پاکآیین: ایران مسیر دیپلماسی و مذاکره را باز گذاشته است


کارشناس مسائل بینالملل ضمن تاکید بر اینکه ایران مسیر دیپلماسی و مذاکره را باز گذاشته، گفت: آمریکاییها باید بدانند که موضع ایران یک موضع غیرقابل تغییر است
آمریکا و ایران در روز شنبه، ۲۳ فروردین دور نخست مذاکرات غیرمستقیم را آغاز کردند که درپی تبادل پیامهای با واسطه تهران و واشنگتن در هفتههای گذشته انجام شد.
طرفین در این مذاکرات غیرمستقیم توافق کردند که دور دوم مذاکرات روز شنبه آینده، ۳۰ فروردین برگزار شود.
سیدعباس عراقچی، پس از پایان دور نخست مذاکرات غیرمستقیم، گفت: در این جلسه به مبنای مذاکراتی خیلی نزدیک شدیم و اگر در جلسه آینده بتوانیم مبنا را قطعی کنیم فکر میکنم بخش زیادی از راه را رفتیم و فکر میکنیم براساس آن مبنا میتوانیم گفتوگوهای واقعی را آغاز کنیم.
در همین رابطه، محسن پاکآیین، کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با میزان به بررسی ابعاد مختلف مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا پرداخت.
پاکآیین با بیان اینکه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان برگزار شد و سخنگوی هر ۲ هیئت از این مذاکرات ابراز رضایت کرده و آن را سازنده خواندند، گفت: باید دید که در دورهای بعد که مذاکرات وارد پیشنهادها و طرحهای عملیاتی میشود، چه تحولی رخ خواهد داد.
وی اضافه کرد: به نظر من در مجموع تصمیم برای مذاکره غیرمستقیم با آمریکا در کشور ثالث یک اقدام منطقی و مبتنی بر عقلانیت بود که توسط طرف ایرانی اتخاذ شد.
پاکآیین تصریح کرد: ما با این تصمیم نشان دادیم که مخالف انجام گفتوگو نبوده و از مذاکره هراس نداریم، دارای یک منطق قوی برای مذاکره هستیم و همچنین گروه مجربی را هم برای مذاکره انتخاب کرده و مسیر دیپلماسی را در عین اقتدار باز گذاشتهایم.
وی تاکید کرد: ما در عین اقتداری که برای دفاع از خود داریم، اما مسیر دیپلماسی و مذاکره را ترجیح دادیم و این مسیر را باز گذاشتهایم.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه مذاکرات غیرمستقیم بود و این نیز یک اقدام بسیار منطقی و دقیقی بود که انجام شد، خاطرنشان کرد: با توجه به بیاعتمادی که نسبت به آمریکا وجود دارد و همچنین سابقه این کشور در خروج از پیمانهای متعدد بهویژه برجام، بهطور طبیعی دلیلی وجود نداشت که وارد مذاکره مستقیم با آمریکا شویم.
وی اضافه کرد: در مذاکرات غیرمستقیم طرفین میتوانند با دقت بیشتر و مشاوره با اعضای گروه خود نظرات را ارائه دهند. در مجموع قطعا مذاکرات غیرمستقیم بر مذاکرات مستقیم ترجیح داده میشود.
پاکآیین در بخشی دیگر اظهار کرد: مذاکره غیرمستقیم با آمریکا پیشتر نیز در زمان شهید رئیسی در دولت سیزدهم انجام شد؛ در آن زمان ۴ دور مذاکره غیرمستقیم با آمریکا انجام شد؛ در دولت یازدهم و دوازدهم هم این موارد وجود داشته است؛ بنابراین انجام مذاکره غیرمستقیم به معنای عدول ایران از مواضع قاطع خود نبوده است. این نوع مذاکرات پیشتر انجام میشده و حال نیز انجام میشود.
وی با بیان اینکه واقعیت این است که آمریکاییها باید به این جمعبندی برسند که جمهوری اسلامی ایران هیچگاه بهدنبال سلاحهای کشتار جمعی و بهویژه ساخت بمب اتمی نبوده است، اظهار کرد: آمریکاییها باید بدانند که موضع ایران یک موضع غیرقابل تغییر است و باید بهدنبال این باشند که با رفع تحریمهای ظالمانه و پذیرش حق ایران برای داشتن انرژی هستهای برای مصارف صلحآمیز، بتوانند در این مسیر حرکت کنند که شاید در آینده شاهد پیشرفتهای بیشتری باشیم.
وی همچنین اظهار کرد: عاقلانه این است که آمریکاییها به جای فشار و ارعاب بهدنبال این باشند که مسیری را برای همکاری اقتصادی با ایران هموار کنند؛ قطعا اگر ترامپ بهدنبال تامین منافع اقتصادی برای آمریکا باشد باید مسیر همکاری با ایران را هموار کرده و از تهدیدها پرهیز کند؛ زیرا ایران بارها اعلام کرده که تحت فشار و تهدید مذاکره نخواهد کرد و قطعا محدودیتی را نخواهد پذیرفت.
کارشناس مسائل بینالملل در پایان گفت: در مجموع ایران باید با دقت این مذاکرات را دنبال کرده و در عین حال کشور نباید معطل این مذاکرات باشد. انشاءلله بتوانیم که در عین تلاش برای مقاومسازی اقتصاد و بیاثر کردن تحریمها مذاکرات را هم در جهت تامین منافع ملی ایران بهطور غیرمستقیم دنبال کنیم.
انتهای پیام/