خبرگزاری میزاندسته بندی: بین‌الملل- جهان ، سیاست خارجی

بقایی: تعویق گفت‎وگو‌ها میان ایران و آمریکا طبق تفاهم طرفین بود/ پاسخ شدید ایران به هرگونه تعرض و ماجراجویی

خبرگزاری میزان

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، دوشنبه، ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور در نشست خبری به پرسش‌های خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی درباره آخرین تحولات و رویداد‌های حوزه سیاست خارجی پاسخ داد.

موضع ایران درباره انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای تغییر نمی‌کند

بقایی درباره اظهارات ترامپ درباره موضوع هسته‌ای ایران و موضع کشورمان، گفت: موضع ما و چارچوب اصولی که براساس آن وارد گفت‌و‌گو‌های غیرمستقیم با آمریکا شدیم تغییر نمی‌کند؛ در فضای عمومی و رسانه‌ای مذاکره نمی‌کنیم؛ موضع ایران در استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای براساس حقوق بین‌الملل ثابت است؛ برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ما به دهه ۱۹۷۰ بازمی‌گردد.

وی تصریح کرد: برخی از صحبت‌های سفسطه‌آمیز درباره وجود منابع فسیلی که نیاز ایران به انرژی هسته‌ای را رفع می‌کند، درست نیست؛ گفت‌و‌گو‌های ایران و آمریکا بر موضوع هسته‌ای متمرکز است و در همه مراحل دیگر طرف‌ها را در جریان مذاکرات گذاشتیم؛ بیان موضوع‌های نامرتبط با مذاکرات هسته‌ای از نظر ما مردود است.

سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار کرد: ما پایبندی خود را به ادامه مسیر دیپلماسی اعلام کرده و در عمل نشان دادیم؛ تعویق گفت‌و‌گو‌ها به پیشنهاد وزیر خارجه عمان و تفاهم طرفین بود؛ منتظر اعلام نظر عمان برای ادامه گفت‌و‌گو‌ها هستیم؛ در این‌باره به موقع اطلاع‌رسانی می‌شود.

وی با اشاره به تعویق مذاکرات دور چهارم، بیان کرد: ما در بیان این موضوع‌ها و اطلاع‌رسانی‌ها شفاف بودیم؛ این موضوع نباید جز بازی مذاکراتی باشد، زیرا فضا روشن است؛ طرفین درباره زمان و مکان دور چهارم توافق کرده بودند؛ درباره دور بعدی هم رایزنی می‌کنیم؛ در رابطه با روند‌های مذاکراتی به‌صورت حرفه‌ای و با مراقبت کامل عمل می‌کنیم؛ روند مذاکرات ما مبنا و مسیر مشخص است و ملاک و مبنای ما موضوع‌های مطرح‌شده در میز مذاکره است.

بقایی همچنین تصریح کرد: بحث‌ها روشن هستند و نباید پیچیده شوند؛ براساس ماده چهار معاهده منع اشاعه حق کشور‌ها برای دسترسی به انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای به رسمیت شناخته شده و به غنی‌سازی اشاره شده است؛ برنامه هسته‌ای ایران هیچ انحرافی از ماهیت صلح‌آمیر ندارد و توسط آژانس روزانه نظارت می‌شود؛ حسن نیت ما قبلا اثبات شده و در آینده نیز موضع ما تغییر نمی‌کند.

وی با بیان اینکه ما هم خبر‌هایی درباره اینکه طیف جنگ‌طلب مخالف دیپلماسی درون و خارج از آمریکا با محوریت رژیم صهیونیستی برای اخلال بر روند مذاکرات داشتند، شنیدیم، گفت: موضع‌گیری رسمی هیئت مذاکره‌کننده آمریکا برای ما مهم است؛ آمادگی ایران برای اعتمادسازی در مباحث مختلف با دلیل یا بی‌دلیل غیرقابل تغییر است.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین تصریح کرد: اگر طرف‌های آمریکایی براساس توییت‌های منتشرشده برای اطمینان از بمب اتمی نداشتن ایران صداقت داشته باشند، بسیاری از مسائل حل می‌شود، زیرا ما به‌صورت پیشینی اعلام کردیم که به‌دنبال استفاده تسلیحاتی از موضوع هسته‌ای نیستیم.

بقایی در بخشی دیگر درباره ادعای نفت داشتن ایران و بی‌نیازی از انرژی هسته‌ای، گفت: اگر مبنا نفت باشد، آمریکا بیشتر از ما نفت دارد و باید برنامه هسته‌ای خود را تعطیل کند؛ بسیاری از کشور‌ها ازجمله متحدان آمریکا برنامه صلح‌آمیز شامل غنی‌سازی دارند.

وی تاکید کرد: موضوع‌های مطرح‌شده ازسوی مقام‌های آمریکایی و وزیر خارجه این کشور گمراه‌کننده است؛ ما مدت‌هاست از آن عبور کردیم؛ تصمیم به داشتن برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز حق هر کشوری است؛ برنامه هسته‌ای ما ریشه‌دار است و با علم به اینکه ایران به دلیل نیاز‌های انرژی، افزایش جمعیت و توسعه اقتصادی نیازمند منابع مختلف انرژی است، به انرژی هسته‌ای نیاز است.

چرا گفت‌و‌گوهای ایران و اروپا لغو شد؟

بقایی درباره اظهارات وزیر خارجه فرانسه در مورد گفت‌و‌گو‌ها میان ایران و اروپا، بیان کرد: از طرف ما هیچ تناقضی وجود ندارد؛ ما از مدت‌ها قبل آمادگی خود را برای ادامه گفت‌و‌گو‌ها اعلام کردیم و با سفرای کشور‌های اروپایی در ارتباط بودیم.

وی اضافه کرد: دیدار در سطح معاونان سیاسی در رُم برنامه‌ریزی شده بود و با لغو دور چهارم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا این جلسه لغو شد؛ آمادگی برگزاری این نشست را داریم و باید درباره زمان مکان به توافق برسیم؛ فرانسه و دیگر کشور‌ها را به ایفای نقش سازنده در روند‌های مذاکراتی دعوت می‌کنیم؛ رفتار‌های غیرسازنده را شاهد بودیم؛ برخی مواضع فرانسه غیرقابل پذیرش و بی‌مبنا است.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: با توافق طرفین جلسه‌ای با کشورهای اروپایی خواهیم داشت؛ موضع‌گیری فرانسه عجیب اما مسبوق به سابقه بود؛ از نظر ما چانه‌زنی بیرون از مذاکرات قابل پذیرش نیست.

حضور ایران در نشست دیوان لاهه درباره موضوع فلسطین بی‌سابقه نبود

بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش میزان درباره اظهارات وزیر خارجه رژیم صهیونیستی مبنی بر عدم همکاری این رژیم با دیوان بین‌المللی کیفری در پرونده رسیدگی به جنایت جنگی و نسل‌کشی در غزه و همچنین حضور ایران در جلسه استماع دیوان دادگستری بین‌المللی در پرونده انتقال کمک‌های بشردوستانه به غزه، گفت: حضور ایران در این نشست کم‌سابقه بود، اما بی‌سابقه نبود؛ ما سال گذشته هم در جریان رسیدگی به یک رای مشورتی دیگر درباره حق تعیین سرنوشت مردم فلسطین شرکت کردیم و مواضع خود را بیان کردیم.

وی اضافه کرد: حضور وزارت امور خارجه در مراحل رسیدگی به رای مشورتی اخیر که مبتنی بر یک قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل است، در راستای سیاست جمهوری اسلامی ایران برای استفاده از هر فرصتی جهت حمایت از مردم مظلوم فلسطین صورت گرفت؛ این رای مشورتی سوال خیلی مشخصی دارد و آن اینکه آیا رژیم صهیونیستی متعهد به دادن اجازه به نهاد‌های کمک‌رسان و مشخصا آنروا برای فعالیت کمک‌رسانی در سرزمین‌های اشغالی است.

بقایی تصریح کرد: ما متاثر شدیم در شرایطی که یک نسل‌کشی بسیار واضح در روز‌های گذشته در جریان است ما باید به یک سوال سطحی و پیش پا افتاده بپردازیم و آن امکان کمک‌رسانی نهاد‌های کمک‌رسان به مردم غزه است؛ حدود ۴۰ کشور در نشست رسیدگی شرکت کردند و باز هم نکته جالب این است که فقط آمریکا و انگلیس مخالفت کردند و باقی کشور‌ها به اتفاق بر ادامه کار نهاد‌های کمک‌رسان در غزه تاکید کردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین بیان کرد: درباره رای دیوان بین‌المللی کیفری هم نکته اصلی این است که رژیم صهیونیستی نشان داده است هیچ وقعی نسبت به هنجار‌ها و قواعد بین‌الملل نمی‌گذارد و مثال آن هم اتفاقاتی بود که طی ۲ سال اخیر در غزه روی داد.

دلیل و مبنای حقوقی و منطقی برای فعال‌شدن مکانیزم ماشه نمی‌بینیم 

سخنگوی وزارت امور خارجه در بخشی دیگر درباره موضوع فعال‌شدن مکانیسم ماشه، گفت: هیچ دلیل و مبنای حقوقی و منطقی برای فعال‌شدن ماشه نمی‌بینیم.

وی تاکید کرد: سوءاستفاده برخی از طرف‌ها از این ابزار و موقعیت در شورای امنیت مردود است؛ استفاده و استناد به این موضوع تبعاتی دارد که متوجه طرف‌های مقابل می‌شود.

واکنش ایران به لغو سفر نتانیاهو به جمهوری آذربایجان 

بقایی درباره لغو سفر نتانیاهو به جمهوری آذربایجان، گفت: سفر مقام‌های رژیم صهیونیستی به هر کشوری سفر نحس و نامبارکی است؛ آن‌ها متهم به جنایت‌های شدید و به همین دلیل محکوم هستند؛ همه مردم از جنایت‌های ۲ سال اخیر رژیم صهیونیستی در غزه ناراحت هستند.

وی تاکید کرد: ما اطمینان داریم که همه کشورها متوجه هستند که میزبان چه موجودیت و چه فردی هستند.

ایران نیروی نیابتی ندارد 

بقایی در بخشی دیگر درباره حمله‌های آمریکا به یمن و اتهام‌زنی‌ها علیه ایران، گفت: این اتهام‌زنی‌ها در ادامه مفهوم انحرافی نیابتی است که آمریکایی‌ها در سال‌های اخیر درست کردند.

وی تاکید کرد: ایران نیروی نیابتی ندارد، نیازی هم به آن ندارد؛ در منطقه ما تنها رژیم صهیونیستی است که برای آمریکا نیابتی محسوب می‌شود؛ یمنی‌ها تصمیم مستقلی برای حمایت از فلسطین گرفته‌اند و اتهام‌ها علیه ایران بی‌اساس است.

واکنش وزارت امور خارجه به تغییرات در ساختار تصمیم‌گیری آمریکا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره تغییرات در شورای امنیت ملی آمریکا، اظهار کرد: موضوع تغییرات در ساختار تصمیم‌گیری آمریکا برای مذاکرات به خودشان مربوط است؛ برای ما رفتار و موضع‌گیری‌های رسمی در میز مذاکره ملاک است.

آخرین وضعیت توافق راهبردی ایران و روسیه 

بقایی درباره آرین وضعیت توافق راهبردی ایران و روسیه، گفت: موافقتنامه شراکت راهبردی ایران و روسیه با جدیت در حال پیگیری است؛ تصویب از سمت طرف روسی انجام شده است.

وی اضافه کرد: لایجه این موافقتنامه از وزارت امور خارجه به ریاست‌جمهوری ارسال شد و در هفته قبل وارد مجلس شد تا با تبدیل به سند مصوب، آماده اجرا شود.

وزیر امور خارجه به هند سفر می‌کند 

بقایی درباره سفر عراقچی به پاکستان، گفت: سفر وزیر امور خارجه به پاکستان در چارچوب رایزنی‌های مستمر و نزدیک با کشور‌های همسایه انجام شد؛ ما به‌طور مداوم درباره مسائل منطقه مشورت داریم.

