این مأموریت متعدد هستند ولی دستگاهی که به صورت رسمی و به موجب قانون نماینده عالی نظام جمهوری اسلامی در مجامع بینالمللی باشد سازمان بازرسی کل کشور است.
رئیس ستاد برگزاری چهارمین مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی افزود: سازمان بازرسی کل کشور در ۷ نهاد و مجمع آمبودزمانی بینالمللی اعم از آسیایی، اوراسیا، اِکو، منطقهای و فرامنطقهای و کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، عضو است و بیش از ۱۴ تفاهمنامه هم با کشورهای مختلف منعقد کرده است.
وی در خصوص اهداف اصلی چهارمین مجمع عمومی آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و تفاوت این مجمع با مجمعهای گذشته نیز اذعان داشت: این اجلاسیه دو روزه است که در جلسه امروز بعد از مراسم افتتاحیه، جلسه هیئت مدیره را داشتیم که مباحث کاری و تخصصی آمبودزمان را مطرح کردند.
رحمانیان ادامه اظهار داشت: در این اجلاس ترکیه به عنوان رئیس آمبودزمان کشورهای سازمان همکاری اسلامی، سازمان بازرسی کل کشور جمهوری اسلامی ایران به عنوان نایب رئیس و آمبودزمان پاکستان به عنوان دبیر اجرایی این نشست انتخاب شدند.
وی افزود: در اجلاس فردا نیز در دو نوبت صبح و بعدازظهر بر اساس دستوری که از قبل توسط دبیرخانه مشخص شده، مباحث تخصصی و فنی را دنبال میکنیم.
سازمان بازرسی کل کشور در بخش آمبودزمانی در سه حوزه، حضور فعال و چشمگیر داشته است
رئیس ستاد برگزاری چهارمین مجمع آمبودزمانهای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی گفت: سازمان بازرسی کل کشور در بخش آمبودزمانی در سه حوزه حضور فعال و چشمگیری داشته است؛ بخش اول در بحث رسیدگی به شکایات و گزارشات مردم است چه کسانی که تظلم خواهی کردند و نسبت به عملکرد دستگاه اجرایی معترض بودند و چه کسانی که گزارشات فساد را از طریق سامانه ۱۳۶ ارسال کردند.
وی افزود: بخش دوم شناخت مشکلات مردم بر اساس کارهای پژوهشی و تحقیقاتی است که بر اساس آن برنامههای نظارت و بازرسی خود را تعریف کردیم و بخش سوم حضور در میان مردم در بخشهای مردمی مانند نمازهای جمعه و جماعات و مراکز آموزشی و دستگاههای خدمت رسان است تا مشکلات مردم را از نزدیک لمس کنیم.
رحمانیان خاطر نشان کرد: از جمله اهداف دیگری که میتوان از آن نام برد حضور قدرتمند در مجامع آمبودزمانی است؛ لازمه یک فعالیت نظارتی و بازرسی قوی و مقتدر این است که بتوانیم در کشورهایی که دستگاههای نظارتی مختلف دارند حضور پیدا کنیم که این موضوع از دو جهت حائز اهمیت است؛ جهت اول این است که بتوانیم اقدامات موفق و برجسته خود را تبلیغ کنیم و در حقیقت تبادل تجارب باشد و جهت دیگر اینکه اقدامات شاخصی را که آنها انجام دادند و میشود آنها را در کشور بومی سازی کرد استفاده کنیم.
در حال تکمیل…