خبرگزاری میزاندسته بندی: بین‌الملل- جهان ، سیاست خارجی

عراقچی: سلاح‌های کشتار جمعی هیچ جایگاهی در دکترین امنیت ایران ندارد

خبرگزاری میزان

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در چهارمین دور گفت‌و‌گو‌های ایرانی عربی در دوحه به مذاکرات غیرمستقیم ایران و امریکا که فردا چهارمین دور آن برگزار خواهد شد، اشاره و اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران دستیابی و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را حرام دانسته و همواره یک عضو متعهد به نظام عدم اشاعه بین‌المللی بوده است، اما همزمان بر حق خود برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای به شمول غنی‌سازی اصرار دارد.

وی تاکید کرد: ما به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم و اصولا سلاح‌های کشتار جمعی هیچ جایگاهی در دکترین امنیت ایران ندارند و به همین جهت ما از مبتکران ایجاد منطقه عاری از سلاح‌های هسته‌ای در غرب آسیا بوده‌ایم، اما لازم است کشور‌های غربی و همه آنان که مدعی مقابله با سلاح‌های هسته‌ای هستند از استاندارد‌های دوگانه خودداری کنند؛ نمی‌توان از یک‌سو مدعی نگرانی از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای ایران و دیگر کشور‌های منطقه بود، اما اجازه داد یک رژیم اشغالگر، متجاوز و نسل‌کش، دارنده‌ زرادخانه بزرگ تسلیحات هسته‌ای باشد.

عراقچی ادامه داد: ما به گفت‌و‌گو‌های خود با دولت آمریکا و البته همزمان با اروپا، روسیه و چین با حسن‌نیت ادامه می‌دهیم، اگر هدف از این مذاکرات ابراز اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای باشد، این تحصیل حاصل است و لذا رسیدن به یک توافق کاملا در دسترس است، اما اگر هدف محروم کردن ایران از حقوق هسته‌ای خود و دیگر درخواست‌های غیرواقعی و غیرمنطقی باشد باید به‌صراحت بگویم که جمهوری اسلامی ایران به هیچ‌وجه از هیچ‌یک از حقوق ملت پرافتخار ایران عقب نخواهد نشست.

وی همچنین در بخش دیگری از اظهارات خود در این نشست اظهار کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران چه در سطح داخلی و چه در محیط منطقه‌ای و بین‌المللی به اصل گفت‌و‌گو اعتقاد کامل دارد. 

عراقچی با بیان اینکه بر مبنای سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران ما بر تحقق وفاق منطقه‌ای اصرار داریم، گفت: در یک سال گذشته ما شاهد تحولات زیادی در منطقه غرب آسیا بوده‌ایم، این تحولات به رغم همه تلخی‌ها، موجبات نزدیک‌تر شدن دیدگاه‌های کشور‌های منطقه و رسیدن به فهم مشترک در مقابله با تحولات و تهدید‌ها را فراهم کرده است و امروز می‌توانیم بگوییم که به مرحله بالاتری از گفت‌و‌گو‌ها و همکاری‌های منطقه‌ای وارد شده‌ایم؛ ما توانستیم در سال گذشته نخستین نشست مشترک کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس و جمهوری اسلامی ایران را اگر چه به‌صورت غیررسمی بعد از چهار دهه برگزار کنیم.

وزیر امور خارجه تصریح کرد: این روند نشان‌دهنده حرکت به سوی روابطی قوی‌تر با در نظر گرفتن منافع مشترک همه کشور‌های واقع در دو سوی آبراه راهبردی خلیج‌فارس و دریای عمان است؛ ما دریافتیم که مشترکات‌مان فراوان و بسیار بیشتر از نقاط اختلافی است؛ اختلاف‌هایی که بخش عمده‌ای از آن‌ها ساختگی و تحمیل‌شده از بیرون است.

وی تاکید کرد: با این حال امروز نمی‌توان از تحقق اهداف جهان اسلام سخن گفت و در عین حال نسبت به ستمی که به مردم فلسطین روا می‌رود چشم فروبست؛ موجودیت صهیونیستی مهم‌ترین منبع تهدید صلح در منطقه است و آمریکا با حمایت از آن خود را در جایگاه همدست و شریک جنایت‌های این رژیم قرار داده است.

عراقچی اظهار کرد: ایده دو دولت که با توهم ایجاد آن به مدت چند دهه احقاق حقوق ملت فلسطین به تعویق افتاد اکنون رسما توسط رژیم صهیونیستی منتفی اعلام شده و این رژیم بدون هیچ ملاحظه‌ای به دنبال امحای استعماری ملت فلسطین از طریق هولناک‌ترین شیوه‌های نسل‌کشی و کوچ اجباری است.

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه مسئله فلسطین امروز بیش از هر زمانی بزرگ و مهم شده است گفت: توقف نسل‌کشی در فلسطین و جلوگیری از تحقق پروژه محو ملت فلسطین یک مسئولیت قانونی، اخلاقی، دینی و راهبردی برای همه ما باید باشد؛ همزمان نمی‌توان از توسعه‌طلبی خطرناک و جنگ‌افروزی مستمر رژیم صهیونیستی در منطقه پیرامونی غافل ماند؛ رژیم صهیونیستی به‌عنوان موجودیتی شرور و جنایت‌کار در منطقه، طی هشت دهه اخیر همواره برای منطقه پیرامونی منبع ناامنی، تهدید و جنگ بوده است؛ این رژیم همه همسایگان فلسطین اشغالی را مورد حمله و تجاوز قرار داده و هم اکنون نیز همزمان با نسل‌کشی در غزه، سوریه و لبنان را جولانگاه تجاوزها و حمله‌های تروریستی مستمر خود قرار داده و بار‌ها به یمن حمله کرده است.

وی ادامه داد: تردیدی نیست که هدف رژیم از این تجاوزها، تخریب و تضعیف کشور‌های اسلامی و اشغال هر چه بیشتر سرزمین کشور‌های منطقه است؛ مقابله با این شرارت‌ها وظیفه قانونی و اخلاقی همه دولت‌های منطقه به شمار می‌رود.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: ما باور داریم که تنها از طریق تقویت یک گفتمان منطقه‌ای، گفتمانی مبتنی بر احترام، همزیستی، درک متقابل و در نظر گرفتن منافع مشروع همه طرف‌ها می‌توان در جهت نیل به آینده امن و با ثبات حرکت کرد، بدین منظور ما نیاز به تقویت اعتماد و تفاهم داریم؛ تقویت اعتماد میان کشور‌های منطقه باید یک روند مستمر و نهادینه باشد و همه ما باید به ملزومات و مقتضیات آن پایبند باشیم.

عراقچی اظهار کرد: این تحول گفتمانی باید چنان باشد که اصل مشارکت را جایگزین سیاست موازنه قدرت کند؛ همین طور تحول گفتمانی مزبور مستلزم تعاون و همکاری در حوزه هایی مانند؛ مبادلات فرهنگی، گردشگری و تجارت است؛ رشد و شکوفایی در گرو توجه به رویکرد منطقه قوی است و نه صرفا کشور یا کشورهای قوی.

وی افزود: این نشست گامی در مسیر جایگزینی تفاهم با تقابل است و باید آن را توسعه داد، گام بعدی طراحی سازوکاری نهادین برای تداوم این گفت‌وگوها، ایجاد و تقویت مجاری ارتباطی میان نخبگان و تعریف پروژه‌های جمعی برای چاره اندیشی در مورد مسائل منطقه است.

متن کامل سخنرانی ﺳﯿﺪ ﻋﺒﺎس ﻋﺮاﻗﭽﯽ وزﯾﺮ اﻣﻮر ﺧﺎرﺟﻪ ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﯽ اﯾﺮان در دور چهارم ﻧﺸﺴﺖ ﮔﻔﺘﮕﻮﻫﺎی اﯾﺮاﻧﯽ ﻋﺮﺑﯽ تحت عنوان رواﺑﻂ ﻗﻮی و ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺸﺘﺮک به شرح زیر است: 

ﺑﺴﻢ اﷲ اﻟﺮﺣﻤﻦ اﻟﺮﺣﯿﻢ

ﻋﺎﻟﯿﺠﻨﺎﺑﺎن

آﻗﺎﯾﺎن و ﺧﺎنمها

ﺑﺴﯿﺎر ﺧﺮﺳﻨﺪم ﮐﻪ اﻣﺮوز در ﭼﻬﺎرﻣﯿﻦ ﻧﺸﺴﺖ ﮔﻔﺘ‌وﮕﻮﻫﺎی اﯾﺮاﻧﯽ ﻋﺮﺑﯽ ﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮان رواﺑﻂ ﻗﻮی و ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺸﺘﺮک ﻓﺮﺻﺘﯽ ﺑﺮای ﮔﻔﺘ‌وﮕﻮ و ﺗﺒﺎدل ﻧﻈﺮ ﺑﺎ اﻧﺪﯾﺸﻤﻨﺪان و ﻓﺮﻫﯿﺨﺘﮕﺎن ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺟﻬﺖ ﺑﻬﺒﻮد ﺗﻌﺎﻣﻞ و ﺗﻔﺎﻫﻢ ﺑﯿﻦ اﯾﺮان و ﺟﻬﺎن ﻋﺮب ﻓﺮاﻫﻢ ﺷﺪه اﺳﺖ. 

از ﺷﻮرای راﻫﺒﺮدی رواﺑﻂ ﺧﺎرﺟﯽ در ﺗﻬﺮان و ﻣﺮﮐﺰ ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت اﻟﺠﺰﯾﺮه در دوحه ﺑﺮای ﺑﺮﮔﺰاری اﯾﻦ ﻧﺸﺴﺖ ﻗﺪرداﻧﯽ ﻣﯿ‌‌ﮑﻨﻢ.

ﯾﺎد و ﺧﺎﻃﺮه وزﯾﺮ ﺷﻬﯿﺪ ﺣﺴﯿﻦ اﻣﯿﺮﻋﺒﺪاﻟﻠﻬﯿﺎن ﮐﻪ ﺳﺎل ﮔﺬﺷﺘﻪ ﺳﺨﻨﺮان اﯾﻦ ﻫﻤﺎﯾﺶ در ﺗﻬﺮان ﺑﻮد را ﮔﺮاﻣﯽ ﻣﯽ‌دارم.

اﻣﺮوز دور ﻫﻢ ﺟﻤﻊ ﺷﺪه‌اﯾﻢ ﺗﺎ ﺑﺎ ﻫﻤﻔﮑﺮی ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ ﻣﺴﯿﺮ ﺗﻌﺎﻣﻞ و ﺗﻔﺎﻫﻢ ﺑﯿﻦ ﮐﺸﻮرﻫﺎﯾ‌ﻤﺎن را ﺑﺎ ﻗﻮت ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺑﻪ ﭘﯿﺶ ﺑﺒﺮﯾﻢ.

ﺑﺪون ﺷﮏ رواﺑﻂ ﺣﺴﻨﻪ اﯾﺮان و ﺟﻬﺎن ﻋﺮب در ﻃﻮل ﺗﺎرﯾﺦ و در ﭼﺎرﭼﻮب ﺗﻤﺪن ﺑﺰرگ اﺳﻼﻣﯽ دﺳﺘﺎوردﻫﺎی ارزﺷﻤﻨﺪی را ﻧﺼﯿﺐ ﺗﻤﺪن اﺳﻼﻣﯽ و ﮐﻞ ﺟﻬﺎن ﮐﺮده ﮐﻪ اﮐﻨﻮن ازﺟﻤﻠﻪ ﻣﯿﺮاث ﻣﺸﺘﺮک اﺳﻼﻣﯽ ﻣﺤﺴﻮب ﻣﯿ‌ﺸﻮﻧﺪ و ﻣﻮﺟﺐ اﻓﺘﺨﺎر ﻣﺎ اﺳﺖ.

ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻣﺎ ﮐﻪ از ﮔﺬﺷﺘﻪ‌های دور ﮔﻬﻮاره ﺗﻤﺪﻧ‌ﻬﺎی ﮐﻬﻦ اﻧﺪﯾﺸﻪ‌های واﻻ و ﻓﺮﻫﻨگ‌های غنی ﺑﻮده اﺳﺖ، اﻣﺮوز ﺑﯿﺶ از ﻫﺮ زﻣﺎن دﯾﮕﺮی ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ ﺗﻔﺎﻫﻢ، ﻫﻤﺒﺴﺘﮕﯽ و ﻫﻤﮑﺎری ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ اﺳﺖ.

دوﻟﺖ ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﯽ اﯾﺮان ﭼﻪ در ﺳﻄﺢ داﺧﻠﯽ و ﭼﻪ در ﻣﺤﯿﻂ ﻣﻨﻄﻘﻪ‌ای و ﺑﯿﻦ‌اﻟﻤﻠﻠﯽ ﺑﻪ اﺻﻞ ﮔﻔﺘ‌وﮕﻮ اﻋﺘﻘﺎد ﮐﺎﻣﻞ دارد؛ بر مبنای ﺳﯿﺎﺳﺖ اﺻﻮﻟﯽ جمهوری اسلامی اﯾﺮان، ما بر تحقق وﻓﺎق ﻣﻨﻄﻘﻪ‌ای اﺻﺮار دارﯾﻢ.

در ﯾﮏ ﺳﺎل ﮔﺬﺷﺘﻪ ﻣﺎ ﺷﺎﻫﺪ ﺗﺤﻮﻻت زﯾﺎدی در ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻏﺮب آﺳﯿﺎ ﺑﻮده‌اﯾﻢ؛ اﯾﻦ ﺗﺤﻮﻻت ﺑﻪ رﻏﻢ ﻫﻤﻪ ﺗﻠﺨﯽ‌ها ﻣﻮﺟﺒﺎت ﻧﺰدﯾﮑ‌ﺘﺮ ﺷﺪن دﯾﺪﮔﺎهﻫﺎی ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻣﻨﻄﻘﻪ و رﺳﯿﺪن ﺑﻪ ﻓﻬﻢ ﻣﺸﺘﺮک در ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﺗﺤﻮﻻت و ﺗﻬﺪﯾﺪﻫﺎ را ﻓﺮاﻫﻢ ﮐﺮده اﺳﺖ.

اﻣﺮوز ﻣﯿ‌‌ﺘﻮاﻧﯿﻢ ﺑﮕﻮﯾﯿﻢ ﺑﻪ ﻣﺮﺣﻠﻪ ﺑﺎﻻﺗﺮی از ﮔﻔت‌وﮕﻮﻫﺎ و ﻫﻤﮑﺎرﯾ‌‌ﻬﺎی ﻣﻨﻄﻘﻪ‌ای وارد ﺷﺪه‌اﯾﻢ؛ ﻣﺎ ﺗﻮاﻧﺴﺘﯿﻢ در ﺳﺎل ﮔﺬﺷﺘﻪ نخستین ﻧﺸﺴﺖ ﻣﺸﺘﺮک ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺷﻮرای ﻫﻤﮑﺎری ﺧﻠﯿﺞ ﻓﺎرس و ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﯽ اﯾﺮان را – اﮔﺮ ﭼﻪ ﻏﯿﺮرﺳﻤﯽ- ﺑﻌﺪ از ﭼﻬﺎر دﻫﻪ ﺑﺮﮔﺰار ﮐﻨﯿﻢ؛ اﯾﻦ روﻧﺪ ﻧﺸﺎن‌دﻫﻨﺪه ﺣﺮﮐﺖ ﺑﻪ ﺳﻮی رواﺑﻄﯽ ﻗﻮی‌ﺗﺮ ﺑﺎ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺸﺘﺮک ﻫﻤﻪ ﮐﺸﻮرﻫﺎی واﻗﻊ در دو ﺳﻮی آﺑﺮاه راﻫﺒﺮدی ﺧﻠﯿﺞ ﻓﺎرس و درﯾﺎی ﻋﻤﺎن اﺳﺖ.

ﻣﺎ درﯾﺎفته‌ایم ﮐﻪ ﻣﺸﺘﺮﮐﺎت ﻣﺎ ﻓﺮاوان و ﺑﺴﯿﺎر ﺑﯿﺸﺘﺮ از ﻧﻘﺎط اﺧﺘﻼﻓﯽ اﺳﺖ، اختلاف‌هایی ﮐﻪ ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪه‌ای از آﻧ‌ﻬﺎ ﺳﺎﺧﺘﮕﯽ و ﺗﺤﻤﯿﻞ‌ﺷﺪه از ﺑﯿﺮون ﻫﺴﺘﻨﺪ.

ﺑﺎ اﯾﻦ ﺣﺎل اﻣﺮوز نمی‌توان از ﺗﺤﻘﻖ اﻫﺪاف ﺟﻬﺎن اﺳﻼم ﺳﺨﻦ ﮔﻔﺖ و در ﻋﯿﻦ ﺣﺎل ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺘﻤﯽ ﮐﻪ ﺑﺮ ﻣﻠﺖ ﻓﻠﺴﻄﯿﻦ می‌رود ﭼﺸﻢ ﻓﺮو ﺑﺴﺖ؛ ﻣﻮﺟﻮدﯾﺖ ﺻﻬﯿﻮﻧﯿﺴﺘﯽ ﻣﻬﻤ‌ﺘﺮﯾﻦ ﻣﻨﺒﻊ ﺗﻬﺪﯾﺪ ﺻﻠﺢ در ﻣﻨﻄﻘﻪ اﺳﺖ و آﻣﺮﯾﮑﺎ ﺑﺎ ﺣﻤﺎﯾﺖ از آن ﺧﻮد را در ﺟﺎﯾﮕﺎه ﻫﻤﺪﺳﺖ و ﺷﺮﯾﮏ جنایت‌های اﯾﻦ رژﯾﻢ ﻗﺮار داده اﺳﺖ.

اﯾﺪه دو دولت ﮐﻪ ﺑﺎ ﺗﻮﻫﻢ اﯾﺠﺎد آن ﺑﻪ ﻣﺪت ﭼﻨﺪ دﻫﻪ احقاق ﺣﻘﻮق ﻣﻠﺖ ﻓﻠﺴﻄﯿﻦ به تعویق افتاد، اﮐﻨﻮن رﺳﻤﺎ ﺗﻮﺳﻂ رژﯾﻢ ﺻﻬﯿﻮﻧﯿﺴﺘﯽ ﻣﻨﺘﻔﯽ اﻋﻼم ﺷﺪه و اﯾﻦ رژﯾﻢ ﺑﯽ‌ﻫﯿﭻ ﻣﻼﺣظه‌ای ﺑﻪ دﻧﺒﺎل اﻣﺤﺎی اﺳﺘﻌﻤﺎری ﻣﻠﺖ فلسطین از ﻃﺮﯾﻖ ﻫﻮﻟﻨﺎﮐ‌ﺘﺮﯾﻦ ﺷﯿﻮه‌های ﻧﺴﻞ‌ﮐﺸﯽ و ﮐﻮچ اﺟﺒﺎری اﺳﺖ.

ﻣﺴئﻟﻪ ﻓﻠﺴﻄﯿﻦ اﻣﺮوز ﺑﯿﺶ از ﻫﺮ زﻣﺎﻧﯽ ﺑﺰرگ و ﻣﻬﻢ شده اﺳﺖ؛ ﺗﻮﻗﻒ ﻧﺴﻞ‌ﮐﺸﯽ در ﻓﻠﺴﻄﯿﻦ و ﺟﻠﻮﮔﯿﺮی از ﺗﺤﻘﻖ ﭘﺮوژه ﻣﺤﻮ ﻣﻠﺖ ﻓﻠﺴﻄﯿﻦ ﯾﮏ ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ، اﺧﻼﻗﯽ، دﯾﻨﯽ و راﻫﺒﺮدی ﺑﺮای ﻫﻤﻪ ﻣﺎ ﺑﺎﯾﺪ ﺑﺎﺷﺪ.

ﻫﻤﺰﻣﺎن نمی‌توان از ﺗﻮﺳﻌﻪ‌ﻃﻠﺒﯽ ﺧﻄﺮﻧﺎک و ﺟﻨﮓ‌اﻓﺮوزی ﻣﺴﺘﻤﺮ رژﯾﻢ ﺻﻬﯿﻮﻧﯿﺴﺘﯽ در ﻣﻨﻄﻘﻪ ﭘﯿﺮاﻣﻮﻧﯽ ﻏﺎﻓﻞ ﻣﺎﻧﺪ؛ رژﯾﻢ ﺻﻬﯿﻮﻧﯿﺴﺘﯽ ﺑﻪ‌ﻋﻨﻮان ﻣﻮﺟﻮدﯾﺘﯽ ﺷﺮور و جنایت‌کار در ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻃﯽ هشت دﻫﻪ اﺧﯿﺮ ﻫﻤﻮاره ﺑﺮای ﻣﻨﻄﻘﻪ ﭘﯿﺮاﻣﻮﻧﯽ ﻣﻨﺒﻊ ﻧﺎاﻣﻨﯽ و ﺗﻬﺪﯾﺪ و ﺟﻨﮓ ﺑﻮده اﺳﺖ.

اﯾﻦ رژﯾﻢ ﻫﻤﻪ ﻫﻤﺴﺎﯾﮕﺎن ﻓﻠﺴﻄﯿﻦ اﺷﻐﺎﻟﯽ را مورد حمله و ﺗﺠﺎوز قرار داده و ﻫﻢ اﮐﻨﻮن ﻧﯿﺰ ﻫﻤﺰﻣﺎن ﺑﺎ ﻧﺴﻞ‌ﮐﺸﯽ در ﻏﺰه، ﺳﻮرﯾﻪ و ﻟﺒﻨﺎن را ﺟﻮﻻﻧﮕﺎه ﺗﺠﺎوزها و حمله‌های ﺗﺮورﯾﺴﺘﯽ ﻣﺴﺘﻤﺮ ﺧﻮد ﮐﺮده و ﺑﺎرﻫﺎ ﺑﻪ ﯾﻤﻦ ﺣﻤﻠﻪ ﮐﺮده اﺳﺖ؛ ﺗﺮدﯾﺪی ﻧﯿﺴﺖ ﮐﻪ ﻫﺪف رژﯾﻢ از اﯾﻦ ﺗﺠﺎوزها ﺗﺨﺮﯾﺐ و ﺗﻀﻌﯿﻒ ﮐﺸﻮرﻫﺎی اﺳﻼﻣﯽ و اﺷﻐﺎل ﻫﺮ ﭼﻪ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺳﺮزﻣﯿﻦ ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻣﻨﻄﻘﻪ اﺳﺖ.

ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ اﯾﻦ ﺷﺮارت‌ها وﻇﯿﻔﻪ ﻗﺎﻧﻮﻧﯽ و اﺧﻼﻗﯽ ﻫﻤﻪ دولت‌های ﻣﻨﻄﻘﻪ اﺳﺖ.

ﻋﺎﻟﯿﺠﻨﺎﺑﺎن

ﻣﺎ ﺑﺎور دارﯾﻢ ﮐﻪ ﺗﻨﻬﺎ از ﻃﺮﯾﻖ ﺗﻘﻮﯾﺖ یک ﮔﻔﺘﻤﺎن منطقه‌ای، ﮔﻔﺘﻤﺎﻧﯽ ﻣﺒﺘﻨﯽ ﺑﺮ اﺣﺘﺮام، ﻫﻤﺰﯾﺴﺘﯽ، درک ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ و در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻦ ﻣﻨﺎﻓﻊ ﻣﺸﺮوع ﻫﻤﻪ ﻃرف‌ها می‌توان در ﺟﻬﺖ ﻧﯿﻞ ﺑﻪ آﯾﻨﺪه‌ای اﻣﻦ و ﺑﺎﺛﺒﺎت ﺣﺮﮐﺖ ﮐﺮد؛ ﺑﺪﯾﻦ ﻣﻨﻈﻮر ﻣﺎ ﻧﯿﺎز ﺑﻪ ﺗﻘﻮﯾﺖ اﻋﺘﻤﺎد و ﺗﻔﺎﻫﻢ دارﯾﻢ؛ ﺗﻘﻮﯾﺖ اﻋﺘﻤﺎد ﻣﯿﺎن ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﯾﮏ روﻧﺪ ﻣﺴﺘﻤﺮ و ﻧﻬﺎدﯾﻨﻪ ﺑﺎﺷﺪ و ﻫﻤﻪ ﻣﺎ ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ ﻣﻠﺰوﻣﺎت و ﻣﻘﺘﻀﯿﺎت آن ﭘﺎﯾﺒﻨﺪ ﺑﺎﺷﯿﻢ.

اﯾﻦ ﺗﺤﻮل ﮔﻔﺘﻤﺎﻧﯽ ﺑﺎﯾﺪ ﭼﻨﺎن ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ اﺻﻞ ﻣﺸﺎرﮐﺖ را ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻦ ﺳﯿﺎﺳﺖ ﻣﻮازﻧﻪ ﻗﺪرت ﮐﻨﺪ؛ ﻫﻤﯿﻦ ﻃﻮر ﺗﺤﻮل ﮔﻔﺘﻤﺎﻧﯽ ﻣﺰﺑﻮر ﻣﺴﺘﻠﺰم تعاون و همکاری در حوزه‌هایی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﻣﺒﺎدﻻت ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ، ﮔﺮدﺷﮕﺮی و ﺗﺠﺎرت اﺳﺖ؛ رﺷﺪ و ﺷﮑﻮﻓﺎﯾﯽ در ﮔﺮو ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ روﯾﮑﺮد ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻗﻮی اﺳﺖ و ﻧﻪ ﺻﺮﻓﺎ ﮐﺸﻮر ﻗﻮى یا کشور‌های قوی.

اﯾﻦ ﻧﺸﺴﺖ ﮔﺎﻣﯽ در ﻣﺴﯿﺮ ﺟﺎﯾﮕﺰﯾﻨﯽ ﺗﻔﺎﻫﻢ با ﺗﻘﺎﺑﻞ اﺳﺖ و ﺑﺎﯾﺪ آن را ﺗﻮﺳﻌﻪ داد؛ ﮔﺎم ﺑﻌﺪی ﻃﺮاﺣﯽ ﺳﺎزوﮐﺎری ﻧﻬﺎدﯾﻦ ﺑﺮای ﺗﺪاوم اﯾﻦ ﮔﻔﺘ‌وﮕﻮﻫﺎ، اﯾﺠﺎد و ﺗﻘﻮﯾﺖ ﻣﺠﺎری ارﺗﺒﺎﻃﯽ ﻣﯿﺎن ﻧﺨﺒﮕﺎن و ﺗﻌﺮﯾﻒ ﭘﺮوژه‌های ﺟﻤﻌﯽ ﺑﺮای ﭼﺎره‌اﻧﺪﯾﺸﯽ در ﻣﻮرد ﻣﺴﺎﺋﻞ ﻣﻨﻄﻘﻪ اﺳﺖ.

حضار محترم؛

در ﭘﺎﯾﺎن ﻋﻼﻗﻪ دارم ﭼﻨﺪ کلمه‌ای درباره ﮔﻔﺘ‌وﮕﻮﻫﺎی ﻏﯿﺮﻣﺴﺘﻘﯿﻢ ﺑﯿﻦ اﯾﺮان و آﻣﺮﯾﮑﺎ، ﮐﻪ ﻓﺮدا دور ﭼﻬﺎرم آن ﺑﺮﮔﺰار ﻣﯽ ﺷﻮد، ﺻﺤﺒﺖ ﮐﻨﻢ.

ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﯽ اﯾﺮان دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ و اﺳﺘﻔﺎده از ﺳﻼح‌های ﻫﺴﺘﻪای را ﺣﺮام داﻧﺴﺘﻪ و ﻫﻤﻮاره ﯾﮏ ﻋﻀﻮ ﻣﺘﻌﻬﺪ ﺑﻪ ﻧﻈﺎم ﻋﺪم اﺷﺎﻋﻪ ﺑﯿﻦ‌اﻟﻤﻠﻠﯽ ﺑﻮده اﺳﺖ. اﻣﺎ ﻫﻢ زﻣﺎن ﺑﺮ ﺣﻖ ﺧﻮد ﺑﺮای اﺳﺘﻔﺎده ﺻﻠﺢ‌آﻣﯿﺰ از اﻧﺮژی ﻫﺴﺘﻪ‌ای ﺑﻪ ﺷﻤﻮل ﻏﻨﯽﺳﺎزی، اﺻﺮار دارد.

ﻣﺎ ﺑﻪ دﻧﺒﺎل ﺳﻼح ﻫﺴﺘﻪ‌ای ﻧﯿﺴﺘﯿﻢ و اﺻﻮﻻ ﺳﻼح‌های ﮐﺸﺘﺎر ﺟﻤﻌﯽ ﻫﯿﭻ ﺟﺎﯾﮕﺎﻫﯽ در دﮐﺘﺮﯾﻦ اﻣﻨﯿﺘﯽ اﯾﺮان ﻧﺪارند، ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﺟﻬﺖ ﻣﺎ از ﻣﺒﺘﮑﺮان اﯾﺠﺎد ﻣﻨﻄﻘﻪ ﻋﺎری از ﺳﻼح‌های ﻫﺴﺘﻪ‌ای در آسیا ﺑﻮده‌اﯾﻢ، اﻣﺎ ﻻزم اﺳﺖ ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻏﺮﺑﯽ و ﻫﻤﻪ آﻧﺎن ﮐﻪ ﻣﺪﻋﯽ ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﺑﺎ ﺳﻼح‌های هسته‌ای ﻫﺴﺘﻨﺪ، از اﺳﺘﺎﻧﺪاردﻫﺎی دوﮔﺎﻧﻪ ﺧﻮدداری ﮐﻨﻨﺪ؛ نمی‌توان از ﯾﮏ‌ﺳﻮ ﻣﺪﻋﯽ ﻧﮕﺮاﻧﯽ از اﻧﺮژی ﺻﻠﺢ‌آﻣﯿﺰ هسته‌ای اﯾﺮان و دﯾﮕﺮ ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺑﻮد، اﻣﺎ اﺟﺎزه داد ﯾﮏ رژﯾﻢ اﺷﻐﺎﻟﮕﺮ، ﻣﺘﺠﺎوز و ﻧﺴﻞ‌ﮐﺶ، دارﻧﺪه زرادﺧﺎﻧﻪ ﺑﺰرگ ﺗﺴﻠﯿﺤﺎت هسته‌ای ﺑﺎﺷﺪ. 

ﻣﺎ ﺑﻪ ﮔﻔﺘ‌وﮕﻮﻫﺎی ﺧﻮد ﺑﺎ دولت آﻣﺮﯾﮑﺎ و اﻟﺒﺘﻪ ﻫﻢ زﻣﺎن ﺑﺎ اروﭘﺎ، روﺳﯿﻪ و ﭼﯿﻦ ﺑﺎ ﺣﺴﻦ‌ﻧﯿﺖ اداﻣﻪ ﻣﯽ دﻫﯿﻢ؛ اﮔﺮ ﻫﺪف از اﯾﻦ ﻣﺬاﮐﺮات اﺑﺮاز اﻃﻤﯿﻨﺎن از ﻋﺪم دﺳﺘﯿﺎﺑﯽ اﯾﺮان ﺑﻪ ﺳﻼح ﻫﺴﺘﻪ‌ای باشد، اﯾﻦ ﺗﺤﺼﯿﻞ ﺣﺎﺻﻞ اﺳﺖ و ﻟﺬا رﺳﯿﺪن ﺑﻪ ﯾﮏ ﺗﻮاﻓﻖ ﮐﺎﻣﻼ در دﺳﺘﺮس اﺳﺖ، اﻣﺎ اﮔﺮ ﻫﺪف، ﻣﺤﺮوم ﮐﺮدن اﯾﺮان از ﺣﻘﻮق هسته‌ای ﺧﻮد و دﯾﮕﺮ درخواست‌های ﻏﯿﺮواﻗﻌﯽ و ﻏﯿﺮﻣﻨﻄﻘﯽ ﺑﺎﺷﺪ، ﺑﺎﯾﺪ ﺑﻪ‌ﺻﺮاﺣﺖ ﺑﮕﻮﯾﻢ ﮐﻪ ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﯽ اﯾﺮان ﺑﻪ ﻫﯿﭻ‌وﺟﻪ از ﻫﯿﭻ‌ﯾﮏ از ﺣﻘﻮق ﻣﻠﺖ ﭘﺮ اﻓﺘﺨﺎر اﯾﺮان ﻋﻘﺐ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﻧﺸﺴﺖ. 

از ﺗﻮﺟﻪ ﺷﻤﺎ ﻣﺘﺸﮑﺮم.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا