ایتناماهواره و فضا

فروپاشی کل عالم ممکن است زودتر از براوردهای قبلی رخ دهد

مطالعه‌ جدید دانشمندان هلندی طول عمر پیش‌بینی‌شده برای گیتی را به‌میزان قابل‌توجهی کاهش داده است و نشان می‌دهد که فروپاشی عالم بسیار سریع‌تر از آن چیزی رخ خواهد داد که پیش‌تر تصور می‌شد.

بر اساس این محاسبات که در مجله علمی «کیهان‌شناسی و فیزیک ذرات بنیادین» منتشر شد، این بازه‌ زمانی تا فروپاشی عالم در مقایسه با براوردهای قبلی که پایان نهایی گیتی را در حدود ۱۰۱ هزار و ۱۰۰ سال تخمین می‌زدند، بسیار کوتاه‌تر است.

دانشمندان در این پژوهش، دینامیک فروپاشی کیهان را از طریق تابش هاوکینگ بررسی کرده‌ و در آن به مدلی پرداخته‌اند که استیون هاوکینگ، فیزیکدان مشهور بریتانیایی، در سال ۱۹۷۵ طرح کرده بود.

یافته اصلی این پژوهش نشان می‌دهد که ستارگان کوتوله سفید‌ــ که به‌عنوان پایدارترین اجرام در گیتی شناخته می‌شوند‌ــ بسیار سریع‌تر از آنچه پیش‌تر تصور می‌شد، از بین خواهند رفت. پژوهشگران براورد کرده‌اند که این ستارگان که پیش از این تصور می‌شد به مدت حدود ۱۰۱ هزار و ۱۰۰ سال باقی بمانند، در واقع به دلیل فرایندی شبیه به تابش هاوکینگ در عرض هزار و ۷۸ سال از بین خواهند رفت.

به گفته دانشمندان، این براورد تازه نشان می‌دهد که اجرام کیهانی چگونه دچار آن دسته از فرایندهای فروپاشی آهسته‌ای می‌شوند که در مدل‌های پیشین لحاظ نشده بودند. ستارگان کوتوله سفید که از دیرباز به‌عنوان پایدارترین بقایای ستاره‌ای شناخته می‌شدند، اکنون به نظر می‌رسد که به‌واسطه پیامدهای مکانیک کوانتومی، طول عمری کوتاه‌تر داشته باشند.

فرایند تابش هاوکینگ که هاوکینگ برای توضیح چگونگی از دست رفتن تدریجی جرم سیاهچاله‌ها مطرح کرده بود، اکنون موجب شده است دانشمندان از فروپاشی کیهانی درک تازه‌ای به دست آورند.

به گفته پژوهشگران، ستارگان نوترونی و سیاهچاله‌ها نیز می‌توانند از طریق سازوکارهایی مشابه، اصطلاحا «تبخیر» شوند.

بر اساس پژوهش‌های کیهان‌شناسان، سیاهچاله‌ها و ستارگان نوترونی در حدود هزار و ۶۷ سال دیگر دچار این فرایند تبخیر خواهند شد. این نتایج شگفت‌انگیز از آنجا ناشی می‌شوند که سیاهچاله‌ها برخلاف انتظار، با وجود اینکه گرانش شدیدتری دارند، سریع‌تر از ستارگان نوترونی تبخیر نمی‌شوند.

دانشمندان می‌گویند علت این امر ماهیت ویژه سیاهچاله‌ها است. چرا که آن‌ها سطح مشخصی ندارند و بنابراین بخشی از تابشی را که گسیل می‌کنند، دوباره جذب می‌کنند و این روند تبخیر را کند می‌کند.

با وجود این، کیهان‌شناسی امروز همچنان بر سر این موضوع که فرجام عالم چه خواهد شد، به نتیجه قطعی نرسیده است. برخی سناریوهای اصلی شامل مِه‌گسست، مِه‌رُمب (بیگ‌کرانچ) در واقع سناریوهایی محسوب می‌شوند که قطعی نیستند و اینکه گیتی در آینده‌های بسیار دور، مسیر وارونه بیگ‌بنگ (مه‌بانگ) را طی خواهد کرد یا اینکه تا مرز فروپاشی نهایی انبساط پیدا کند، هنوز مشخص نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا