خرازی: همکاری منطقهای تنها راه مقابله با چالشهاست


رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در افتتاحیه نشست چهارم گفتوگوهای ایرانی عربی در دوحه، بر ضرورت همبستگی منطقهای برای مقابله با چالشهای مشترک تاکید و تصریح کرد: امنیت جمعی امری وارداتی نیست،بلکه باید از درون و بدون دخالت خارجی ایجاد شود.
سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در آیین افتتاحیه چهارمین نشست گفتوگوهای ایرانی عربی که به ابتکار مشترک و مشارکت شورا و مرکز مطالعات الجزیره برگزار میشود، با اشاره به جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه، هشدار داد که رژیم صهیونیستی با حمایت غرب، نهتنها به کشتار سیستماتیک فلسطینیها ادامه میدهد، بلکه با تحریم غذا و دارو، از قحطی بهعنوان سلاح جنگی استفاده میکند.
خرازی همچنین به توسعهطلبی سرزمینی رژیم صهیونیستی براساس شعار دیرینه «از نیل تا فرات» اشاره کرد و گفت: تصرف خاک سوریه و لبنان با هدف تجزیه آن کشورها، نشانههای اجرای چنین سیاستی است و کشورهای منطقه باید در برابر جنین سیاستی ایستادگی کنند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی دیپلماسی کنشگر و تشکیل مجمع گفتوگوی منطقهای را راهحل کلیدی برای کاهش تنشها دانست و از کشورهای عربی خواست تا برای آتشبس فوری و پیگرد حقوقی جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی، تلاشهای خود را یکپارچه کنند.
خرازی در بخش دیگری از این سخنرانی که به موضوعهای اقتصادی تمرکز داشت، بر همکاریهای مکمل در حوزههای انرژی، محیط زیست، حملونقل و گردشگری تاکید و پیشنهاد کرد کشورهای منطقه به جای رقابت، از ظرفیتهای یکدیگر در قالب همکاری مشترک برای توسعه پایدار، استفاده کنند.
وی در پایان، اعلام کرد که ایران همواره دست دوستی خود را به سوی همسایگان دراز کرده است؛ وی اظهار کرد: آینده منطقه باید بر پایه احترام متقابل و منافع مشترک ساخته شود.
چهارمین نشست گفتوگوهای ایرانی عربی با حضور مقامها و کارشناسان ایرانی و عربی تا ۲۲ اردیبهشت در دوحه ادامه دارد.
آنچه در پی میآید، متن کامل این سخنرانی است:
بسم الله الرحمن الرحیم
عالیجنابان، همکاران عزیر، خانمها و آقایان
اینجانب مفتخرم که در این جمع فرهیخته سخن گفته، دیدگاههای خود را درباره تحولات عمده منطقه، ارائه کنم؛ ابتدا بر خود لازم میدانم از مهماننوازی گرم دولت و مردم قطر و تدابیر موسسه مطالعات الجزیره در برگزاری این نشست سپاسگزاری کنم و امیدوارم گفتوگوها و تبادلات ما در این نشست، در جهت تحقق عنوان نشست یعنی اصل «روابط مستحکم و منافع متقابل» باشد.
عالیجنابان،
شکوفایی یک منطقه، پیش از هر چیز، مستلزم تعهد جمعی اعضای آن منطقه به صلح و ثبات است و آینده هر منطقه باید به دست کشورهای آن منطقه، براساس احترام متقابل، برابری حاکمیتی و احساس مسئولیت مشترک تحقق یابد، زیرا امنیت جمعی امری وارداتی نیست، بلکه باید از درون و بدون دخالت خارجی ایجاد گردد.
جمهوری اسلامی ایران از ایجاد بسترهای فراگیر و پایدار برای گفتوگو میان کشورهای منطقه جهت توسعه صلح و ثبات و شکوفایی حمایت میکند؛ ما بر دیپلماسی فعال و حلوفصل مسالمتآمیز اختلافها تاکید داریم؛ از نظر ما همسایگان رقیب نیستند، بلکه شرکای اصلی ما در دستیابی به آیندهای صلحآمیزند؛ ایران آماده گفتوگوهای دوجانبه و چندجانبه است تا شفافیت و اعتماد را تقویت کند و سوءتفاهمها را کاهش دهد؛ در این راستا، بر اهمیت ایجاد مجمع گفتوگوی منطقهای که قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل بر عهده دبیرکل گذاشته است، تاکید میکنم.
همکاران عزیز،
در حوزه اقتصادی، ایران چشماندازی برای پیشرفت منطقه دارد که مبتنی بر همکاری جمعی و توسعه مشترک است؛ منطقه ما، با منابع طبیعی فراوان، جمعیتی جوان و پویا، و برخوردار از موقعیت جغرافیایی واقع شده بین شرق و غرب، ظرفیت بالایی دارد، اما این ظرفیت به دلیل تنشهای ژئوپلیتیکی و سیاستهای اقتصادی ناهماهنگ، عمدتا بلااستفاده مانده است.
ایران از اقتصادهای مکمل در منطقه به جای اقتصادهای رقیب حمایت میکند و از پیشنهادهایی که تجارت درون منطقهای و سرمایهگذاری در حوزههایی چون انرژی، حملونقل، لجستیک و گردشگری را تقویت کند، استقبال میکند؛ تنوعبخشی به اقتصاد منطقه، هدف مشترکی است که تنها از طریق همکاری میتوان به دست آید.
در بخش انرژی به طور خاص، فرصتهای زیادی در منطقه برای همکاری وجود دارد، نهتنها در زمینه نفت و گاز، بلکه همچنین در بهرهوری انرژی و توسعه فناوریهای نوین و تجدیدپذیر؛ با همراستایی سیاستهایمان میتوانیم نقش منطقه را در امنیت انرژی جهانی تقویت کنیم.
خانمها و آقایان،
پیوندهای فرهنگی، سنگبنای همبستگی منطقهای است. تاریخ مشترک، زبانهای نزدیک به هم، و سنتهای غنی هنری و فرهنگی، تنوع و در عبن حال، وحدت ما را نشان میدهند؛ تبادل فرهنگی ابزاری موثر برای تفاهم، درک متقابل و انسجام اجتماعی است.
همکاری علمی و فناورانه، حوزه مهم دیگری از منافع مشترک است؛ ایران آماده است تجربیات خود را به اشتراک گذاشته و از دستاوردهای همسایگان خود بیاموزد؛ دیپلماسی علمی ابزار ظرفیتسازی و اعتمادسازی است؛ ما پیشنهاد میکنیم که مراکز تحقیقاتی مشترک، همکاریهای بین دانشگاهی و سازوکارهای تبادل داده بین کشورهای منطقه ایجاد شود.
عالیجنابان،
منطقه ما با چالشهای عمیق و فوری مواجه است و مهمترین آن فاجعه انسانی جاری در نوار غزه است؛ رژیم اشغالگر با تسلیحات دریافتی از غرب، جنایتهای خود علیه مردم فلسطین را ادامه میدهد و روزانه غیرنظامیان، ازجمله کودکان، زنان و سالمندان را بهطور سیستماتیک به قتل میرساند و یا با جلوگیری از ورود آب و غذا به غزه از قحطی، همچون یک سلاح جنگی استفاده میکند.
اقدامهای رژیم اسرائیل در منطقه تنها محدود به اشغال نظامی غزه نیست؛ رژیم صهیونیستی به دنبال گسترش سرزمینی خود وتحقق شعار «از نیل تا فرات» است و با حملهها و تجاوز خود به لبنان و سوریه، قصد تجزیه آن کشورها را دارد؛ از سوی دیگر، یمن نیز، به دلیل حمایت از فلسطین، مورد حملههای مکرر اسرائیل قرار دارد و زیربنای غیرنظامی آن ویران شده است.
در برابر این بحرانها، چارهای جز تقویت همبستگی و هماهنگی منطقهای وجود ندارد؛ کشورهای منطقه باید تلاشهای دیپلماتیک خود را یکپارچه کرده، خواستار آتشبس فوری شده، سازوکارهای حقوقی بینالمللی را برای مقابله با جنایتهای جنگی رژیم اسرائیل بهکار گیرند.
همچنین، باید بسترهای مشترکی برای کمکهای بشردوستانه و صندوقی جهت کمک به آوارگان، و بازسازی مناطق جنگزده تاسیس شود؛ تنها با اقدام جمعی میتوان به صلح، عدالت و توسعه دست یافت.
در پایان، تاکید میکنم که جمهوری اسلامی ایران بر تعهد خود در راستای ایجاد منطقهای باثبات، شکوفا، و مقاوم پایدار است؛ رویکرد ما مبتنی بر احترام به حاکمیت دیگران، و همکاری برای منافع متقابل است؛ برخورد با چالشهای پیچیده، نیازمند اتحاد، اعتماد و کار مشترک میباشد.
بیایید نه بهعنوان بازیگران متفرق، بلکه بهعنوان همسایگانی متحد، آیندهای را بر پایه همکاری بنا کنیم؛ ایران دست دوستی خود را دراز میکند و همه شرکای منطقهای را به پیوستن به این مسیر دعوت میکند.
از توجه شما سپاسگزارم.
انتهای پیام/