ایتنافناوری

دانشمندان برای اولین بار دندان انسان را در آزمایشگاه پرورش دادند

دانشمندان کینگز کالج لندن موفق شده‌اند دندان انسان را در شرایط آزمایشگاهی پرورش دهند.

به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، هرچند این پیشرفت هنوز فاصله زیادی با پر کردن جای خالی دندان‌ها در دهان افراد دارد، پژوهشگران می‌گویند این دستاورد خلاءهای پژوهشی را پر می‌کند.

دکتر آنا آنجلووا ولپونی، مدیر بخش دندان‌پزشکی بازسازی، توضیح داد: «ایده جایگزینی دندان به روش زیستی از طریق رویش مجدد، من را به لندن و کینگز کالج کشاند. با پرورش دندان در ظرف آزمایشگاهی، ما در واقع داریم خلا‌ءهای دانش را پر می‌کنیم.»

لبخند بی‌عیب‌و‌نقص بسیار مورد توجه است، به‌طوری که بسیاری از افراد اکنون به استفاده از سیم یا کاشت دندان روی آورده‌اند تا ظاهری مشابه ستارگان تلویزیونی داشته باشند. اما کاشت دندان می‌تواند مشکلات پیش‌بینی‌نشده‌ای برای بیماران و دندان‌پزشکان ایجاد کنند.

شوچن ژانگ، دانشجوی سال آخر دکتری در دانشکده دندان‌پزشکی، علوم دهان و جمجمه‌صورت، توضیح داد: «ایمپلنت‌ نیازمند جراحی تهاجمی و ترکیب مناسبی از ایمپلنت و استخوان آلوئولار است.»

او در ادامه افزود اما دندان‌های پرورش‌یافته در آزمایشگاه به‌طور طبیعی و مانند دندان‌های واقعی در فک ادغام می‌شوند. این دندان‌های پرورشی قوی‌تر و بادوام‌ترند و خطر اینکه پس زده شوند وجود ندارد؛ علاوه بر این، در مقایسه با پر کردن و کاشت دندان، راه‌حلی ماندگارتر و سازگارتر با بدن‌اند.

تیم کینگز کالج با همکاری امپریال کالج لندن اکنون موفق شده‌اند نوع خاصی از ماده را معرفی کنند که امکان ارتباط بین سلول‌ها را فراهم می‌کند؛ به این معنی که یک سلول می‌تواند به سلول دیگر فرمان دهد به سلول دندان تبدیل شود، فرایندی که محیط رشد دندان‌ها را شبیه‌سازی می‌کند و به دانشمندان اجازه می‌دهد روند رشد دندان را در آزمایشگاه بازآفرینی کنند.

اکنون که دانشمندان موفق به ایجاد محیط مناسب برای پرورش دندان شده‌اند، باید راهی برای انتقال آن از آزمایشگاه به دهان بیمار پیدا کنند، که ممکن است پژوهشی چند ساله باشد.

ژانگ گفت: «ما ایده‌های گوناگونی برای قرار دادن دندان در دهان داریم. می‌توانیم سلول‌های جوان دندان را به محل دندان از‌دست‌رفته پیوند بزنیم و اجازه دهیم داخل دهان رشد کنند. یا اینکه می‌توانیم کل دندان را در آزمایشگاه بسازیم و سپس، آن را در دهان بیمار قرار دهیم.»

اما هر روشی که دانشمندان انتخاب کنند، فرایند اولیه از آزمایشگاه آغاز می‌شود.

ضعف سلامت دهان می‌تواند بر توانایی افراد در غذا خوردن، صحبت کردن و تعامل اجتماعی تاثیر بگذارد، و اگر باکتری‌ها وارد جریان خون شوند، ممکن است با بروز مشکلات قلبی و عفونت‌ها ارتباط داشته باشد. افراد سالمند به‌ویژه در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

سایورسه اوتول، مدرس پروتز دندانی در کینگز کالج، گفت: «این فناوری جدید برای رویش مجدد دندان‌ها بسیار هیجان‌انگیز است و می‌تواند انقلابی در دندان‌پزشکی باشد.»

او در ادامه افزود: «آیا در طول دوران کاری من به واقعیت خواهد پیوست؟ شاید. در دوران فرزندانم؟ ممکن است. اما در دوران نوه‌هایم، بله امیدوارم.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا