
اگر هدفتان این است که تا اوایل دهه ۷۰ زندگیتان سالم باشید، هاروارد برای دستیابی به این هدف رژیم غذایی جدیدی معرفی کرده است. رژیم غذایی جدید هاروارد بهتازگی در قالب مطالعات طولی در نشریه «پزشکی طبیعت» (Nature Medicine) منتشر شده و جایزه برتر را کسب کرده است.
محققان در این مطالعه دادههای بیش از ۱۰۵ هزار فرد ۳۹ تا ۶۹ ساله را طی ۳۰ سال بررسی کردند و متوجه شدند افرادی که از رژیم «شاخص تغذیه سالم جایگزین» (AHEI) پیروی کردهاند ۸۶ درصد بیشتر بختیار بودند که در ۷۰ سالگی سالم باشند، این درصد در ۷۵ سالگی دو برابر بود.
به گزارش نیویورکپست، محققان دانشکده بهداشت عمومی هاروارد تی.اچ چان «شاخص تغذیه سالم جایگزین» را به جای «شاخص تغذیه سالم» (HEI) پیشنهاد کردند. با آنکه هر دوی این روشها ماهیت مشابهی دارند، وزارت کشاورزی ایالات متحده، شاخص تغذیه سالم را طراحی کرد تا مطابقت رژیم غذایی آمریکاییها با دستورالعملهای غذایی توصیهشده را اندازهگیری کند. از سوی دیگر، «شاخص تغذیه سالم جایگزین» بیشتر بر پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی، سرطان و دیابت تمرکز دارد.

«شاخص تغذیه سالم جایگزین» بیش از «شاخص تغذیه سالم» بر چربیهای سالم، آجیل و حبوبات تاکید دارد و مصرف متعادل الکل در آن مجاز است. این رژیم غذایی همچنین بر مصرف میوهها، سبزیجات و غلات کامل تکیه دارد و مصرف کمتر گوشتهای قرمز و فرآوریشده و نوشیدنیهای شیرینشده با شکر را – که هر دو در درازمدت برای سلامت قلب مضرند – توصیه میکند.
دانشگاه هاروارد در وبسایت رسمیاش به افرادی که میخواهند از رژیم «شاخص تغذیه سالم جایگزین» پیروی کنند توصیه میکند که وعدههای سبزیجات را در رژیم غذاییشان بگنجانند. همچنین توصیه میکند که سیبزمینی و سیبزمینی سرخکرده را کنار بگذارند و از نوشیدن بیش از حد آبمیوه که خطر ابتلا به دیابت را افزایش میدهد پرهیز کنند. در این رژیم غذایی همچنین مصرف غلات تصفیهشده به حداقل میرسد و به جای آن از غلات کامل مانند برنج قهوهای و کینوا استفاده میشود؛ دستکم باید روزانه یک وعده پروتئین گیاهی مصرف کرد و هر هفته یک وعده ماهی خورد و به جای کره از روغن زیتون استفاده کرد.
فرانک هو، نویسنده این مطالعه و رئیس بخش تغذیه دانشکده بهداشت عمومی هاروارد، گفت که ما از چند وجه به این موضوع نگاه میکنیم و از خودمان میپرسیم که قابلیت افراد برای زندگی مستقل و لذت بردن از کیفیت خوب زندگی در دوران پیری چگونه با رژیم غذایی بهبود مییابد؟
این مطالعه نشان داد که ۹.۳ درصد شرکتکنندگان، یعنی حدود ۹ هزار و ۷۷۱ نفر، تا ۷۰ سالگی از نظر سلامت شناختی و جسمی در وضعیت خوبی قرار داشتند. محققان با این نتایج متوجه شدند که ممکن است رژیم غذایی مبتنی بر گیاهان در کنار مصرف متعادل غذاهای حیوانی سالم به سلامت کلی دوران سالمندی کمک میکند و در شکل گرفتن دستورالعملهای غذایی آینده موثر باشد.
با آنکه «شاخص تغذیه سالم جایگزین» در میان دیگر مطالعات پیروز شد، متخصصان میگویند که پایبندی به هر رژیم غذایی سالم پیری سالمتری را به همراه خواهد داشت. به باور محققان، رژیم غذایی یکسانی برای تمامی افراد وجود ندارد و باید با نیازها و ترجیحات فرد سازگار باشد.