پژوهش بر روی بیماریهای غدد درونریز و متابولیک، اولویت کاری ما است

رئیس پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم مطرح کرد:

به گفته باقر لاریجانی اهمیت بیماریهای غدد درونریز و متابولیک در سلامت جامعه باعث شده تا ما اولویتهای پژوهشی خود را بر روی موضوعاتی متمرکز کنیم که نیازهای درمانی جامعه و پیشرفتهای علمی را پاسخگو باشند.
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا؛ پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم نقش مهمی در پیشرفت علوم سلامت و تکنولوژی، اکتشاف مکانیسمهای ممکن برای درمان بیماریهای غدد درون ریز، تحقیق در مورد راه حلهای درمانی، فراهم نمودن سلامتی ایمن موثر از طریق استفاده از پتانسیلهای علمی خود ایفا میکند.
به گفته باقر لاریجانی، تاکید این پژوهشگاه، بر روی تحقیقات اصیل، کاربردی و مبتنی بر نیازهای جامعه، حرکت به سمت توسعه راه حلهای فنآورانه مسائل مرتبط با سلامت در کشور و منطقه است. در این خصوص گفتگویی را با باقر لاریجانی ریاست پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم انجام دادیم که در ادامه میخوانید:
در خصوص تمرکز فعالیت پژوهشی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم قدری توضیح دهید و در زمینه ارتقای سواد آموزشی متخصصان این حوزه چقدر تلاش و اهتمام جدی دارید؟
پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران تمرکز اصلی خود را بر روی بیماریهای غدد درونریز و متابولیک قرار داده است. این پژوهشگاه با هدف ارتقای سطح سلامت جامعه و بهبود کیفیت زندگی بیماران، فعالیتهای پژوهشی گستردهای را حول سه محور بالینی جمعیتی و علوم پایه تحقیقات بنیادی و پایه برای درک بهتر مکانیسمهای بیماریهای غدد درونریز و متابولی، انجام پژوهشهای بالینی برای توسعه روشهای تشخیصی و درمانی جدید برای بیماریهایی مانند دیابت، چاقی، اختلالات تیروئید، پوکی استخوان و سایر بیماریهای متابولیک و همچنین جمعآوری دادهها و انجام مطالعات اپیدمیولوژیک برای ارزیابی بار بیماریها در جامعه و ارائه راهکارهای پیشگیری و کنترل آنها انجام میدهد.
پژوهشگاه در راستای ارتقای سطح علمی و عملی متخصصان حوزه غدد و متابولیسم تلاشهای قابل توجهی انجام میدهد. این تلاشها با هدف به روزرسانی دانش متخصصان، بهبود کیفیت خدمات درمانی و ارتقای سطح تحقیقات در این حوزه صورت میگیرد.
پژوهشگاه با برگزاری دورههای آموزشی کوتاهمدت و بلندمدت، کارگاههای عملی و سمینارهای تخصصی، به ارتقای دانش و مهارتهای متخصصان در زمینههای مختلف غدد و متابولیسم میپردازد.
این دورهها معمولاً با دعوت از اساتید برجسته داخلی و خارجی برگزار میشوند و آخرین دستاوردهای علمی در این حوزه را پوشش میدهند.
همچنین پژوهشگاه با انتشار دو ژونال تخصصی در زمینه بیماریهای متابولیک، به معرفی آخرین یافتههای پژوهشی و مقالات مروری در حوزه غدد و متابولیسم میپردازد. این نشریات به عنوان مرجعی معتبر برای متخصصان این حوزه مورد استفاده قرار میگیرند.
تدوین راهنماهای بالینی، ایجاد شبکههای تربیت نیروی انسانی متخصص و ماهر، فوق تخصصی و دانشجویان دکترای تخصصی پژوهشی و همچنین همکاری در آموزش دستیاران تخصصی از دیگر اقدامات پژوهشگاه برای توانمندساری میباشند.
اولویتهای پژوهشی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم چه موضوعاتی است و در این خصوص تاکنون چه گامهایی برداشته شده است؟
با توجه به اهمیت بیماریهای غدد درونریز و متابولیک در سلامت جامعه، ما اولویتهای پژوهشی خود را بر روی موضوعاتی متمرکز کرده ایم که نیازهای درمانی جامعه و پیشرفتهای علمی را پاسخگو باشند.
