اخبار اجتماعیخبرگزاری تسنیم

مجوز شکار بومی‌ها کمتر از ۶میلیون؛ گردشگری در قرق معطل ضوابط

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در حالی که مناطق قرق اختصاصی به‌عنوان یکی از ابزارهای حفاظت از تنوع زیستی و کنترل جمعیت حیات وحش در کشور شناخته می‌شوند، اما این ساختار نوپا با چالش‌های چندلایه‌ای مواجه است؛ از مسائل مرتبط با صدور مجوز شکار و نظارت بر آن، تا خلأهای حقوقی در مورد اختیارات و جایگاه قرق‌بانان. به‌رغم آنکه صدور پروانه شکار در این مناطق طبق گفته مسئولان محیط زیست استان یزد، به‌صورت محدود، کنترل‌شده و با نظارت مستقیم همراه است، اما برخی مشاهدات میدانی از درگیری نیروهای حفاظتی با متخلفان و حتی خطراتی نظیر مواجهه با قاچاقچیان مواد مخدر حکایت دارد.

در این میان، نبود امکان تجهیز قرق‌بانان به سلاح سازمانی، عدم وابستگی نهادی شفاف، و محدود بودن اختیارات قضایی، موجب شده است نقش آن‌ها در حفظ امنیت زیستی این مناطق، با ابهام و چالش‌هایی جدی همراه باشد، این در حالی است که بنا بر آیین‌نامه قرق، حضور یک محیط‌بان دولتی کنار قرق‌بانان الزامی شده است تا بر مشروعیت اقدامات حفاظتی بیفزاید، بااین‌حال، همچنان نگاه پیشگیرانه و اجتناب از درگیری فیزیکی به‌عنوان رویکرد غالب بر رفتار حفاظتی این نیروها مطرح است.

کنار این مسائل، نحوه تعیین قیمت پروانه‌های شکار به‌ویژه برای شکارچیان بومی، که گاه مبالغی بسیار اندک را شامل می‌شود و نبود قوانین مشخص در حوزه گردشگری حیات وحش، بر پیچیدگی وضعیت قرق‌ها افزوده است.

در رابطه با این موضوعات، مهدیه کرمی؛ کارشناس و مسئول فنی قرق علی‌آباد چهلگزی به تسنیم گفت: در طول این مدت مواردی از درگیری بین قرق‌بانان پیش آمده است که در این موارد نیروهای ما بلافاصله با رییس اداره محیط زیست شهرستان تماس می‌گیرند تا در اسرع وقت نزدیک‌ترین نیروی محیط‌بان را اعزام کند. قرق‌بانان به‌شکل مستقیم به‌هیچ‌وجه دخالتی در درگیری‌ها ندارند و تنها شکارچی را رصد می‌کنند تا زمانی که محیط‌بان به منطقه برسد؛ سپس در دستگیری فرد خاطی به محیط‌بان کمک می‌کنند.

وی افزود: قرق‌بانان ما ضابط قضایی نیستند و اجازه حمل سلاح ندارند. در این مدت قرق‌بانان ما برخوردی با شکارچیان نداشتند تنها یک مورد آسیب داشتیم که آن هم به‌دلیل قاچاقچیان مواد مخدر بوده است.

کارشناس و مسئول فنی قرق علی‌آباد چهل‌گزی درباره تأمین تجهیزات، خودرو،‌ موتورسیکلت و… نیز توضیح داد: ما در منطقه از خودروی نیسان، پیکاپ و موتورسیکلت هوندا استفاده می‌کنیم که مکاتبات استفاده از آنها زیر نظر اداره‌کل محیط زیست استان انجام می‌شود، در واقع ۰ تا ۱۰۰ کارهای ما با هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست انجام می‌شود.

کرمی درباره فروش مجوزهای شکار نیز توضیح داد: اجازه فروش پروانه به شکارچی خارجی را داریم و همچنین الزامی هم برای فروش پروانه به شکارچی محلی داریم که قیمت آن بسیار پایین به‌مبلغ ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است، جدای از بحث الزام خود ما هم دوست داریم که تعامل خوبی با جامعه محلی داشته باشیم و اگر اجباری هم نبود خودمان این کار را انجام می‌دادیم.

وی درباره گردشگری در قرق نیز توضیح داد: در آیین‌نامه قرق به موضوع گردشگری و اکوتوریسم اشاره شده است اما هنوز دستورالعمل و الزامات آن توسط سازمان حفاظت محیط زیست به ما ابلاغ نشده است و در صورتی که این مهم انجام شود ما هم استقبال خواهیم کرد. در محدود قرق ما غاری به‌اسم “غار دوسر” وجود دارد که یکی از جاذبه‌های گردشگری منطقه ماست، در این غار جمعیت قابل‌توجهی خفاش زندگی می‌کند، درخواست‌های زیادی برای بازدید از این محل داریم اما بازدیدها صرفاً در سطح جامعه دانشگاهی و برای اهداف علمی و حیات وحش بوده‌اند و تاکنون از این بازدیدها درآمدی نداشته‌ایم.

مسئول فنی قرق علی‌آباد چهل‌گزی درباره مشاهده پلنگ ایرانی به‌واسطه زیاد شدن طعمه آن در قرق علی‌آباد چهل‌گزی نیز توضیح داد: از سال ۱۳۹۳ هرساله مشاهده پلنگ در قرق را داشته‌ایم و در ۲۴ آذر ماه سال ۱۴۰۳ تصویر پلنگ ایرانی توسط دوربین تله‌ای در نزدیکی یکی از آبشخورها ثبت شد.

کرمی در پایان با اشاره به تأثیر مثبت قرق علی‌آباد و منطقه حفاظت‌شده کالمند بهادران بر یکدیگر گفت: افزایش آهو هم در قرق و هم در منطقه حفاظت‌شده کالمند بهادران بوده است، همچنین شرایط درخصوص کل و بز نیز به همین شکل بوده است. در قرق علی‌آباد تعداد کل و بز از ۲۰۰ رأس در سال ۱۳۸۸ به ۱۲۵۸ رأس در ۱۴۰۳ رسیده است.

انتهای پیام/+

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا