سرپرست حجاج ایرانی: به اندازه ۱۵سال انتظار، زائر داریم

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام والمسلمین سیدعبدالفتاح نواب در گفتوگوی ویژه خبری درباره دیدار امروز دستاندرکاران حج با رهبر انقلاب گفت: احاطه رهبر انقلاب هم به مسائل داخلی و هم مسائل منطقه و جهان، یک احاطه ویژه است. گاهی ما اوقات درباره برخی جلسات و دیدارها پیشبینی میکنیم ایشان فلان مسئله را در صدر توجه خود قرار دهند اما بعداً میبینیم که مسئله و جهتگیری دیگری برای ایشان مهم بوده است.
وی ادامه داد: امروز هم بعضی افراد میگفتند نکته آغاز سخنان رهبر معظم انقلاب، درباره حج خواهد بود اما دیدیم که با اشاره به جانباختگان حادثه بندر شهید رجایی شروع به سخنرانی کردند.
دوره انتظار اعزام به حج در برخی کشورها، ۱۵۰ سال است
سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه شناخت حج و زیارت بامعرفت، مسئله مهمی که امروز در بیانات رهبر انقلاب به آن اشاره شد گفت: اگر انسان حج را بشناسد و ظرفیتهای آن را دریابد، لحطهای از آن غافل نمیشود. الان در دنیا برخی کشورها را داریم که اگر قرار به ثبتنام جدید برای اعزام به حج باشد، طول دوره انتظار آنها به ۱۵۰ سال میرسد.
به اندازه ۱۵ سال انتظار، زائر داریم
حجتالاسلام والمسلمین نواب با بیان اینکه در کشور خودمان، هنوز به اندازه ۱۵ سال انتظار، زائر پشت صف داریم گفت: همین تراکم جمعیت، لزوم شناخت بیشتر و حقیقیتر حج را نمایانتر میکند. انسان باید برای این فهم و معرفت، وقت بیشتری بگذارد و زمانی که به این درک و معرفت رسید، دو رکعت نماز در ایام حج را به خرید سوغاتی ترجیح میدهد.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در پاسخ به این سوال که نکاتی که اینجا مطرح کردید و در دیدار امروز با رهبر معظم انقلاب مورد تأکید قرار گرفت، در این دورههای آموزشی پیش از اعزام زائران هم گوشزد میشود؟ گفت: هم این موارد و هم مسائل و مواردی بیشتر از اینها آموزش داده میشود. همانطور که حضرت ابراهیم از خداوند طلب آموزش مناسک میکرد و پیامبر به مردم تأکید به یادگیری مناسک میکرد، ما هم باید این مسائل را بیاموزیم و آموزش دهیم. مناسک یعنی اینکه فرد یاد بگیرد اعمال را چگونه به شکل صحیح انجام دهد که خدای ناکرده پس از بازگشت از سفر حج، مثل مواردی که اعلام میشود، متوجه انجام اشتباه عملی نشوند که تمام اعمال این سفر را از بین ببرد.
حجتالاسلام والمسلمین نواب اسرار حج را هم یکی دیگر از نکات کلیدی و مهم برای زائران دانست و گفت: اسرار اعمال و مناسک هم در این سفر بسیار مؤثر و مهم است. با علم و آگاهی نسبت به این اسرار است که میفهمد هر عملی که در ایام حج انجام میدهد چه فلسفهای دارد. همچنین لازم است زائران تاریخ اسلام را هم بدانند تا متوجه باشند در جغرافیایی که قدم میگذارند و مدتی در آنجا زندگی میکنند، چه اتفاقاتی رخ داده است و مکه و مدینه چه رویدادها و افرادی را به خود دیدهاند. هم بسیار لازم است تا بفهمد به جغرافیایی میرود که در آن چه اتفاقات بزرگی چه در مکه و چه در مدینه رخ داده است.
به گفته سرپرست حجاج ایرانی، یکی دیگر از موارد ضروری، یادگیری آداب و معارف است که روحانیهای کاروان به تدریج تمام این موارد را به هم زائران آموزش میدهند.
یمن؛ نمونه کوچک اتحاد مسلمانان مقابل ظالم است
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت درباره اهمیت الگو بودن حج برای اداره بشریت و نه فقط امت اسلام که در تعابیر امروز رهبر انقلاب مطرح شد گفت: ما عباداتی مثل روزه و نماز داریم که مشخصاً درباره امت اسلام گفته شده است اما درباره وقتی درباره حج دستور آمده، اشاره به “ناس” یعنی عموم جوامع دارد. این بدان معناست که اگر این عملی که به عنوان یک واجب دینی است روی چارچوب خود انجام شود و مردمی که حج انجام میدهند، به وحدت و اتحاد خود توجه کنند و به داد همدیگر برسند، نهایتاً همان میشود که با وحدت و اتحاد به پیشرفت و موفقیت میرسند.
حجتالاسلام والمسلمین نواب ادامه داد: الان کشور یمن را ببینید که با وحدتی که دارند چگونه اسرائیل را درگیر خود کرده است. اما از سوی دیگر ما باید به مکه برویم و زیارت کنیم درحالی که در گوشه دیگری از جهان در غزه، امت همین پیامبر زیر بمباران باشند؟ کودکان شب که میخوابند ندانند صبح پدر و مادرشان را زنده میبینند؟ خب اینها هم امت همان پیامبر هستند. اینها دل انسان را به درد میآورد.
وی با ابراز خوشحالی از اقدامات خودجوش مردمی برای حمایت از فلسطین و مردم مظلوم غزه مانند حرکت “ایران همدل” گفت: وقتی هندو، بودایی و مسیحی برای حمایت از فلسطین و غزه و در مخالفت با رژیم صهیونیستی راهپیمایی میکنند، ما به عنوان مسلمانان باید تلاش کنیم نهتنها در صف ظالمان نباشیم بلکه در صف یاران مظلوم باشیم.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت درباره اینکه آیا امسال باتوجه به مسئله حمایت از فلسطین برنامههای مشخص و متعددی خواهید داشت گفت: ما برنامه اضافهای نخواهیم داشت و برنامههای که از قبل پیشبینی شده و لازم و ضروری هستند، برگزار میکنیم. البته ما در کشور دیگری هستیم و باید اصول آن کشور را هم رعایت کنیم. این مدت گذشته دو انتخابات خوب برگزار کردیم هرچند میتوانستند مخالفت کنند اما خوشبختانه برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین نواب تأکید کرد که برنامههایی که در طول سالهای گذشته داشتهایم به صورت متین و منطقی برگزار شده است و حتی خودشان هم در مواردی همراهی کردهاند.
انتظار همکاری و همراهی بیشتر عربستان در تخصیص سهمیه
سرپرست حجاج ایرانی در پاسخ به این سوال که نسبت زائران ما با دیگر کشورها چگونه است و اساساً سهمیه هر کشور برای اعزام زائر بر چه مبنایی تعیین میشود گفت: معمولاً یک هزارم جمعیت هر کشور مسلمان یا یکهزارم جمعیت مسلمان کشور غیرمسلمان را سهمیه حج میدهند. زمانی ایران ۸۵ میلیون جمعیت داشت و براساس همین رقم، یکهزارم آن را سهمیه حج میدادند.
وی با بیان اینکه در گذشته ۳درصد جمعیت اعزامی را برای خادمان درنظر میگرفتند و انتظار داریم این میزان کمتر نشود گفت: البته امسال یک درصد دادند. ما خوش نداریم اگر مجبور شویم برای تأمین خادم، از سهمیه زائران کم کنیم بلکه توقع داریم برای خادمان سهمیه بیشتری درنظر بگیرند. همانطور که برخی پادشاهان گذشته عربستان، ۵هزار نفر بیشتر از سهمیه، برای خادمان سهمیه تخصیص میدادند.
سرپرست حجاج ایرانی با بیان اینکه وضعیت ما طوری است که در کشور عربستان تبعه ایرانی نداریم گفت: این در حالی است که مثلاً کشوری مثل افغانستان در این کشور تبعه زیادی دارد و وقتی زائران این کشور به عربستان میروند، از اتباع ساکن در این کشور برای خدمترسانی استفاده میکنند اما چون برای ما سرویسدهی و خدمترسانی در بهترین سطح خیلی مهم است، نمیتوانیم اینگونه عمل کنیم. آشپزخانههای ما بهترین و کیفی ترین آشپزخانههاست.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفت: با تمام این موارد، سعی میکنیم زائر بیشتری ببریم وگرنه هر زائری که امسال نتواند به حج مشرف شود، سال آینده باید حج گرانتری را تجربه کند.
حجتالاسلام والمسلمین نواب درباره تخصیص دو کاروان به زائران ایرانی مقیم دیگر کشورها گفت: سالهاس قبل ۳۰ کاروان ایرانی خارج از کشور داشتیم که از کشورهایی که ساکن بودند میآمدند و عربستان آنها را اداره میکرد. اما ایرانیها با توجه به تفاوت اصول فقهی، تمایل داشتند از طریق ایران اعزام شوند. امسال ترتیبی دادهایم که ایرانیان مقیم دیگر کشورها از طریق دو کاروان و تحت مدیریت ایران عازم شوند. این در حالی است که زائران برخی کشورها مثل افغانستان هم تمایل دارند از طریق ایران به عربستان مشرف شوند اما ما فعلا این امکان را نداریم و به آنها گفتهایم باید از طریق سهمیه تعیینشده کشور خودشان اقدام کنند.
سرپرست حجاج ایرانی درباره اینکه آیا ساختوسازها در مسجدالحرام انجام مناسک حج طبق اصول فقهی شیعه را متأثر نمیکند؟ گفت: خوشبختانه دولت میزبان به این نکات توجه دارد و به فقه مذاهب مختلف احترام میگذارد. نکته دیگر این است که شیعیان در خود عربستان و دیگر کشورها هم حضور دارند و این به نفع همه کشورهاست که به فقه همدیگر احترام بگذاریم. اختلافات باید بین علما حل شود و در بدنه جامعه و زائران نباید این موارد منتشر شود.
افرادی که توانایی جسمی ندارند، به جای تمتع، از ظرفیت عمره استفاده کنند
وی درباره اینکه توانایی جسمی هم یکی از ملزومات وجوب حج است گفت: یکی از نکاتی که خدا برای همه بندگانش توجه داشته حج است که باید مستطیع باشد تا آن را انجام دهد و اگر کسی هم نمیتواند انجام دهد، عمره انجام میدهد. برخی از مراجع هم نظرشان این است که اگر کسی به عمره استطاعت دارد عمره بر او واجب است اما همه این نظر را ندارند.
حجتالاسلام والمسلمین نواب با تأکید بر ظرفیت مناسب عمره گفت: پیشنهاد میکنم اگر پدر یا مادر عزیزی هست که کسالت دارد و میداند که در سالهای آینده نمیتواند به حج عازم شود، میتوانند فیش حج تمتع خود را تحویل دهند و با خرید فیش عمره، زودتر به این سفر مشرف شوند.
سرپرست حجاج ایرانی ادامه داد: در سالهای گذشته زائرانی را داشتهایم که نتوانستهاند گرمای شدید و سختی اعمال را تحمل کنند و متأسفانه فوت کردهاند. انجام اعمال در این وضعیت را خدا از آنها نخواسته است، زیرا حج استطاعت جانی هم میخواهد. سال قبل و قبل از آن، جلساتی در خدمت پزشکان متخصص بودیم و بنا شد آنها خودشان جدولی تهیه کنند که کسی بتواند مشرف شود که حائز آن شرایط باشد.
۱۸۰ زائر امسال در معاینات پزشکی رد شدند
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان اینکه پس از تعیین این جدول و مشخص شدن شرایط، امسال حدود ۱۸۰ نفر در معاینات پزشکی رد شدند گفت: در حال حاضر میانگین سنی زائران اعزامی به ۵۷سال رسیده است و عمده زائران امسال از ۵۱ تا ۷۰ سال هستند. بیشترین هم در همین بازه زمانی، ۶۱ سال سن دارند.
ایران و عربستان از گذشته در غم و شادی هم شریک بودهاند
حجتالاسلام والمسلمین نواب درباره اینکه همکاری عربستان در حج امسال تاکنون چگونه بوده است گفت: ایران و عربستان دو کشور بزرگ و تأثیرگذار منطقه هستند؛ از گذشته هم در شادی و غم هم شریک بودهاند و در مشکلات به همدیگر کمک کردهاند؛ مثل همین قضیه حادثه بندر شهید رجایی که عربستان برای کمک اعلام آمادگی کرد. اگر دیگران سایه نیندازند بر مسائل کشور عربستان، این کشور همکاری خوبی با زائران همه کشورها دارند. در برخی موارد کارهایی کردند که فقط برای زائران ایران بوده است، مثلاً بین بقیع و مسجدالنبی را قرق میکردند، تا زائران ایرانی به راحتی دعای کمیل را برگزار کنند. عین همین کاری که ایران الان در مشهد برای زائران عربزبان میکند و یک صحن را کاملا در اختیار آنها میگذارد.
تقاضا برای برگزاری مراسم دعای کمیل در “مسجد خیف” مکه
سرپرست حجاج ایرانی در پایان گفت: زائران ما انتظار دارند همین امکانی را که عربستان در مدینه برای آنها ایجاد کرده، در مکه هم داشته باشند و به عنوان مثال اجازه دهند همین برنامه دعای کمیل را در “مسجد خیف” داشته باشیم. حتی حاضریم همه خدمات را خودمان ارائه بدهیم تا شب جمه زائران بتوانند در این مسجد هم نماز بخوانند و هم دعای کمیل قرائت کنند.
انتهای پیام/