وی اضافه کرد: علاوه بر تحولات اخیر میان هند و پاکستان، موضوع تحولات غرب آسیا در دستور کار رایزنی‌های وزیر امور خارجه در این سفر است؛ وزیر امور خارجه امروز از پاکستان بازمی‌گردد.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره سفر آتی عراقچی به هند، اظهار کرد: عراقچی برای شرکت در کمیسیون مشترک اقتصادی به هند می‌رود؛ این سفر پنج‌شنبه انجام می‌شود.

آمریکا در جایگاهی نیست که بخواهد خواسته خود را به لبنانی‌ها دیکته کند 

بقایی درباره اظهارات مطرح‌شده برای خلع سلاح حزب‌الله لبنان، گفت: واقعیت این است که موضوع سلاح و دفاع از یک کشور ارتباطی به طرف ثالث ندارد؛ آمریکا که بخشی از درگیری و حامی رژیم صهیونیستی است در جایگاهی نیست که بخواهد خواسته خود را به لبنانی‌ها دیکته کند.

وی اضافه کرد: منظور از لبنانی‌ها همه احزاب و گروه‌های دارای سهم در اداره لبنان است؛ حق مقاومت از لحاظ منطقی و بین‌المللی بخشی از دفاع مشروع ملت‌هاست و به رسمیت شناخته شده است، آن هم در منطقه ما که با موجودیت مبتنی بر زور خون‌ریزی مواجه است.

پاسخ شدید ایران به هرگونه تعرض و ماجراجویی

بقایی در بخشی دیگر درباره تهدید نتانیاهو علیه ایران، گفت: ایران نیرو‌های مسلح با تمام قوا و با مراقبت کامل هر ماجراجویی را به صورت قاطع پاسخ می‌دهند.

از خاک کشوری به ایران تعرض شود، همان نقطه هدف مشروع برای پاسخگویی خواهد بود

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات اخیر وزیر دفاع کشور، اظهار کرد: تفسیر از موضع‌گیری وزیر دفاع باید دقیق باشد؛ وی گفت که کشور‌های منطقه دوستان ما هستند؛ سطح تماس‌های ما با کشور‌های همسایه در حاشیه خلیج فارس و رایزنی‌های هفته‌های اخیر درپی مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا نشان می‌دهد که سیاست ایران بر حسن همجواری استوار است.

وی اضافه کرد: اما همه کشور‌ها طبق یک اصل مسلم حقوق بین‌الملل باید مانع استفاده طرف ثالث از خاک خودشان برای حمله به کشور دیگر شوند؛ اگر از خاک کشوری به ایران تعرض شود، همان نقطه هدف مشروع برای پاسخگویی ما خواهد بود.

توضیحات بقایی درباره اجلاس بریکس و اتحادیه اقتصادی اورآسیا 

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اجلاس بریکس و حضور ایران در آن، گفت: به‌دلیل سفر رئیس‌جمهور به جمهوری آذربایجان، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در نشست اخیر بریکس شرکت کرد؛ در این نشست موضوع‌های مختلفی مطرح شدند که تقویت چندجانبه‌گرایی ازجمله آن‌ها بود.

وی اضافه کرد: معاون دیپلماسی وزارت امور خارجه همچنین نشست‌های دوجانبه‌ای در حاشیه نشست اصلی داشت؛ منشور ملل متحد سازوکار‌های منطقه‌ای را برای حل‌وفصل مشکلات ترغیب می‌کند.

بقایی اظهار کرد: دبیر شورای عالی امنیت ملی هم برای نشست مشابه به برزیل سفر کرد و جلسه‌های متعددی داشت.

وی گفت: اتحادیه اقتصادی اورآسیا یکی از دستاورد‌های مهم ایران برای تقویت مراودات اقتصادی است؛ موافقتنامه تجارت آزاد پنج کشور عضو اورآسیا در مراحل پایانی لازم الاجرا شدن قرار دارد؛ درپی این امر، تعرفه‌های میان طرفین صفر می‌شود و تعاملات اقتصادی کشورهای عضو تسهیل می‌شود.

حمله به کشتی حامل کمک برای غزه تعرض به وجدان جهانی بود

بقایی در بخشی دیگر درباره حمله رژیم صهیونیستی به کشتی کمک‌های بشردوستانه در آب‌های مالت، اظهار کرد: حمله به کشتی وجدان تعرض به وجدان جهانی بود؛ از اسفند تاکنون هیچ محموله غذایی وارد غزه نشده و در تاریخ معاصر مورد مشابهی از بی‌رحمی یک بازیگر اشغالگر وجود نداشته است.

وی تاکید کرد: اتفاقی که در اراضی اشغالی رخ می‌دهد تبدیل به شرم و لکه ننگ ابدی برای جامعه جهانی شده است؛ حمله به کشتی وجدان نشان داد که رژیم صهیونیستی در اجرای طرح شیطانی امحای فلسطین از نقش هیچ قانونی ابایی ندارد.

رژیم صهیونیستی به دنبال تفرقه انگیزی و تجزیه سوریه است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره حمله‌های رژیم صهیونیستی به سوریه، گفت: تردیدی نیست که رژیم صهیونیستی حمایت از اقلیت‌ها را بهانه کرده است؛ رژیمی که به دنبال نابودی فلسطین است به دنبال حمایت از یک گروه نیست؛ این رژیم به دنبال تفرقه‌انگیزی و تجزیه سوریه است.

وی اضافه کرد: ما از این روند اظهار تاسف می‌کنیم؛ شاهد هستیم که مانع و اراده‌ای برای توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه سوریه وجود ندارد؛ جامعه جهانی به‌ویژه کشورهای اسلامی باید اقدام قاطع انجام دهند و واکنش کشورهای منطقه به حمله‌های اخیر رژیم صهیونیستی به سوریه، مایه خرسندی است.

بقایی تصریح کرد: تحولات سوریه برای هر کشور مسئولیت‌پذیری در منطقه نگران‌کننده است؛ ما با حمله به دارایی‌های راهبردی و امکانات اقتصادی سوریه مخالف هستیم؛ مردم سوریه در این تجاوز‌ها جان خود را از دست دادند و زیرساخت‌های اقتصادی و دفاعی سوریه نابود شده است؛ رایزنی‌های شیبانی، نماینده ویژه وزیر امور خارجه با همتایان خود در منطقه در راستای حفظ و تقویت ثبات در غرب آسیا است و ما به سوریه به‌عنوان بخشی از صلح منطقه نگاه می‌کنیم؛ ادامه اشغال سوریه مورد نگرانی همه کشورهاست.

آخرین وضعیت توافقنامه امنیتی ایران و عراق

بقایی در بخشی دیگر درباره وضعیت گروهک‌های تروریستی در مرز عراق با ایران، گفت: عراق، ایران و مقام‌های اقلیم کردستان به ضرورت امنیت در دو سوی مرز واقف هستند.

وی اضافه کرد: عراق در چارچوب اجرای توافقنامه امنیتی با ایران درحال برداشتن گام‌های مشخص برای تامین امنیت مشترک است؛ مراجع ذیربط ۲ کشور در ارتباط نزدیک هستند و اراده جدی در طرفین برای اجرای این موافقتنامه وجود دارد.

رابطه ما با عربستان به خوبی در حال تقویت است 

بقایی در بخشی دیگر درباره وضعیت کنسولگری عربستان و کنسولگری هند در مشهد، گفت: رابطه ما با عربستان به خوبی در حال تقویت است؛ عربستانی‌ها باید تصمیم بگیرند که کار کنسولگری خود را در مشهد آغاز کنند؛ روابط ۲ کشور در حوزه‌های مختلف به خوبی پیش می‌رود و این مهم است.

وی همچنین اظهار کرد: تنش هند و پاکستان ارتباطی با کنسولگری‌های آن‌ها در ایران پیدا نمی‌کند؛ ما با هر ۲ کشور رابطه دیرینه مبتنی بر منافع و احترام متقابل داریم؛ ما دوست نداریم تنشی بین این ۲ کشور وجود داشته باشد و از هیچ تلاشی برای آرام شدن اوضاع دریغ نمی‌کنیم.

انتهای پیام/ 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا