واکنش متخصص تغذیه به یک ادعا؛ مقدار نیترات موجود در هندوانههای ایرانی قابل قبول است؟

گفتوگو|

یک متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن اشاره به اینکه مقدار مجاز نیترات در مواد غذایی بین ۱۴ تا ۳۸ است، گفت: میزان نیترات موجود در میوهها و سبزیجات به صورت مرتب اندازهگیری میشود و در حد قابل قبول است.
چندی پیش ویدئویی در فضایی مجازی منتشر شد که در آن معاون مجلس روسیه به وسیله دستگاهی مقدار نیترات موجود در هندوانههای ایرانی را اندازهگیری میکند و نسبت بالا بودن آن هشدار میدهد. این ویدئو حواشی بسیاری را به همراه داشت و نگرانیهای بسیاری را با توجه به آغاز فصل گرما و افزایش مصرف میوهها از جمله هندوانه به وجود آورد، با وجود اینکه که در برخی از رسانهها از جمله صدا و سیما و فضای مجازی نادرست بودن این مسئله توسط تعدادی از کارشناسان عنوان شده است، اما همچنان عده زیادی از مردم نسبت به مصرف هندوانه و سایر میوهها نگران هستند.
عبدالرضا نوروزی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفتوگو با میزان در واکنش به حواشیهای به وجود آمده پس از انتشار این ویدئو توضیح داد: میتوان گفت که تقریبا در تمام گیاهان نیترات وجود دارد. مقدار زیادی از نیترات موجود در گیاهان از کودهای شیمیایی و حیوانی و همچنین آلودگی آبهای زیرزمینی و فاضلاب ناشی میشود و تقریبا همه مواد غذایی گیاهی نظیر سبزیجات و صیفیجات حاوی مقادیری از نیترات هستند.
مقدار مجاز نیترات در مواد غذایی
وی با بیان اینکه بر اساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی مقدار مجاز نیترات در مواد غذایی بین ۱۴ تا ۳۸ است و تقریبا امکانپذیر نیست که میزان نیترات موجود در گیاهی زیر ۱۴ باشد، افزود: اگر دزهای بالای نیترات وارد بدن شود میتواند سبب بروز عوارضی نظیر مشکلات گوارشی، بعضی از انواع سرطانها و کم خونی در طولانی مدت شود.
مقدار نیترات مواد غذایی به صورت مرتب اندازهگیری میشود
این متخصص تغدیه با اشاره به اینکه اندازه گیری نیترات روش خاصی دارد که روشی آزمایشگاهی است و حتما باید با یک برنامه آزمایشگاهی که نیاز به مواد آزمایشگاهی و دستگاههای خاصی دارد اندازه گیری شود، ادامه داد: در ایران مقدار نیترات در بسیاری از مواد غذایی به صورت مرتب اندازهگیری میشود و از آنجایی که قبلا مدتی مسئول دبیر خانه سلامت امنیت غذایی تهران بودم در جریان هستم که حداقل در مناطق مختلف تهران میزان نیترات در ۸ محصول پر استفاده توسط مردم به صورت مرتب اندازهگیری میشود و در حد قابل قبول است.
نیترات هندوانه ایرانی در محدوده قابل قبول است
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در رابطه با مقدار نیترات موجود در هندوانه مقالهای توسط نویسندگان ایرانی در یکی از مجلات معتبر منتشر شده که در آن مقدار نیترات هندوانه در نزدیک به ۲۰ نقطه مختلف ایران به صورت آزمایشگاهی و با روشهای خاص آزمایشگاهی اندازهگیری شده است، طبق نتایج بهدست آمده مقدار نیترات موجود در هندوانههای ایرانی حدود ۲۷ میلی گرم در هر ۱۰۰ گرم هندوانه بوده که کاملا در محدوده قابل قبول است.
این پزشک متخصص بیان کرد: روشی که در آن کلیپ ویدئویی مقدار نیترات هندوانه اندازهگیری شده روش مناسبی برای اندازه گیری نیترات موجود در سبزیجات و مواد غذایی گیاهی نیست و برای اندازه گیری نیترات در دزهای بسیار بالا نظیر مقدار نیترات موجود در فاضلاب کاربرد دارد و حداقل مقداری که نشان میدهد حدود ۴۰۰ است و از آنجایی که حساسیت دستگاه پایین است کمترین مقدار نیتراتی که نشان میدهد این رقم است، از این رو واقعا جای نگرانی نیست چرا که مقدار نیترات به صورت رندوم در هندوانههای کشور اندازه گیری میشود و همچنین به طور کلی نسبت به درست بودن این ویدئو شبهه وجود دارد.
انتهای پیام/