یک مسیر پر دستاورد؛ فناوری هستهای ایران بومی و صلحآمیز پیش میرود


فناوری هستهای ایران مسیر دشوار و پر مانعی را پشت سر گذاشت تا خود را بهعنوان فناوری بومی و پر دستاورد نه فقط درون مرزها بلکه فراتر از آن معرفی و اثبات کند.
تردیدی وجود ندارد که فناوری هستهای در حال حاضر، یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین حوزههای علمی و صنعتی است که در زمینههای مختلف از تولید انرژی پاک و پایدار تا درمان بیماریهای سخت و تقویت امنیت غذایی، امکانات قابل توجه و مهمی را ارائه کرده است.
فناوری هستهای برای ایران بهعنوان کشوری در حال حرکت سریع و با برنامه در دنیای دانش، دارای اهمیت قابل توجهی است و از این رو تلاشهای علمی و فنی در این زمینه در جریان است؛ تلاشهایی که دستاوردهای بزرگی را به کشور ارائه کرده است.
خبر دستیابی ایران به فناوری غنیسازی اورانیوم و راهاندازی یک زنجیره کامل غنیسازی در نطنز در ۲۰ فروردین ۱۳۸۵ اعلام شد؛ خبری که تایید میکرد دانشمندان ایرانی با عبور از موانع و حصارهای تحریم و کارشکنی توانستهاند وارد باشگاه کشورهای صاحب فناوری غنیسازی اورانیوم شوند.
ایران در سال ۱۹۵۸ (۱۳۳۷) به عضویت آژانس بینالمللی انرژی اتمی درآمد و ۱۰ سال پس از آن پیمان عدم تکثیر سلاحهای هستهای NPT را امضا کرد؛ این پیمان در سال ۱۹۷۰ (۱۳۴۹) در مجلس ایران تصویب شد.
خرید نخستین راکتور تحقیقاتی ۵ مگاواتی در سال ۱۹۶۷ (۱۳۴۶)، امضای قرارداد تکمیل و راهاندازی واحد یک نیروگاه اتمی بوشهر، بازبینی قرارداد یادشده در سال ۱۳۷۷، توقف عملیات ساخت درپی آغاز جنگ تحمیلی و حملههای هوایی عراق به تاسیسات یادشده، پایان تعلیق داوطلبانه غنیسازی ایران در سال ۱۳۸۴، اعلام خبر تهیه سوخت هستهای برای نیروگاههای هستهای توسط متخصصان ایران در ۲۰ بهمن ۱۳۸۱ در کنار موجهای مختاف تحریم، تهدید، فشار و اتهامزنی فرازهای مهم مسیری بودند که در ۲۰ فروردین ۱۳۸۵ به ایستگاه اعلام خبر تولید چرخه کامل سوخت هستهای در مقیاس آزمایشگاهی توسط دانشمندان ایرانی رسید.
از آن زمان تاکنون ایران همواره با تاکید بر حق قانونی خود در استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای، تلاش کرد صنعت هستهای خود را ورای همه تهدیدها، اتهامزنیها، فشارها و تحریمها برای تامین نیازهای کشور ارتقا داده و پیش ببرد.
ایران با درک اهمیت دانش و فناوری هستهای و نقش آن در معادلات جهانی، در مسیر دستیابی و ارتقای فناوری هستهای از پیچوخمها و فرازونشیبهای دشواری عبور کرد؛ گامهای ایران در مسیر بر اصل خدشهناپذیر و موفقیتآمیز بومیسازی و درونیسازی استوار بود و به موفقیتهای متعددی منتج شد.
سازمان انرژی اتمی سال ۱۴۰۳ را در حالی به پایان رساند که در شرایطی مشابه سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰۰ دستاورد مهم را در حوزههای مختلف ثبت کرده و نوید رونمایی از دستاوردهای جدید را در روز ملی فناوری هستهای در سال ۱۴۰۴ داد.
رشد و توسعه علمی، فناوری و صنعتی ایران اکنون بر نوار استمرار پیش میرود و موفقیتهای متعدد و مختلف را ارائه میکند؛ فعالیتهای چرخه سوخت در سالهای اخیر رشد قابل توجهی را ثبت کرده است؛ پیشرفت تحقیقات در زمینه رادیو داروها زنگ خبرهای خوش را برای مردم ایران به صدا درآورده است.
نیروگاههای هستهای ایران بهعنوان منابع تامین انرژی پایدار در کشور در حال توسعه هستند؛ پزشکی هستهای درهای امید به درمان بیماریهای صعبالعلاج را بیش از هر زمانی گشوده است؛ پژوهشهای کشاورزی با استفاده از فناوری هستهای به نتایج مهمی ازجمله تامین امنیت غذایی منجر شده است.
توصیف و تشریح موفقیتهای ایران در زمینه فناوری هستهای فهرست بلندی را در زمینههای مختلف بهویژه در بخشهای پلاسما، لیزر و فناوری کوانتوم را پیش رو میگذارد.
بهصورت خلاصه میتوان گفت که فناوری هستهای در توسعه پایدار کشور در حوزههای تامین انرژی پایدار، درمان بیماریها و پیشرفتهای پزشکی و تقویت امنیت غذایی و کشاورزی نقش داشته است؛ ضمن اینکه خودکفایی و استقلال در تکنولوژی را محقق ساخته و پایداری اقتصادی و صنعتی را رقم زده است.
محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ با برشمردن مهمترین اقدامهای این سازمان در سال ۱۴۰۳ ابراز امیدواری کرد که این روند توسعه و پیشرفت در سال ۱۴۰۴ هم ادامه یابد تا سازمان انرژی اتمی بتواند همچنان در خدمت مردم و کشور بوده و افتخارات جدیدی را رقم بزند.
روز ملی فناوری هستهای برای ایران و مردم غیور و صبورش یادآور عزم و اراده متخصصان و دانشمندان جوان این مرز و بوم است که با ارتقای توانمندیهای علمی کشور ضمن بومیسازی صنعت هستهای، فرصت ورود ایران را به بازارهای جهانی ایجاد کردند و اقتدار ملی کشور را به اوج رساندند.
اکنون فناوری و صنعت هستهای ایران که بهصورت بومی پیش رفته و رشد کرده، در سطح بینالمللی واجد مشروعیتی شده که امکان همکاری با کشورهای مختلف را ایجاد کرده است.
انتهای پیام/