پژوهشگاه با حمایت از محققان جوان و با تجربه، پروژههای تحقیقاتی متنوعی را در زمینههای مختلف مرتبط با غدد درونریز و متابولیک اجرا کرده که نتایج آن در مجلات علمی معتبر داخلی و بینالمللی منتشر شده است.
آماری از مبتلایان به دیابت در کشور وجود دارد و مبتلایان به این بیماری چقدر با توجه به کاربرد روشهای درمانی امکان مبارزه کامل با آن را دارند؟
در ایران، تعداد بزرگسالان مبتلا به دیابت در سال ۲۰۲۱ بیش از ۵.۴ میلیون نفر بوده است. تخمین زده میشود که این رقم در سال ۲۰۳۰ به ۷.۱ میلیون و در سال ۲۰۴۵ به ۹.۵ میلیون نفر برسد. همچنین، در سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۵۰ هزار مورد مرگ ناشی از دیابت در ایران رخ داده است.
براساس یافتههای پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر، حدود ۱۴ درصد بزرگسالان ۲۵ ساله و بالاتر به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند. از میان افراد مبتلا به دیابت، حدود یکچهارم افراد از بیماری خود مطلع نیستند و بیماری تنها در کمتر از یکسوم این افراد تحت کنترل است.
هرچه اپیدمی بیماری دیابت گستردهتر میشود، هزینههای این بیماری شامل تشخیص، درمان و عوارض ناشی از آن نیز افزایش مییابد. براساس آمار فدراسیون بینالمللی دیابت، کل هزینههای بهداشتی مرتبط با دیابت در دنیا بیش از ۹۶۶ میلیارد دلار گزارش شده است و برآوردها نشان میدهد تا سال ۲۰۴۵ این میزان به ۱.۰۵ تریلیون دلار خواهد رسید. در ایران نیز در سال ۲۰۰۹ هزینه تخمینی سالانه دیابت ۳.۶۴ میلیارد دلار بوده و پیشبینی شده تا سال ۲۰۳۰ به ۹.۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
همکاری پژوهشگاه با مراکز علمی دیگر داخلی و همچنین همسو با فعالیت خودتان در خارج از کشور به چه صورتی است؟
پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران برای پیشبرد اهداف پژوهشی خود و دستیابی به نتایج بهتر، همکاریهای گستردهای را با مراکز علمی داخلی و بینالمللی برقرار کرده است. این همکاریها در قالبهای مختلفی از جمله پروژههای مشترک تحقیقاتی، تبادل دانشجو و استاد، برگزاری همایشها و کارگاههای مشترک و انتشار مقالات مشترک صورت میگیرد.
پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان یکی از مراکز پیشرو در زمینه تحقیقات غدد درونریز و متابولیسم، همکاریهای گستردهای را با سازمانهای بینالمللی معتبر مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) و بنیاد بینالمللی پوکی استخوان (IOF) برقرار کرده است. این همکاریها در راستای ارتقای سطح تحقیقات، تبادل دانش و تجربیات، و یافتن راهکارهای نوین برای مقابله با بیماریهای غدد درونریز و متابولیک صورت میگیرد.
با توجه به اینکه سالانه خیل عظیمی از مردم کشور به بیماریهای دیابت و چاقی مبتلا میشوند چه پیشنهاد و راهکارهایی برای این تغییر رویه به آنها دارید؟
با تشکر از پرسش بسیار خوب شما. افزایش شیوع دیابت و چاقی در کشورمان، یک چالش جدی سلامت عمومی محسوب میشود. برای تغییر این رویه و پیشگیری از این بیماریها، راهکارهای مختلفی در سطوح فردی، اجتماعی و سیاستگذاری لازم است.
در سطح فردی تغذیه سالم، کاهش مصرف قندهای افزوده، چربیهای ترانس و غذاهای فرآوری شده، فعالیت بدنی منظم، کنترل وزن، مدیریت استرس و خواب کافی مورد تاکید است. اما آموزش همگانی و ترویج سبک زندگی سالم حمایت از تولید و عرضه مواد غذایی سالم و همچنین ایجاد زیرساختهای مناسب برای فعالیت بدنی باید در سطح اجتماعی مورد توجه قرار بگیرد.
همچنین در سطح سیاستگذاری نیز تدوین سیاستهای جامع سلامت با هدف پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر، تامین بودجه کافی برای برنامههای پیشگیری، ایجاد همکاری بین بخشهای مختلف دولت مانند وزارت بهداشت، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان و کشاورزی برای اجرای برنامههای پیشگیری نیز باید در دستور کار باشد.