چرا اخوان المسلمین در اردن تعطیل شد؟

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، وزارت کشور اردن اعلام کرد فعالیتهای گروه اخوانالمسلمین از این پس در این کشور ممنوع است و هرگونه همکاری با این گروه، پیگرد قانونی به همراه خواهد داشت.
این اقدام دولت اردن یک هفته بعد از انتشار گزارشی درباره دستگیری ۱۶ نفر در این کشور به اتهام ساخت و ذخیرهسازی موشک صورت گرفت. براساس گزارش منابع رسمی در اردن، این افراد متهم به دریافت حمایت مالی از اخوان المسلمین برای ساخت موشکهایی با برد ۵ کیلومتر برای هدف قرار دادن رژیم صهیونیستی بودند.
این درحالی است که اخوانالمسلمین بعد از انتشار گزارش ارتباط با این پرونده با صدور بیانیهای دست داشتن در ماجرای ساخت موشکهای کوتاه برد در اردن را تکذیب کرده بود.
همزمان با این تحولات، برخی از فعالان رسانهای و سیاسی در اردن مدعی شدند که ماجرای کشف کارگاه ساخت موشک، پروندهای قدیمی بوده و دستگاه امنیتی در این شرایط تصمیم به انتشار آن گرفته است.
در همین چهارچوب بود که از چند روز قبل تحلیلگران منطقه ای تاکید کردند تحولات رخ داده در اردن احتمالا منجر به تعطیلی اخوانالمسلمین در این کشور خواهد شد. این واقعه درحالی رخ داد که در انتخابات پارلمانی ۷ ماه قبل اردن، شاخه سیاسی اخوانالمسلمین این کشور موفق به کسب ۲۲ درصد آرا شد که این مهمترین موفقیت انتخاباتی اخوانیهای اردن طی ۳۵ سال اخیر محسوب میشد.
از نگاه بسیاری دلیل اقدام اخیر اردن در اعلام منع فعالیت اخوان المسلمین ناشی از تحولات منطقهای پیرامون این کشور است. در وهله اول، ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی منجر به تحریک جامعه فلسطینی مقیم اردن شده و براساس گزارشها این کشور را در آستانه انفجار قرار داده است. نگرانی درباره تاثیر بحران فلسطین بر تحولات اردن، یکی از دلایلی است که میتوان در ارتباط با تعطیلی یکی از مهمترین نیروهای سیاسی در اردن به آن اشاره کرد.
درحالی که خود مقامات رسمی اردن تعداد فلسطینیهای مقیم را بین ۳۰ تا ۴۰ درصد میدانند، گزارشهای غیر رسمی حاکی از آن است که بین ۶۰ تا ۷۰ درصد ساکنان اردن، فلسطینیالاصل هستند که از ۱۹۴۷ پس از تاسیس منحوس رژیم اسرائیل در خاک فلسطین، وادار به ترک وطن خود شدند.
جنایات بیسابقه رژیم صهیونیستی در غزه و کرانه باختری در طی ۲۰ ماه اخیر جامعه فلسطینی اردن را به شدت تحریک کرده و تجمعات خیابانی در این کشور علیه این جنایات همچنان ادامه دارد. نکته اصلی اینجاست که در هفتههای اخیر شعارهایی علیه ارتش اردن در تجمعات حمایت از فلسطین سرداده شد که این امر با توجه به تجربه سپتامبر سیاه ۱۹۷۱ در فضای سیاسی این کشور امری به شدت حساسیت برانگیز است.
علاوه براین، سقوط دولت دمشق به دست نیروهای نزدیک به اخوانالمسلمین هم دلیل دیگری است که مقامات امان را نسبت به ادامه فعالیتهای سیاسی اخوان حساستر کرده است. هرچند «احمد الشرع»، رئیس دولت موقت دمشق سابقه عضویت در جبهه النصره را دارد ولی تحریرالشام گروه تحت فرماندهی وی که در ادلب متولد شده، از گروه احرارالشام هستند.همزمان نزدیکترین نیروهای سیاسی پیرامون الشرع نیز از گروه احرار الشام هستند که انشعابی از اخوان المسلمین سوریه است.
پیروزی بزرگ اخوانیها در دمشق درحالی است که بطور سنتی اخوان اردن بیش از آنکه متاثر از شاخههای اخوان در مصر کشورهای خلیج فارس باشد، تحت تاثیر اخوان سوریه به عنوان یکی از سر شاخههای مهم این جریان اسلامگرا در سطح منطقهای و بینالمللی است.
علاوه بر نکات فوق باید به این مسئله نیز اشاره داشت که در سطح بین المللی هم با توجه به تحولات اخیر منطقه، نیروهای نزدیک به اخوان در لبنان و کرانه باختری رود اردن به بهانههای مختلف توسط دولت لبنان و تشکیلات خودگردان فلسطین دستگیر شده یا توسط رژیم صهیونیستی به بهانه ارتباط با حماس ترور شدهاند.
انتهای پیام/