ایتناماهواره و فضا

گزارش کامل از نهمین پرتاب آزمایشی فضاپیمای استارشیپ اسپیس‌ایکس

 استارشیپ فضاپیمایی پیشرفته و آینده‌نگرانه است که توسط شرکت اسپیس‌ایکس، تحت مدیریت ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی، طراحی شده است و بخشی از رؤیای او برای سفرهای فضایی به مقاصدی فراتر از زمین به شمار می‌رود.

این فضاپیما پس از پرتاب، مدتی در مدار به چرخش ادامه داد، اما پس از حدود سی دقیقه کنترل خود را از دست داد و از ادامه مسیر بازماند.

این موشک دومرحله‌ای، که مرحله اول آن بر روی تقویت‌کننده‌ «سوپر هِوی» ساخت اسپیس‌ایکس قرار داشت، رأس ساعت ۲۳:۳۰ به وقت گرینویچ از پایگاه فضایی «استاربِیس» در سواحل خلیج تگزاس، واقع در نزدیکی شهر براونزویل، پرتاب شد.

در پخش زنده این عملیات، صحنه برخاستن موشک از سکوی پرتاب به‌تصویر کشیده شد؛ جایی که موتورهای قدرتمند «رَپتور» با ایجاد گوی آتشین و توده‌هایی از دود و بخار، فضا را به لرزه درآوردند.

در این مأموریت، اسپیس‌ایکس از تقویت‌کننده‌ای استفاده کرد که پیش‌تر نیز یک بار پرواز کرده بود تا توانایی استفاده‌ مجدد از این سامانه را به نمایش بگذارد. همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد، مرحله نخست موشک با ارتفاعی حدود هفتاد و یک متر، چند دقیقه پس از پرتاب از بخش فوقانی جدا شد و به‌سوی زمین بازگشت.

در همین رابطه بخوانید: اسپیس‌ایکس پس از دو انفجار، آزمایش جدیدی را کلید می‌زند

با این حال، در حین عملیات فرود، ارتباط شرکت با بوستر قطع شد و به‌نظر می‌رسد که به‌جای فرودی کنترل‌شده و برنامه‌ریزی‌شده، در اقیانوس سقوط کرده است.

بخش بالایی استارشیپ همچنان به صعود خود ادامه داد و حدود ۹ دقیقه پس از پرتاب، وارد مدار زیرمداری تعیین‌شده شد. قرار بود این پرواز آزمایشی که مدت زمان آن کمتر از نود دقیقه پیش‌بینی شده بود، با یک فرود کنترل‌شده در اقیانوس هند به پایان برسد. اما نزدیک به سی دقیقه پس از پرتاب، اسپیس‌ایکس اعلام کرد که کنترل فضاپیما را از دست داده و در نتیجه، استارشیپ در هنگام ورود مجدد به جو زمین، دچار چرخش شدید شد.

یکی از مفسران فنی اسپیس‌ایکس در حین پخش زنده اظهار داشت: «به نظر نمی‌رسد که بتوانیم طبق برنامه‌ریزی برای بازگشت آماده شویم. شانس ما برای فرود موفق بسیار پایین است.»

چهار روز پیش از این پرواز، نهادهای نظارتی فدرال پس از اتمام تحقیقات مربوط به حادثه‌ای که منجر به توقف تقریباً دوماهه فعالیت‌های پروازی شده بود، مجوز انجام این مأموریت را صادر کرده بودند.

دو آزمایش پیشین در ماه‌های ژانویه و مارس، به دلیل انفجار فضاپیما در لحظات اولیه پرواز، با شکست مواجه شدند. قطعات باقی‌مانده از این انفجار در مناطق وسیعی از دریای کارائیب پراکنده شد و ده‌ها پرواز تجاری را با اختلال روبرو کرد.

در پرتاب اخیر، اداره هوانوردی فدرال، محدوده‌های خطر ناشی از برخورد احتمالی زباله‌های فضایی را در امتداد مسیر صعودی استارشیپ گسترش داد.

دو شکست پیشین که در مراحل اولیه پرواز روی دادند، مانعی جدی برای برنامه‌ای به شمار می‌رفتند که ایلان ماسک، بنیان‌گذار اسپیس‌ایکس در سال ۲۰۰۲، در تلاش است تا با شتاب بیشتری آن را به پیش ببرد.

ماسک که از حامیان اصلی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده، محسوب می‌شود، پس از دخالت‌های بحث‌برانگیز در سیاست و وعده‌های اخیرش برای تمرکز مجدد بر کسب‌وکارهای مختلف از جمله اسپیس‌ایکس، به موفقیت این آزمایش توجه ویژه‌ای دارد.

او در مسیر دستیابی به هدف بلندپروازانه‌اش ـ طراحی و تولید یک فضاپیمای نسل جدید، چندمنظوره و قابل استفاده مجدد برای انتقال انسان و محموله به ماه تا پایان این دهه و در نهایت به مریخ ـ به استارشیپ به‌عنوان کلیدی‌ترین ابزار خود تکیه دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا