ایتنافناوری

سفر خاموش ذرات پلاستیک در غذای شما

ذرات میکروپلاستیک به خاک مزارع کشاورزی نفوذ کرده و آلاینده‌ها و ترکیبات شیمیایی خطرناک را با خود انتقال می‌دهند. مطالعات نشان می‌دهد که این ذرات در محصولات کشاورزی نظیر کاهو، گندم و هویج شناسایی شده‌اند که گواهی بر نفوذ آنها به زنجیره غذایی و در نهایت بدن انسان است.

پژوهش‌های علمی چه می‌گویند؟
پروفسور جوزف بکتور، متخصص زیست‌فناوری محیط زیست از دانشگاه مرداک استرالیا، سرپرستی تیمی را بر عهده داشت که نزدیک به دویست مطالعه علمی را مورد بررسی قرار دادند تا مسیر نفوذ این ذرات و ترکیبات شیمیایی مرتبط با آنها به زمین‌های کشاورزی و مواد غذایی تازه را ردیابی کنند.

میزان آلودگی خاک‌های کشاورزی
برآوردها حاکی از آن است که سالانه صدها هزار تن میکروپلاستیک در خاک‌های کشاورزی اروپا و آمریکای شمالی انباشته می‌شود. به‌عنوان مثال، تنها در بریتانیا، سالانه حدود بیست‌وپنج هزار تن از این ذرات از طریق کودها و افزودنی‌های کشاورزی وارد خاک می‌شود.

منابع اصلی آلودگی میکروپلاستیکی

•   مالچ‌پاشی پلاستیکی (روش کشاورزی برای بهبود رشد محصول)
•   فاضلاب
•   زیست‌توده
•   کودهای آلی

 

چگونگی جذب ذرات توسط گیاهان
این ذرات از راه‌های مختلفی وارد گیاهان می‌شوند، از جمله:
۱. جذب از طریق ریشه‌ها به‌وسیله فرآیند فاگوسیتوز
۲. نفوذ از طریق منافذ برگ‌ها
۳. انتقال توسط آب آبیاری که به‌وسیله ریشه‌ها جذب می‌شود

هشدار یک متخصص
پروفسور بکتور هشدار داد: «این ریزپلاستیک‌ها، زمین‌های کشاورزی را به باتلاقی از پلاستیک تبدیل کرده‌اند.» وی همچنین ابراز نگرانی کرد که فقدان شفافیت و تحقیقات کافی درباره میکروپلاستیک‌ها و افزودنی‌های همراه آنها، پیامدهای نگران‌کننده‌ای دارد.

تأثیرات جهانی و تهدید سلامت انسان
یافته‌های پژوهشی نشان می‌دهد که این پدیده می‌تواند هم بر بازده جهانی محصولات کشاورزی و هم بر سلامت انسان تأثیر منفی بگذارد. بکتور تأکید کرد: «این پژوهش تلاش دارد تا توجه جامعه علمی و نهادهای نظارتی را به این تهدید فزاینده جلب کند. بحران پلاستیک تحت کنترل نیست و سلامت بشر در معرض خطر جدی قرار دارد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا