پاک آیین: ترامپ در پی اجرای سیاست یکجانبهگرایانه برای احیای هژمون آمریکاست

گفتوگو|

کارشناس مسائل بینالملل معتقد است که رئیس جمهور آمریکا در پی اجرای سیاست یکجانبهگرایانه با ابزارهای ستیزهجویانه برای احیای هژمون این کشور است.
محسن پاک آیین، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با خبرگزاری میزان ضمن تشریح تحولات در صحنه سیاسی آمریکا با اشاره به اینکه اظهارات دونالد ترامپ درباره افزایش فشار بر مکزیک، کانادا و پاناما نشان داد که تقابل با همسایگان یکی از محورهای اصلی سیاست خارجی آمریکا خواهد بود، گفت: قویترین رویکرد ستیزهجویانه ترامپ علیه مکزیک با تمرکز بر سه عامل تجارت، مهاجرتهای غیرقانونی و مباحث امنیتی بود.
پاک آیین با بیان اینکه ترامپ در حوزه تجاری خواست تعرفههایی را برای کالاهای وارداتی مکزیک به آمریکا اعمال کند و در واقع او جنگ اقتصادی را از مکزیک شروع کرد، اظهار کرد: رئیس جمهور آمریکا در حوزه امنیتی و به بهانه مقابله با کارتلهای مواد مخدر، عرصه را بر مکزیک تنگ کرده و با این بهانه به سوی تسلط بر خلیج مکزیک حرکت خواهد کرد؛ این تحرکات قطعا در دوره دوم ترامپ، روابط واشنگتن-مکزیکوسیتی را با چالشهای جدی مواجه میکند و دولت مکزیک را در دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی مصمم خواهد کرد.
کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به اینکه اظهارات ترامپ علیه همسایه دیگر آمریکا، نشان داد که او به دنبال پس گرفتن کانال پاناما و کنترل بر منطقه گرینلند است، بیان کرد: تهدید ترامپ درباره ضمیمه کردن کانادا به خاک آمریکا و راهاندازی جنگ تجاری با اتاوا با وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر محصولات کانادایی، شکل دیگری از رویکرد ستیزهجویانه ترامپ با همسایگان بود.
به گفته وی، ترامپ در تقابل با متحدان اروپایی ضمن تهدید به اعمال تعرفههای تازه علیه اتحادیه اروپا، اعلام کرد که اتحادیه اروپا با ما بسیار بد رفتار میکند و بنابراین آنها با تعرفهها مواجه خواهند شد، این تنها راهی است که میتوانیم به عدالت برسیم.
دیپلمات پیشین کشورمان با بیان اینکه سیاستهای ترامپ در دوره قبلی ریاستجمهوری منجر به آن شد که در بسیاری از کشورهای اروپایی گرایش به چین بیشتر شود و آمریکا در حوزه رقابتهای بینالمللی، قدرت ایجاد اجماع به نفع خود را از دست داد و این وضعیت میتواند در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ هم تکرار شود، اضافه کرد: ترامپ در اظهاراتش گفت تعرفههایی که در زمان ریاستجمهوری اول خود بر چین وضع کرده بود هنوز برقرار است و دولت او در حال بررسی وضع تعرفه ۱۰ درصدی بر واردات چین است.
پاک آیین تاکید کرد: نگرانی عمده ترامپ از ایجاد یک نظم جدید مبتنی بر چندجانبهگرایی در جهان از جمله قدرت گرفتن نهادهای منطقهای مانند سازمان شانگهای، بریکس، اتحادیه اوراسیا و اتحادیه آمریکای لاتین است.
کارشناس مسائل بینالملل در بخشی دیگر با اشاره به اینکه ترامپ در مورد ایران هم مدعی شد که ما بازگشتیم تا ایران را پاسخگو کنیم و متعاقبا در مصاحبه با فاکسنیوز هم ادعا کرد که تنها چیزی که در مورد ایران میگویم این است که آنها نباید سلاح هستهای داشته باشند، گفت: صحبتهای ترامپ، نکات تازهای نداشت و هیچ چیز نشان نمیداد که دولت جدید آمریکا دنبال کاهش خصومت نسبت به ایران است؛ از لغو تحریمها هیچ صحبتی نشد و زبان همان زبان تهدید بود.
وی با بیان اینکه روشن شد که آمریکا در رابطه با موضوع هستهای ایران خود را به نادانی میزند و گویا از مواضع ایران مطلع نیست، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران صریحا در همه مقاطع بهطور مکرر و در سطوح مختلف اعلام کرده که برنامهای برای تولید سلاح هستهای ندارد.
پاک آیین، میگوید: نتیجه اینکه در سطح جهانی نیز ترامپ با اظهارات خود نشان داد که قصد دارد برای احیای هژمون آمریکا، جهانیان را به مبارزه خوانده و مشکلات اقتصادی آمریکا را از جیب کشورهای دیگر حل کند.
به گفته وی، از اظهارات ترامپ درباره افزایش فشار بر مکزیک، کانادا، کلمبیا، گرینلند و پاناما معلوم بود که «همسایهستیزی» یکی از محورهای اصلی سیاست خارجی آمریکا خواهد بود. رویکرد او نشان داد که اهداف دولت کنونی او با دور قبل تفاوتی ندارد اگرچه قرار است از ابزار جدیدی استفاده کند.
وی با اشاره به اینکه نتیجه تحلیل اولیه این است که ترامپ میخواهد همان سیاست یکجانبهگرایانه را با ابزارهای ستیزهجویانه برای احیای هژمون آمریکا پیش ببرد، عنوان کرد: حاصل این رویکرد، عدم اعتماد به آمریکا در سطح جهان و رشد چندجانبهگرایی در نظام بینالملل است.
دیپلمات پیشین کشورمان با تاکید بر اینکه کشورهای مختلف جهان برای دفاع از منافع خود، چارهای ندارند جز اینکه در مقابل دیکتاتوری ترامپ بایستند، بیان کرد: ایران نیز میتواند اراده خود را به اراده جامعه جهانی پیوند زده و در کنار آنها به دنبال ساخت یک نظم جهانی جدید و خالی از هژمون باشد.
کارشناس مسائل بینالملل در پایان با اشاره به اینکه میشود نقش پررنگتری در جمع کشورهایی که راهبرد چندجانبهگرایی بینالمللی را در پیش گرفتهاند، ایفا کرد، گفت: مهم این است که با شناخت صحنه، یک اجماع ملی برای عدم مذاکره با آمریکا بر مبنای نگاه واقعگرایانه و براساس منافع ملی در کشور برای چگونگی مواجهه با آمریکای جدید ایجاد شود.
انتهای پیام/