اخبار بین المللخبرگزاری تسنیم

روایت خبرنگارتسنیم از حاشیه‌های مذاکره ایران و آمریکا در رُم

مهدی مشکینی خبرنگار اعزامی تسنیم به رم:

«شب‌به‌خیر آقای دکتر عراقچی و هیئت همراه… مقصد ما رُم است، با عبور از آسمان کشورهای ترکیه و یونان؛ مدت زمان پرواز هم پنج ساعت.» این خلاصه‌ای بود از گزارش اولیه پرواز تهران – رم (Pre-Flight Briefing). تیم مذاکره کننده ایران و هیئت همراه حدود ساعت ۲۲ جمعه، تهران را به مقصد رم ترک کرد تا در دور دوم مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا در رُم شرکت کند.

آقای وزیر  به همراه سایر اعضای تیم خود از جمله دکتر تخت‌روانچی و دکتر غریب‌آبادی و همچنین تیمی مختصر از خبرنگاران، عازم رُم شد. ۵ ساعت بعد، هواپیمای ایرباس ۳۲۱ جمهوری اسلامی ایران در رُم به زمین نشست. برای استراحت کوتاه راهی هتلی در نزدیکی اقامتگاه سفیر ایران در ایتالیا شدیم.

رسانه‌های خارجی بلافاصله شروع به گمانه‌زنی درباره محل مذاکرات کردند؛ از سفارت عمان در رُم، تا برخی هتل‌های مشهور و حتی اقامتگاه سفیر عمان؛ آن‌قدر گمانه‌ زدند تا از طریق “برهان خلف” هم که شده، پی‌ بردند محل اقامت سفیر عمان در رم محل مذاکرات غیرمستقیم ایران با آمریکاست.

۹ صبح شنبه؛ آقای عراقچی به دعوت همتای ایتالیایی خود به وزارت خارجه این کشور رفت. آقای آنتونیو تایانی به او خوش‌آمد گفت و از مذاکرات غیرمستقیم میان تهران و واشنگتن ابراز خرسندی کرد. دیدار که به پایان رسید، وزیر به محل اقامت سفیر ایران بازگشت تا برای شروع مذاکرات با آقای ویتکاف آماده‌تر شود.

در اقامتگاهی که از قضا در همسایگی محل اقامت سفیر عمان قرار داشت، آقای عراقچی برای مدتی با تیم و مشاوران خود به‌صورت خصوصی گفت‌وگو کرد. در این میان، رسانه‌های آمریکایی گمانه‌زنی‌ها درباره زمان آغاز مذاکرات را آغاز کردند؛ از نقل‌قول‌های منتسب به «منابع آگاه عمانی» تا «فرد نزدیک به تیم ایرانی» و غیره. اما واقعیت این بود که زمان دقیق مذاکرات را وزیر خارجه عمان که از شب گذشته وارد رُم شده بود، تعیین می‌کرد.

حدود ساعت ۱۲:۳۰ به وقت رم، تیم ایرانی اقامتگاه سفیر را ترک کرد و راهی محل مذاکرات شد که همان محل اقامت سفیر عمان بود. تقریباً تمام رسانه‌های داخلی ایتالیا و رسانه‌های مطرح آمریکایی و اروپایی در منطقه کامیلوچایا منتظر آغاز مذاکره بودند؛ محله‌ای که محل اقامت بسیاری از دیپلمات‌های خارجی است.

خیابان منتهی به محل مذاکره، میزبان خبرنگاران رسانه‌های مطرح دنیا شده بود. تیم ایرانی زودتر از تیم آمریکایی وارد ساختمان شد. آقای عراقچی با همتای عمانی دیدار کرد و درباره قواعد دور دوم مذاکره گفت‌وگو شد.

 

دقایقی بعد، درهای اصلی ساختمان باز شد و چند خودرو در قالب یک ستون امنیتی که پلیس رُم آنها را اسکورت می‌کرد، وارد ساختمان شدند. آقای ویتکاف با تیم همراه خود – حدود پنج تا شش نفر – با استقبال تیم عمانی وارد سالن مذاکرات شدند. تیم ایرانی و آمریکایی در ۲ سالن مجزا مستقر شدند و با اعلام وزیر خارجه عمان، مذاکرات آغاز شد.

هم‌زمان با شروع مذاکرات، رسانه‌های آمریکایی، به‌ویژه نزدیک به دموکرات‌ها، مدعی شدند آقای گروسی وارد محل مذاکرات شده است. من در جایی بودم که تقریباَ تمام ورودی‌ها به ساختمان محل مذاکره را می‌دیدم، با تعجب از چند نفر پرسیدم این ساختمان درب دیگری دارد؟!! گفتند؛ نه. خب شاید آقای گروسی از شب گذشته آنجا خوابیده باشد! این خبر به‌سرعت تکذیب شد.

۱۵ دقیقه بعد، خبری با عنوان “Breaking News”(خبر فوری) منتشر شد، که: «جی. دی. ونس، معاون ترامپ هم به مذاکرات اضافه شده است!»

ساعتی بعد، که هیچ رسانه‌ای نمی‌توانست جزئیاتی از روند مذاکرات منتشر کند، برخی رسانه‌ها ادعا کردند مذاکرات معلق شده است!. دلایل ادعایی هم متفاوت بود؛ از مطرح شدن موضوعات غیرهسته‌ای از سوی طرف آمریکایی گرفته تا چالشی شدن فضا یا حتی وقفه‌ای برای تبادل پیام از سوی عمانی‌ها!.  دلایل یکی پس از دیگری اضافه شد در حالی که اصل ادعا نادرست بود.

سکوت بیرون ساختمان ادامه داشت و خبرنگاران پایه‌ دوربین را به سمت ساختمان کاشته‌ بودند و خودشان در حال گپ‌وگفت با همکاران‌شان بودند و مأموران امنیتی و راننده‌ها منتظر خروج هیئت‌ها. یک خبرنگاری آمریکایی نزدیک من شد و گفت: «شما خبرنگار تسنیم هستید؟» پاسخ دادم: «بله.» دیدم می‌خواهد سر صحبت را در آن “هیر و ویر” باز کند. به شوخی گفتم: «شما آمریکایی هستید و من ایرانی. مذاکرات ما با شما هم اکنون غیرمستقیم است. پس گفت‌وگوی مستقیمی هم بین ما موضوعیتی  ندارد». بنده خدا، خندید و رفت.

بیش از سه ساعت از آغاز مذاکرات گذشته بود و هنوز هیچ خبری منتشر نشده بود. تنها، آقای بقایی – سخنگوی وزارت خارجه- برای دقایقی از ساختمان خارج شد تا به برخی شایعات و گمانه‌زنی‌ها که با اهداف مشخص سیاسی منتشر می‌شد، پاسخ دهد. او، حضور گروسی، حضور معاون ترامپ و  ادعای تعلیق مذاکرات را هم‌زمان تکذیب کرد و به داخل بازگشت.

دقایقی بعد که به یکی از آقایان که در داخل بود، پیام دادم که وضعیت چطور‌ است. در پاسخ نوشت: «مذاکرات دور دوم طبق برنامه‌ریزی قبلی به پایان رسید.» نوشتم: «نتیجه؟» پاسخ داد: «فضای حاکم بر مذاکره، سازنده بود.»

در همان حین، تیم‌های ایرانی و آمریکایی از محل مذاکرات خارج شدند. تیم آقای ویتکاف مشخص نبود به کجا اما تیم ایرانی به سمت محل اقامت سفیر ایران.

آقای دکتر عراقچی از خودروی خود پیاده شد و در پاسخ به خبرنگاران گفت: «مذاکرات رو به جلو و سازنده بود. توافق شد که جلسات کارشناسی ظرف چند روز آینده آغاز شود.» وزارت خارجه عمان نیز در بیانیه‌ای، ضمن تأیید این اظهارات، نسبت به تداوم مذاکرات ابراز خوش‌بینی کرد. آمریکایی‌ها نیز در اظهاراتی، بر گفته‌های آقای عراقچی صحه گذاشتند.

تیم ایرانی و هیئت همراه آماده بازگشت به فرودگاه شدند. آقای عراقچی در مسیر فرودگاه با چند همتای خود مشغول گفت‌وگو به زبان انگلیسی بود؛ یکی‌ از آنها وزیر خارجه ایتالیا بود که طبق گفته رسانه‌ها، وزیر خارجه ایران، همتای خود را در جریان گفت‌وگوهای غیرمستقیم قرار داده است.

تیم ایرانی به فرودگاه رم رسید و شنبه‌ شب عازم تهران شد.

در حین پرواز، یکی از اعضای تیم مذاکره‌کننده با خبرنگاران گفت‌وگوی صمیمی و به تعبیر خبرنگاران، (Off The Record) داشت. او تأکید کرد که «مذاکرات ایران و آمریکا حتی برای یک دقیقه هم مستقیم نبوده است» و افزود که «دیدار کوتاه آقای عراقچی با ویتکاف در عمان نیز به معنای مذاکره مستقیم نبود».

هواپیما در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست و این سفر ۱۶ ساعته به پایان رسید.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا