زمین سخت سیاست خارجی و ناکامیهای ترامپ در راهبرد تهاجمی

گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ـ الگویی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا پس از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری این کشور در مواجهه با کشورها و طرفهای مختلف دنبال میکند راهبرد تهاجمی «مذاکره از موضع حداکثری» یا «چانهزنی تهاجمی» است.
در این روش، ترامپ اغلب خواستههای بزرگ، جنجالی یا بهظاهر غیرواقعی مطرح میکند. این خواستهها معمولاً با تبلیغات رسانهای و شعارهای پررنگ همراه میشود اما در نهایت بهدلیل سادهانگاریهای ترامپ یا اجرایی نمیشوند و یا بهشکل بسیار محدودتر اجرا میشوند.
ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی خود برای دور دوم ریاستجمهوری ۲۰۲۴ هم وعدههای متعددی در حوزههای سیاست خارجی، اقتصاد، مهاجرت و امنیت داخلی مطرح کرد. او با بیان این که فردی عملگرا است و وعدههایش را اجرانشده باقی نمیگذارد بارها بر تعهد خود به اجرای سریع این برنامهها تأکید کرد،
با این حال، تا امروز برخی از کلیدیترین وعدههای او همچنان به مرحله اجرا نرسیدهاند یا با موانع جدی مواجه شدهاند.
پایاندادن به جنگ اوکراین
یکی از برجستهترین وعدههای انتخاباتی ترامپ، پایان دادن به جنگ اوکراین در «۲۴ ساعت» از طریق مذاکره بود. او بارها ادعا کرد که میتواند با میانجیگری بین ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی، بهسرعت به این درگیری پایان دهد،
با این حال، بیش از سه ماه پس از آغاز دور دوم ریاستجمهوریاش، جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد و هیچ نشانهای از توافق قریبالوقوع دیده نمیشود. مذاکرات اولیه بین مقامات آمریکایی و روسی در ریاض آغاز شده است، اما پیشرفت قابلتوجهی گزارش نشده است.
علاوه بر این، اظهارات جنجالی ترامپ، مانند توصیف زلنسکی بهعنوان «دیکتاتور بدون پشتوانه انتخاباتی» و یا درگیری لفظی با او مقابل انظار رسانههای مهم خبری روابط دیپلماتیک با اوکراین را پیچیدهتر کرده است.
تبدیل غزه به «ریوریای خاورمیانه»
ترامپ در یکی از جاهطلبانهترین وعدههای خود، مدعی شد که میتواند غزه را به منطقهای مرفه و آرام، موسوم به «ریوریای خاورمیانه»، تبدیل کند. او پس از میزبانی از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، طرحی را پیشنهاد داد که توسط دیوید فریدمن، سفیر سابق آمریکا در اسرائیل، «درخشان و تاریخی» توصیف شد،
با این حال، این طرح هنوز در حد ایده باقی مانده است و جزئیات عملی آن مشخص نیست.
ترامپ همچنین وعده داد که ساکنان غزه را به اردن یا مصر یا کشورهای دیگر کوچ خواهد داد. این طرح هم بعد از آنکه با مخالفتهای گسترده همه کشورهای دنیا روبهرو شد به سرانجام نرسید و پایگاه آکسیوس چند هفته پیش گزارش داد که ترامپ دیگر آن را پیگیری نمیکند.
آزادسازی اسرای صهیونیست
ترامپ وعده داد که آزادی اسرای اسرائیلی در دست حماس را در اولویت قرار دهد. او پس از ورود به کاخ سفید، از موفقیت در آزادی برخی اسرا از جمله یک اسیر آمریکایی ـ اسرائیلی خبر داد، با این حال، هنوز تعداد قابلتوجهی از اسرا آزاد نشدهاند و مذاکرات برای آزادی باقیمانده آنها با چالشهایی مواجه است.
اخراج گسترده مهاجران
ترامپ در کارزار انتخاباتی خود وعده داد که «بزرگترین عملیات اخراج دستهجمعی در تاریخ آمریکا» را در روز اول ریاستجمهوریاش آغاز کند. او متعهد شد که میلیونها مهاجر بدون مدرک را اخراج کند و دیوار مرزی با مکزیک را تکمیل نماید، با این حال، این برنامه هنوز بهصورت گسترده اجرایی نشده است. مراکز نگهداری مهاجران غیرقانونی با ظرفیت ۴۷,۶۰۰ نفر پر شدهاند، اما اخراج گسترده با موانع لجستیکی، قانونی و مالی مواجه است. یک قاضی در سیاتل اخیراً یکی از فرمانهای اجرایی مرتبط با حق شهروندی خودکار برای نوزادان متولدشده در خاک آمریکا را موقتاً متوقف کرد، که نشاندهنده چالشهای حقوقی پیشِرو است. این موضوع انتقادات گستردهای را از گروههای حقوقبشری و حتی برخی جمهوریخواهان برانگیخته است.
کاهش تعرفهها و رونق اقتصادی
ترامپ وعده داد که با کاهش مالیاتها، اعمال تعرفههای متقابل بر واردات و تشویق سرمایهگذاری خارجی، اقتصاد آمریکا را رونق بخشد. او ادعا کرد که نرخ بهره را کاهش خواهد داد (هرچند این در حوزه اختیارات رئیسجمهور نیست) و سرمایهگذاریهای عظیمی از کشورهایی مانند ژاپن و عربستان سعودی جذب خواهد کرد، با این حال، برخی اقدامات او، مانند افزایش تعرفههای فولاد و آلومینیوم کانادا از ۲۵ به ۵۰ درصد، به تنشهای تجاری با متحدان منجر شده است.
جنگ تعرفهای با چین نهتنها به برتری اقتصادی آمریکا منجر نشد، بلکه چین نیز با تعرفههای متقابل ۱۲۵درصدی به این اقدامات پاسخ داد، همچنین، روابط ترانسآتلانتیک (دوسوی اقیانوس اطلس) و ترانسپاسیفیک (دوسوی اقیانوس آرام) آمریکا در نتیجه این سیاستها آسیب دیده است و بسیاری از متحدان سنتی آمریکا از این کشور فاصله گرفتهاند.
طرحهای او در زمینه کاهش مالیات هم هنوز در کنگره به نتیجه نرسیده است و تأثیرات اقتصادی آنها نامشخص است. تحلیلگران معتقدند که جنگ تجاری با چین و اروپا، بهخلاف وعدههای ترامپ، میتواند به افزایش قیمتها و آسیب به مصرفکنندگان آمریکایی منجر شود.
اصلاح ناتو
ترامپ وعده داد که ناتو را «بازنگری بنیادی» کند و تعهدات آمریکا به این ائتلاف را کاهش دهد، مگر اینکه متحدان هزینه بیشتری بپردازند. او همچنین تهدید کرد که ممکن است آمریکا را از ناتو خارج کند، با این حال، تاکنون هیچ تغییر ساختاری عمدهای در ناتو رخ نداده است. کاهش احتمالی نیروهای آمریکایی در اروپا یا تغییر در تعهدات امنیتی، با مقاومت متحدان اروپایی مواجه شده و نگرانیهایی درباره تضعیف این ائتلاف ایجاد کرده است. این موضوع بهویژه در بحبوحه جنگ اوکراین، که نیازمند هماهنگی ناتوست، چالشبرانگیز بوده است.
دلایل ناکامی
دونالد ترامپ معمولاً هنگامی که وعدهای مطرح میکند تنها به تصویرسازیهای شخصی و روایتی که در حال مطرح کردن آن است اهمیت میدهد و پیچیدگیهای ژئوپولیتیک، موانع قانونی و نهادی، انتظارات طرفهای مقابل و بسیاری از مسائل دیگر را نادیده میگیرد.
با ادامه این روند، موفقیت یا شکست دولت او در تحقق این وعدهها به تواناییاش در مدیریت پیچیدگیهای داخلی و بینالمللی بستگی خواهد داشت، در عین حال، برخی تحلیلگران معتقدند که انتظارات غیرواقعبینانه و فقدان استراتژیهای مشخص، میتواند اعتبار این وعدهها را در آینده تضعیف کند.
انتهای پیام/+