اخبار استانهاخبرگزاری تسنیم

خطر طغیان مگس مدیترانه‌ای در باغات شمال/ آفتی نابودنشدنی!

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، خبر به همین اندازه کوتاه و برای باغداران و مصرف‌کنندگان خطرناک و حاوی مطالب هشدار بود؛ “خطر طغیان مگس مدیترانه‌ای در باغ‌های مازندران”،  چرا که به‌گفته هادی باقری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی این استان، آفت مگس میوه مدیترانه‌ای یکی از مهم‌ترین تهدیدها برای باغ‌های مرکبات و نارنج است،
آفتی که به‌گفته کارشناسان و اساتید کلینیک گیاه‌پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، حتی با سموم شیمیایی و کودهای کشاورزی نیز به‌طورکامل از بین نمی‌رود و بر بازارپسندی محصولات باغی اثر منفی خواهد گذاشت.

نارنج‌های درختان حاشیه پیاده‌روها را برداشت کنید!

 هادی باقری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، در خبری با اشاره به کشت درختان نارنج در حاشیه پیاده‌روها در این استان، اظهار کرد: این نارنج‌ها اگر از سوی شهرداری‌ها به‌موقع برداشت نشوند، باعث گسترش بیشتر آفت خواهند شد.

وی با بیان اینکه آفت مگس مدیترانه‌ای با تولیدمثل سریع آسیب‌های جدی به باغ‌ها وارد می‌کند، تصریح کرد: این مسئله باعث کاهش کیفیت و عملکرد درختان مرکبات می‌شود.

باقری میوه‌های نارنج باقی‌مانده از سال قبل روی درخت‌های واقع‌شده در معابر عمومی را از جمله مخاطرات رشد آفت مگس دانست و گفت: برداشت‌نشدن نارنج‌های باقی‌مانده سال گذشته به گسترش مگس میوه مدیترانه‌ای کمک می‌کند. میوه‌ها به‌عنوان میزبان این آفت عمل می‌کند و موجب جذب مگس میوه به مناطق مختلف می‌شود، به‌طوری‌که باغ‌ها، خانه‌سراها، فضای سبز شهری و روستایی می‌توانند متأثر از این آفت شوند.

تهدید سلامت باغات با افزایش جمعیت آفت مگس مدیترانه‌ای

وی عنوان کرد: در صورتی که این میوه‌ها از درختان برداشت نشوند جمعیت آفت در این مناطق افزایش پیدا می‌کند و موجب بروز خسارات جدی در باغ‌های هسته‌دار از جمله سیاه‌ریشه می‌شود و عدم برداشت به‌موقع نارنج‌ها، کانون‌های جدید آلودگی شکل می‌گیرد که تهدید سلامت باغ‌ را به‌دنبال دارد.

باقری همچنین با تأکید بر لزوم مبارزه با این آفت گفت: در صورت عدم همکاری دستگاه‌های اجرایی و دهیاری‌ها، خسارت این آفت در تابستان امسال فاجعه‌بار می‌شود.

آفات به‌طورکامل از بین نمی‌رود اما کنترل می‌شود

از سوی دیگر، علیرضا جعفری مسئول کلینیک گیاه‌پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در ساری، به تشریح آفات موجود در این فصل کشاورزی در مازندران پرداخت.

وی با بیان اینکه “با توجه به شرایط آب‌وهوایی مازندران، در زمان حاضر کرم ساقه‌خوار با بیماری بلاست برای کشت برنج و مگس مدیترانه‌ای برای مرکبات، از مهم‌ترین آفاتی است که کشاورزی این استان را درگیر خواهد کرد و در چند سال اخیر نیز خسارات سنگینی به کشاورزان وارد کرده است.”، تصریح کرد: این خسارت انواع محصولات کشاورزی را درگیر خواهد کرد، آفات دیگری همچون شته‌ها نیز در این فصول دیده می‌شود که خسارت چندانی ایجاد نمی‌کند.

مسئول کلینیک گیاه‌پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اشاره به اینکه به‌خلاف تصورات شایع‌شده بین عموم، آفاتی که وارد منطقه‌ای شود، به‌طور کامل نمی‌توان آن را از بین برد، گفت: آفاتی چون مگس مدیترانه‌ای، یک آفت قرنطینه‌ای بودند که بنا به هر دلیلی وارد کشور شده‌اند و در زمان حاضر باغات استان مازندران را درگیر کرده است.

جعفری با بیان اینکه در یک برهه، شپشک استرالیایی وارد کشور شده بود اما در زمان حاضر، خبری از این آفت نیست، خاطرنشان کرد: هرچند این آفت به‌طور کامل از بین نرفته است اما به‌مرور زمان جمعیت آن پایین آمده است و در خصوص آفت‌هایی چون مگس مدیترانه‌ای نیز باید گفت نمی‌توان آن را به‌طور کامل در این استان از بین برد اما قابلیت کنترل دارد.

کشاورزی پایدار در تیررس هجوم آفات در مازندران

وی با ابراز نگرانی از اینکه به‌دلیل شرایط آب‌وهوایی مازندران که در فصل پاییز نیز گرما ادامه‌دار می‌شود و از سوی دیگر اینکه کشت‌های دوم و حتی سوم در این استان صورت می‌گیرد، امکان افزایش نسل این آفت وجود دارد، گفت: آفت و بیماری‌ها از سه جهت به کشاورزی و کشاورزان آسیب می‌رساند؛ اول آنکه موجب کاهش عملکرد محصول می‌شود، دوم آنکه کشاورز برای مقابله با این آفات به‌منظور جلوگیری از بروز بیماری، مجبور به استفاده از نهاده‌های بیشتری همچون کود و سم است، سوم آنکه از کشاورزی پایدار روز به روز بیشتر فاصله می‌گیریم، کشاورز و باغدار می‌خواهد عملکرد در واحد سطح را افزایش دهد و مجبور است کود و سموم شیمیایی بیشتری استفاده کند و این امر با کشاورزی پایدار تناقض دارد، خسارت سوم در استان مازندران بسیار جدی است چرا که به محیط زیست نیز آسیب می‌رساند.

حذف جمعیت آفات در مازندران با استفاده از طرح‌های علمی

مسئول کلینیک گیاه‌پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با اعلام اینکه “در مازندران طی چند سال اخیر روی برنج، “طرح مدیریت تلفیقی محصول برنج” از سوی بخش حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران، اجرا شده است تا مقدار مصرف سموم کشاورزی و نهاده‌ها را کاهش دهیم.”، ابراز کرد: در مازندران کشاورز و باغدار به استفاده از سموم عادت کرده است، در حالی که چند سالی می‌شود در باغاتی که در مرحله تحقیقات قرار دارد، به هیچ عنوان از سم کشاورزی استفاده نمی‌شود و حتی کودهای شیمیایی را نیز حذف کردیم.

جعفری ادامه داد: با وجود این، باغداران و کشاورزان نگاه سنتی به کشاورزی دارند و برای رفع این موضوع، به زمان احتیاج داریم، در بسیاری از باغات برای از بین بردن مگس مدیترانه‌ای، استفاده از سموم حذف شده است و جالب است بدانید خسارت آن به کمتر از ۲درصد در حالت نرمال آن رسیده است و مقالات آن نیز به چاپ رسیده است.

وی افزود: این امر برای برنج نیز امکان‌پذیر خواهد بود، با کرم ساقه‌خوار برنج نیز می‌توان بدون استفاده از سم کشاورزی مقابله کرد، موادی که برای این امر استفاده می‌شود طبیعی است و جزو کودهای شیمیایی نیست. منطقه مورد مطالعه برای باغ مرکبات، در بابل، بابلسر و ساری و برای “طرح مدیریت تلفیقی محصول برنج” نیز در لاله‌آباد بابل اجرا شده است و قابلیت اجرایی در تمام استان را دارد.

مسئول کلینیک گیاه‌پزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در پاسخ به این سؤال که، استفاده از سم و کود در محصول کشاورزی خواهد ماند، آیا این نهاده‌های شیمیایی به‌طور قطع این آفات را از بین می‌برند و آیا این آفت برای انسان‌ها بیماری‌زا خواهد بود، تصریح کرد: نکته اول آنکه باید بدانیم در تمام دنیا از این نهاده‌ها استفاده می‌کنند و به‌دنبال آن هستیم میزان بهره‌گیری از آنها را کاهش دهیم، دوم آنکه نهاده‌های شیمیایی به‌طور کلی در محصول باقی خواهند ماند فقط میزان آن کاهش می‌یابد، آفت‌هایی هم که روی محصول باقی می‌ماند، تنها بازارپسندی خود را از دست می‌دهد و موجب بیماری انسان‌ها نخواهند شد، در واقع زیان انسان از این آفات، بازارپسندی و عملکرد محصول خواهد بود.

به گزارش تسنیم، کشاورزی در مازندران به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین مشاغل مردم این استان و محل درآمد و کسب‌وکار آنها محسوب می‌شود و هرگونه عاملی که بتواند بر کیفیت و درآمد محصول نهایی اثرگذار باشد، بدون شک مورد توجه قرار خواهد گرفت،

بر این اساس، توجه به مبانی علمی و دانشگاهی و ارتباط میان دانشگاه و محققان با سازمان‌های مربوطه همچون جهاد کشاورزی و یا سازمان نظام مهندسی کشاورزی می‌تواند زمینه‌ساز رشد و ارتقا را در این موارد به‌همراه آورد، موضوعی که بر اساس نظر کارشناسان، به‌نظر می‌رسد مورد غفلت هر دو گروه قرار گرفته است و شاهد ضعف‌هایی در آن هستیم. نکته جالب آنجاست که بسیاری از افرادی که در سازمان‌های مربوطه این بخش، فعالیت دارند، فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم کشاورزی هستند و با این وجود این ارتباط کاملاً قطع است.

به‌نظر می‌رسد همگامی دانشگاه و سازمان‌های مربوطه کنار نقش آموزش و آگاهی کشاورزان از طرق مختلف همچون رسانه‌ها و واحدهای ترویج سازمان جهاد کشاورزی در این استان، می‌تواند بخش زیادی از این مشکلات را برطرف کند.

انتهای پیام/+

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا