هماهنگکننده ایران نزد سازمان شانگهای: حضور رئیس قوه قضاییه در نشست قضایی شانگهای دستاوردهای متعددی خواهد داشت

گفتوگو|

دیپلماسی قضایی یکی از مهمترین موضوعهای در دستورکار قوه قضاییه در سالهای اخیر بوده که سبب افزایش و تقویت همکاریهای قضایی جمهوری اسلامی ایران با کشورهای مختلف شده است.
بیستمین اجلاس روسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ در هانگژو برگزار میشود؛ حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، رئیس قوه قضاییه و هیئت همراه در این اجلاس حضور خواهد داشت.
حضور رئیس قوه قضاییه در نشست روسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان شانگهای علاوه بر اینکه نشاندهنده فعالیت موثر و مستمر ایران بهعنوان یکی از ۱۰ عضو شانگهای است، گامی در مسیر دیپلماسی قضایی و تلاش برای تقویت و ارتقا همکاریهای حقوقی و قضایی ایران محسوب میشود.
در همین رابطه مهرداد کیایی، هماهنگکننده ملی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان همکاریهای شانگهای در گفتوگو با میزان، گفت که حضور رئیس قوه قضاییه در نشست سالانه روسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان شانگهای با در نظر داشتن علاقهمندی جمهوری اسلامی ایران و قوه قضاییه برای تشدید و تقویت همکاریهای حقوقی و قضایی، فرصت بسیار مناسبی است تا ارتباطگیری زمانبر جداگانه با روسای دستگاه قضایی کشورهای عضو، در زمان کوتاه انجام شود.
به گفته وی، در عین حال، دیدارهای دوجانبه در حاشیه حضور حجتالاسلام والمسلمین اژهای میتواند به دستیابی به توافقهای خوب جدید منجر شود؛ ضمن اینکه میتواند پیگیری توافقهای پیشین یا در دستورکار را درپی داشته باشد.
کیایی با بیان اینکه سازمان همکاری شانگهای در حال حاضر ۱۰ عضو دارد، گفت: علاوه بر ایران، کشورهای روسیه، چین، هندوستان، ازبکستان، پاکستان، قرقیزستان، قزاقستان، تاجیکستان و بلاروس عضو سازمان همکاری شانگهای هستند, این سازمان در حوزههای مختلفی فعالیت دارد که ازجمله آنها میتوان به همکاری در حوزههای امنیتی، نظامی، مقابله با موادمخدر، علمی، فرهنگی، آموزشی، اقتصادی و حقوقی و قضایی اشاره کرد.
وی در ادامه گفت: در همه این حوزهها فرصتهای خوبی برای همکاری ایجاد میشود؛ حوزه قضایی یکی از مهمترین حوزههای مورد توجه کشورهای عضو برای همکاری است؛ از این رو نشست سالانه روسای دستگاههای قضایی کشور برای تقویت همکاریها برگزار میشود؛ در این نشستها روسای دستگاههای قضایی همکاریهای خود را مورد بررسی قرار میدهند.
کیایی درباره نشست روسای دستگاههای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، گفت: این نشست بهصورت سالانه در سطح روسای دیوانهای عالی کشورهای عضو یعنی بالاترین مقام قضایی کشورهای عضو سازمان در کشوری که ریاست دورهای سازمان را برعهده دارد، برگزار میشود.
وی اظهار کرد: کشورهای عضو در این نشستها معمولا در سطوح عالی یعنی روسای دیوانهای عالی یا معاونان دیوان عالی شرکت و در پایان نشست هم بیانیهای درباره همکاریهای دستگاههای قضایی کشورهای عضو منتشر میکنند.
کیایی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در تیر ۱۴۰۲ بهصورت رسمی به عضویت سازمان شانگهای درآمد و در همین مدت کوتاه عضویت، فعالانه در نشستهای سازمان ازجمله نشست روسای نظامهای قضایی کشورهای عضو شرکت کرده است.
هماهنگکننده ملی جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان همکاریهای شانگهای با بیان اینکه ما در دوره پیشین این نشست در سطح معاون امور بینالملل قوه قضاییه حضور داشتیم، گفت: در حاشیه این نشستها فرصتهای خوبی برای تماس دوجانبه با نمایندگان دیگر کشورهای عضو ایجاد میشود؛ در عین حال، بیانیه همکاریها در خود موارد مهم و ارزشمندی از زمینههای همکاری حقوقی و قضایی را مورد تاکید قرار میدهد.
وی گفت: این نشست همچنین میتواند فرصت تبادل نظر و اعلام مواضع مشترک میان کشورها را ایجاد کند؛ ضمن اینکه اعلام موضع مشترک کشورهای عضو را در زمینههای مهم مطرحشده در سطوح منطقهای و بینالمللی سبب میشود؛ یکی از مهمترین این موارد مبارزه با تروریسم و مقابله با استانداردهای دوگانه است.
کیایی در ادامه تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به دلیل وجود فضای خوب در زمینه همکاری با کشورهای عضو، به تقویت همکاری با کشورهای عضو سازمان شانگهای در زمینههای مختلف ازجمله همکاریهای حقوقی و قضایی علاقهمند است.
نماینده ایران نزد سازمان همکاریهای شانگهای گفت: نکته مهم این است که در همه زمینههای همکاری که اعلام شد اعم از مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر، قاچاق سلاح، جنایتهای سازمان یافته، … نقش دستگاههای قضایی کشورها نقشی پررنگ است و کشورهای عضو نیاز دارند برای مبارزه موثر با این تهدیدها حمایتهای دستگاه قضایی را داشته باشند؛ نشست سالانه روسای دستگاه قضایی کشورهای عضو میتواند حمایتهای لازم را در زمینههای مورد اشاره فراهم کند.
وی با اشاره به حضور حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در نشست پیش روی روسای دستگاه قضایی کشورهای عضو سازمان شانگهای در چین، گفت: این حضور میتواند به دستاوردهای متعددی منجر شود؛ یکی از دستاوردهای خوبی که میتوان برای حضور رئیس قوه قضاییه در نشست یادشده متصور بود، ارتباطگیری با مقامهای قضایی ۹ کشور دیگر است که در این نشست حضور دارند.
انتهای پیام/