زلزله گچساران خسارت نداشت | چرا گچساران زلزله خیز است؟

به گزارش همشهری آنلاین، روز دوشنبه ۱۹ شهریور ماه زلزلهای با شدت ۳.۹ ریشتر دوگنبدان در شهرستان گچساران کهگیلویهوبویراحمد را لرزاند؛ زلزلهای که به گفته مدیرکل مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد در شهرستان باشت هم احساس شد. به گفته علیرضا نیکروز، این زمین لرزه در ساعت یک و ۱۵ دقیقه و ۱۸ ثانیه بامداد روز دوشنبه، ۱۹ شهریور ماه ۱۴۰۳ در عمق ۱۱ کیلومتری زمین و در ۸ کیلومتری دوگنبدان، ۴۲ کیلومتری باشت و ۴۶ کیلومتری چرام رخ داد.
نیکروز با بیان اینکه تا کنون گزارشی از خسارتهای احتمالی به دست نرسیده است، تاکید میکند ممکن است به دلیل شرایط خاص منطقه در روزهای آینده خسارتهایی درباره تبعات زلزله گزارش شود.
سال ۱۴۰۰ مقالهای با عنوان «تحلیل ناپایداری سکونتگاههای انسانی در پهنه سرزمین با تاکید بر مدیریت ریسک خطر زلزله (مورد پژوهشی: شهرستان گچساران)» به نویسندگی حسین حسینیخواه، حسن نوروزی، سلیمان محمدیدوست و علی صادقی منتشر شد. در این مقاله گفته شده بود که شهرستان گچساران به علت قرارگیری بر روی کمربند گسل فعال و غیرفعال و همچنین برخورداری از نقاط لرزهخیز، یکی از مناطق مهم خطر وقوع زمین لرزه استان به حساب میآید.
شهرستان گچساران دارای نقاط لرزه خیزی بسیاری است که بیشتر در بخش شمال غربی متمرکز و دارای ۶۹ کیلومتر گسل فعال هستند که از نوع گسل فعال تراستی و رورانده هستند. نتایج حاصل از پژوهش نشان میدهد از مساحت ۳۰۳۶ کیلومترمربع شهرستان گچساران، ۰۷/۸۱۲ کیلومترمربع، دارای خطر لرزه خیزی بسیار بالا، ۱۵/۸۱۵ کیلومترمربع از شهرستان گچساران دارای خطر لرزه خیزی بالا، ۹۷/۷۸۰ کیلومترمربع دارای خطر لرزه خیزی متوسط، ۷۸/۴۴۱ کیلومترمربع معادل ۵۵/۱۴ درصد از کل شهرستان دارای خطر لرزه خیزی کم و همچنین ۱۱/۱۸۶ کیلومتر از کل شهرستان بدون خطر زلزله است.
همچنین شهر دوگنبدان ازنظر وقوع زلزله در پهنه خطر بسیار بالا قرار دارد. همچنین تحلیل فضایی خطر زلزله در سکونتگاه های روستایی نیز نشان می دهد که ۲۹/۴۲ درصد از روستاهای شهرستان در نواحی با خطر بسیار بالای زلزله، ۱۷/۲۸ درصد در پهنه با خطر متوسط زیاد، ۳۶/۲ درصد در پهنه بدون خطر و ۴۵/۹ درصد در پهنه با خطر پایین زلزله قرار دارند.