ایتنافناوری

نوشیدن متعادل قهوه به افزایش طول عمر کمک می‌کند

دانشمندان دانشگاه هاروارد برای بررسی نقش کافئین بر طول عمر، مصرف قهوه، چای، کوکاکولا و قهوه بدون کافئین را در بیش از ۴۷ هزار پرستار میانسال پیگیری کردند.

حدود سه هزار و ۷۰۰ تن از این زنان طی دوره پیگیری ۳۰ ساله، معیارهای «پیری سالم» را داشتند؛ یعنی بیش از ۷۰ سال عمر کرده بودند، آن هم بدون ابتلا به ۱۱ بیماری مزمن عمده و نداشتن مشکل در عملکرد جسمانی، سلامت روانی، توان شناختی یا حافظه.

سارا مهدوی، پژوهشگر فوق‌دکترا در دانشکده بهداشت عمومی تی.اچ. چن هاروارد گفت: «یافته‌ها نشان می‌دهد که قهوه کافئین‌دار‌ــ نه چای و قهوه بدون کافئین‌ــ می‌تواند به‌طور خاص، به سالم‌تر پیر شدن و حفظ توانایی‌های ذهنی و جسمی کمک کند.»

زنان شرکت‌کننده در این مطالعه که در سنین ۴۵ تا ۶۰ سال قرار داشتند، به‌طور متوسط روزانه ۳۱۵ میلی‌گرم کافئین مصرف می‌کردند. هر فنجان اضافه قهوه (فراتر از ۸۰ میلی‌گرم کافئین ) در روز با افزایش ۲ تا ۵ درصدی احتمال پیری سالم همراه بود. این روند تا حدود ۲.۵ فنجان قهوه در روز ادامه داشت.

کارشناسان معمولا توصیه می‌کنند که میزان مصرف روزانه کافئین از ۴۰۰ میلی‌گرم (حدود چهار فنجان قهوه) تجاوز نکند.

مهدوی می‌گوید: «مصرف متعادل قهوه ممکن است در کنار سایر رفتارهای سالم مانند ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و پرهیز از سیگار، فواید محافظتی خاصی داشته باشد.»

او افزود: «اگرچه این مطالعه به شواهد قبلی درباره ارتباط مصرف قهوه با پیری سالم اضافه می‌کند، مزایای قهوه در مقایسه با تاثیر سبک زندگی کلی سالم، نسبتا محدودند و در این زمینه به تحقیقات بیشتری نیاز است.»

پژوهشگران همچنین دریافتند که هر لیوان کوچک نوشابه کوکاکولا اضافه با کاهش ۲۰ تا ۲۶ درصدی احتمال پیری سالم همراه است. این نوشابه‌ها سرشار از کالری و شکرند و به افزایش وزن و چاقی منجر می‌شوند و در نتیجه خطر فشار خون بالا، کلسترول بالا و بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند.

مهدوی و تیم او در تحلیل‌های اولیه، دیگر عوامل موثر بر پیری سالم را از جمله وزن بدن، سیگار کشیدن، مصرف الکل، فعالیت بدنی، سطح تحصیلات و میزان دریافت پروتئین را هم در نظر گرفتند. 

او گفت: «مطالعه ما چندین نقطه قوت مهم دارد. علاوه بر نمونه آماری بزرگ و دوره پیگیری ۳۰ ساله، ما ابعاد مختلف طول عمر و پیری سالم را ارزیابی کردیم و از عادات تغذیه‌ای و سبک زندگی شرکت‌کنندگان هم اطلاعات بسیار دقیقی جمع‌ کردیم که هر چهار سال یک‌بار به‌روز می‌شد.»

 مهدوی این پژوهش را روز دوشنبه در کنفرانس تغذیه ۲۰۲۵ (NUTRITION 2025)، نشست سالانه و اصلی انجمن تغذیه آمریکا ارائه کرد. تیم او قصد دارد در ادامه بررسی کند که چگونه برخی ترکیبات موجود در قهوه می‌توانند بر شاخص‌های زیستی مرتبط با پیری در سطح ژنتیکی و متابولیک تاثیر بگذارند.

قهوه سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها است که به تقویت عملکرد مغز کمک می‌کنند. تحقیقات همچنین نشان داده‌اند که قهوه می‌تواند هوشیاری را افزایش دهد، در کنترل وزن موثر باشد، خلق‌وخو را بهبود ببخشد و احتمالا خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری‌های قلبی را کاهش دهد.

با این حال، مهدوی هشدار داد که مصرف بیشتر کافئین همیشه جوابگو نیست و برای افرادی که تحمل کافئین آنان پایین است یا به‌ لحاظ ژنتیکی کافئین را کندتر هضم می‌کنند، مضر است. از عوارض مصرف بیش از حد کافئین هم می‌توان به بی‌خوابی، تپش قلب، مشکلات گوارشی و وابستگی به کافئین اشاره کرد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا