مهمترین آسیبهای فضای مجازی برای دانشآموزان/ توصیههای پلیس فتا به والدین

گفتوگو|

رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری پلیس فتا فراجا به بیان توضیحاتی در رابطه با مهمترین آسیبها و خطرهای فضای مجازی برای دانش آموزان پرداخت و گفت: توصیه ما به والدین این است که توانایی و دانش سایبری خود را افزایش دهند.
با گسترش و پیشرفت روز افزون وسایل ارتباط جمعی و فضای مجازی در سالهای اخیر یکی از نگرانیهایی که در رابطه آموزش مجازی وجود دارد، آسیبهای فضای مجازی برای دانشآموزان است.
در همین رابطه سرهنگ علی محمد رجبی، رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری پلیس فتا فراجا در گفتوگو با میزان گفت: مهمترین آسیبهایی که در فضای مجازی برای دانشآموزان وجود دارد را میتوان به ۲ گروه دسته بندی کرد. دانش آموزان نیز مانند تمام کاربران فضای مجازی با چالشهایی نظیر کلاهبرداریهای فیشینگ، هک شدن، دسترسی غیر مجاز به دادههایشان و معاملات کلاهبرداری که ممکن است در قالب خریدهای اینترنتی انجام شود، مواجه هستند. همچنین باید به این نکته توجه کنیم که به دلیل شکاف دیجیتالی که بین خانوادهها و فرزندانشان وجود دارد بسیاری از کارهای روزانه خانواده نظیر خریدهای اینترنتی را نیز دانش آموزان انجام میدهند و از این رو باید بدانیم حوزههای عمومی جرم که شامل همه حوزههای کاربری است برای دانشآموزان نیز متصور است.
انتشار تصاویر خصوصی
وی ضمن اشاره به اینکه گروهی دیگر از جرایم به طور اختصاصی بیشترین تمرکزشان بر روی دانش آموزان است که از جمله آنها میتوان به هتک حیثیت، اذیت و آزار و مزاحمتهای اینترنتی اشاره کرد که در قالب سایبر بولینگ و ترولهای اینترنتی و سایبری اتفاق میافتد، ادامه داد: یکی از خطراتی که دانش آموزان به ویژه دانش آموزان نوجوان را تهدید میکند انتشار تصاویر خصوصی از خودشان است. این احتمال وجود دارد که در قالب دوستیهای اینترنتی و روابطی که دانش آموزان در فضای مجازی دارند تصاویری را از خودشان منتشر کنند که در نهایت منجر به تهدید، اخاذی و مشکلاتی از این دست میشود.
دوستیهای اینترنتی
رئیس مرکز تشخیص و پیشگیری پلیس فتا فراجا با بیان اینکه یکی دیگر از مسائلی که به طور ویژه برای دانش آموزان خطر بیشتری دارد دوستیهای اینترنتی است، افزود: ممکن است دانش آموز در چت رومهای بازیهای برخط و شبکههای اجتماعی حتی با همسالان خود دوست شوند، اما از آنجایی که هویت این افراد را نمیشناسند احتمال دارد با آسیبهایی مواجه شوند. یکی از خطرهای دوستیهای اینترنتی دوستی با بزرگسالانی است که ممکن است خودشان را دانش آموز جا بزنند و به دنبال دسترسی غیرمجاز به دادههای دانش آموزان باشند و در مواردی نیز ممکن است این دوستیها به قرار ملاقاتهای حضوری منجر شود که میتواند خطرهای جدی برای دانش آموزان به همراه داشته باشد.
سرهنگ رجبی بیان کرد: توصیه ما به والدین این است که در مرحله اول توانایی و دانش سایبری خود را افزایش دهند چرا که وجود شکاف دیجیتال بین والدین و دانشآموزان اصلیترین عاملی است که پدر و مادر نمیتوانند در این زمینه فرزندانشان را به خوبی کنترل، مراقبت و راهنمایی کنند و از این رو والدین باید سعی کنند که دانش، اطلاعات و مهارتهای خود را در زمینه فناوری اطلاعات بالا ببرند و بر روی کار با تلفن همراه، رایانه شخصی و حوزههای امنیت و پیشگیری از جرم مسلط شوند.
وی ضمن اشاره به اینکه نکته بعدی همراهی کردن با فرزندان است، توضیح داد: ما در حال زندگی در یک دنیای بهم پیوسته هستیم و ممکن است فرزندان ما با دوستان و یا بخش دیگری از اعضای خانواده و فامیل رو به رو شوند که مراقبتهای لازم را انجام نمیدهند از این رو حتما لازم است که ارتباط عاطفی و صمیمی را با فرزندانتان برقرار کنید و فرایند مراقبت، کنترل و همراهی را به وجود آورید و با این تعاملی که با فرزندتان برقرار است خود فرزندتان را به عنوان بخشی از راهکارهای مراقبتی در نظر بگیرد.