ایتناماهواره و فضا

پرتاب آزمایشگاه غذایی کوچک برای تولید استیک و پوره سیب‌زمینی در فضا

تغذیه یک فضانورد در حال حاضر روزانه نزدیک به ۲۷ هزار دلار هزینه دارد و سازمان فضایی اروپا برای مقابله با این هزینه سنگین و همچنین بررسی افق‌های نوین در صنایع فضایی، قصد دارد ظرف دو سال آینده یک کارخانه تولید غذا در ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) ایجاد کند.

با وجود آنکه انگیزه اصلی این پروژه، کاهش هزینه‌ها اعلام شده، این ابتکار ممکن است در آینده سدی بنیادین را که تاکنون مانع تبدیل شدن انسان به یک گونه چندسیاره‌ای شده است، از سر راه بردارد.

پژوهشگران کالج سلطنتی لندن و شرکت «فرانتیر اسپیس» (Frontier Space) از جمله پیشگامان این فناوری به شمار می‌روند. این فناوری در حال حاضر چندان هم در مراحل اولیه آن قرار ندارد و برای نمونه، مرغ پرورش‌یافته در آزمایشگاه هم‌اکنون به قفسه فروشگاه‌ها در آمریکا و سنگاپور نیز راه یافته است. طرفداران تولید غذا در آزمایشگاه معتقدند ارزش واقعی این روش در توانایی آن برای ارائه منبعی پایدار و سازگار با محیط زیست برای تغذیه است.

دانشمندان همچنین می‌گویند رآکتور زیستی یا اصطلاحا بیورآکتوری که به این منظور ساخته شود، می‌تواند هر نوع اجزای تشکیل‌دهنده غذاها از جمله پروتئین، چربی، کربوهیدرات و حتی وعده‌های غذایی کامل تولید کند. با این حال هنوز مشخص نیست که این سیستم در شرایط دشوار فضا نیز مانند زمین به‌درستی کار می‌کند یا نه. از این رو دانشمندان متولی این پروژه برای بررسی امکان‌پذیری تحقق این رویا، نمونه‌ای از آزمایش خود را در قالب نسخه‌ای کوچک‌تر از بیورآکتور به فضا فرستاده‌اند.

بر اساس اعلام سازمان فضایی اروپا، محققان این سازمان با استفاده از موشک «فالکون ۹» شرکت اسپیس‌اکس، یک ماهواره مکعبی حاوی آزمایشگاه کوچک را به فضا پرتاب کرده‌اند. به گفته آ‌ن‌ها، این ماموریت در قالب اولین فضاپیمای بازگشت‌پذیر تجاری اروپا به نام «فونیکس» (Phoenix) انجام می‌شود.

بر اساس برنامه‌ریزی دانشمندان این ماهواره سه ساعت بعد از پرتاب به زمین بازمی‌گردد و در نزدیکی سواحل پرتغال فرود می‌آید و در ادامه، یک کشتی مخصوص، نمونه‌ها را به لندن بازخواهد گرداند. دانشمندان قرار است این نمونه‌ها را برای ساخت بیورآکتوری که بتواند از سال آینده غذا را در فضا کشت دهد، بررسی کنند.

با این حال به نوشته بی‌بی‌سی، محصول تولیدشده با این بیورآکتور مانند «خمیر آجری‌رنگ» به نظر می‌رسد که ظاهر چندان مناسبی ندارد.

در حال حاضر، تامین غذا در ایستگاه فضایی بین‌المللی برای فضانوردان چالشی جدی به شمار می‌رود. محققان می‌گویند ساخت کارخانه‌هایی در مدار زمین و روی ماه برای آینده اکتشاف‌های فضایی بسیار مهم است و بهره‌برداری از بیورآکتوری که بتواند غذا تولید کند، نخستین گام به منظور ایجاد زیرساخت‌های لازم برای سکونت انسان در فضا خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا