خبرگزاری میزاندسته بندی: سیاست ، عمومی

«حمله هوایی به الودید»؛ روایتی از پرواز پنج ساعته ۱۶ خلبان برای انجام عملیاتی غیرممکن

گفت‌و‌گو|

«حمله هوایی به الودید»؛ روایتی از پرواز پنج ساعته ۱۶ خلبان برای انجام عملیاتی غیرممکن

سرتیپ دوم خلبان بازنشسته احمد مهرنیا، نویسنده کتاب «حمله هوایی به الودید» با بیان اینکه عملیات اچ-۳ موجب دگرگونی‌های زیادی در روند جنگ تحمیلی شد گفت: مجموعه پایگاه‌های «اچ ۳» موسوم به الولید؛ سه پایگاه عراق در نزدیکی مرز اردن بودند که به دلیل دسترسی غیرممکن ایران محل نگهداری هواپیماهای مورد علاقه عراق شده بود.

خبرگزاری میزان

عملیات «اچ-۳» متهورانه‌ترین عملیات جنگی هوایی جهان است که در دوران دفاع مقدس با به‌کارگیری هشت جنگنده و شرکت داوطلبانه ۱۶ خلبان نیروی هوایی ارتش، با خطرپذیری بیش از ۹۵ درصد و طی مسیر سه هزار و ۸۰۰ کیلومتری و چهار مرحله سوخت‌گیری در هوا در تاریخ ۱۵ فروردین ۱۳۶۰ به‌اجرا درآمد.

از نتایج عملیات «اچ-۳» می‌توان به انهدام کامل ۴۸ هواپیمای جنگنده، سه آشیانه، ۲ سامانه رادار اشاره کرد. همچنین در این عملیات، به ۲۰ هواپیما نیز خسارت قابل توجه وارد شد.

کتاب «حمله هوایی به الودید» شرح حالی از این عملیات است، سرتیپ دوم خلبان بازنشسته احمد مهرنیا در این کتاب تلاش کرده تا لحظه به لحظه عملیات معروف به اچ۳ را بر اساس اسناد و یا نقل و قولهایی از طراحان و خلبانان بازمانده از این عملیات را روایت کند و علاوه بر شرح این عملیات تمامی مراحل پیش و پس از انجام این عملیات هوایی را به تصویر کشیده است.

مهرنیا در گفت‌و‌گو با میزان با بیان اینکه عملیات «الولید» معروف به اچ-۳ در زمان خود موجب دگرگونی‌های زیادی در روند جنگ تحمیلی شد و قدرت برتر نیروی هوایی را به رخ دشمن کشید گفت: مجموعه پایگاه‌های «اچ ۳» موسوم به الولید؛ سه پایگاه عراق بودند که در نزدیکی مرز اردن قرار داشتند و دسترسی نیروی هوایی ایران به آنها غیر ممکن بود؛ بنابراین عراق آن دست از هواپیما‌های جنگی خود را که بسیار مورد علاقه‌اش بود به آنجا انتقال داد با این امید که دست جنگنده‌های ایران هرگز به آنها نخواهد رسید. البته باید تاکید کنم که برنامه‌های آنها به درستی چیده شده بود، اما این توان نیروی هوایی ایران بود که موجب تعجب همگان را در نبرد «اچ ۳» شد.

مهرنیا گفت: پس از حمله «اچ ۳» و در هم کوبیده شدن هواپیما‌های نیروی هوایی عراق آمریکا اعلام کرد که حدود ۸۰ فروند از هواپیما‌های رژیم بعث به واسطه نیروی هوایی ایران نابود شده است. اما عراق اذعان کرد که تنها ۴۷ فروند از هواپیما‌ها به طور کامل نابود شدند. در یک جمع‌بندی سرانگشتی هر هواپیما در روز تنها دو و نیم ساعت می‌تواند پرواز کند و این میزان در دو روز به حدود ۵ ساعت افزایش پیدا می‌کند؛ چنانچه ایرانیان حداقل ۵۰ هواپیما را زده باشند یعنی حدود ۱۲۰ ساعت پرواز از نیروی هوایی عراق گرفته شده است و این برای زمانی که یک کشور در حال جنگ به نوعی یک فاجعه محسوب می‌شود. 

این خلبان بازنشسته تصریح کرد: در عملیات «اچ ۳» خلبانان نیروی هوایی ایران طی ۴ بار سوختگیری و در ارتفاع بسیار پایین در هوایی بارانی توانستند، پروژه عظیمی را به نمایش بگذارند. مخاطبان می توانند جزئیات منحصر به فرد آن را از زبان خلبانان تیز پرواز در کتاب «حمله هوایی به الودید» به صورت دقیق و واضح بخوانند. این اثر ثبت شده تا آیندگان بدانند و بخوانند که در تاریخ هشت سال دفاع مقدس چه اتفاقات و وقایع بزرگی شکل گرفت و رخ داده است و چه رشادت‌ها و از جان گذشتگی‌ها توسط نیروی هوایی به اجرا گذاشته شده است. 

وی به قدرت نیروی هوایی ایران در طول هشت سال دفاع مقدس نیز اشاره و بیان کرد: کشور عراق پایگاه‌های هوایی خود را در کنار دجله و فرات خصوصاً دجله بنا کرده بود، این مهم در دسترس هواپیما‌های ایرانی بود. نیروی هوایی ایران توانست پایگاه هوایی موصل را برای ۴۰ روز به صورت کامل از هرگونه فعالیت خالی کند بنابراین اگر نبود تلاش جان بر کفان نیروی هوایی قطعاً پیروزی کشورمان در دفاع مقدس با دشواری‌های بیشتری رو‌به‌رو می‌شد. 

مهرنیا مهم‌ترین عناصر موفقیت نیروی هوایی ایران در هشت سال دفاع مقدس را مورد بررسی قرار داد و افزود: سوختگیری بر روی هوا و مانور‌هایی که به واسطه اف ۱۴‌ها شکل گرفت عوامل موثر و قابل توجه برای پیروزی نیروی هوایی ایران محسوب می‌شد. 

مهرنیا گفت: در عملیات «اچ ۳» حدود ۱۶ تن از خلبانان با اراده نزدیک به ۵ ساعت پرواز طولانی را برای درهم کوبیدن تسلیحات رژیم بعث طی کردند در مسیر پروازشان با سامانه‌های مختلف سبک و سنگین ضد هوایی‌ها مواجه بودند در عین حال هواپیما‌های شکاری دشمن در آسمان منطقه حضور داشتند، اما جسارت و شجاعت خلبانان و کارکنان خدوم نیروی هوایی و حمایت‌هایی که امام خمینی (ره) انجام داده بودند همگی زمینه را برای این پیروزی بزرگ فراهم کرد. 

وی تصریح کرد: در مورد این عملیات چند داستان و یک فیلم سینمایی ساخته شده، اما هیچ کدام از زاویه دید ۸۰ خلبان نیروی هوایی به این عملیات نپرداختند. در این کتاب نظرات پرسنل از جمله سیستم رادار و نیروی پشتیبانی و بسیاری دیگر از مدارک ثبت و در اختیار مخاطب قرار داده شده است در بین مدارک بازتاب‌های جهانی این عملیات نیز منتشر و مستندسازی شده است.

مهرنیا ترجمه کتاب «حمله هوایی به الولید» به زبان انگلیسی را مورد اشاره قرار داد وخاطرنشان کرد: کتاب «حمله هوایی به الولید» با اقبال نیروی هوایی آمریکا رو‌به‌رو شد و یکی از کتاب‌هایی که به خلبانان خود توصیه می‌کنند محسوب می‌شود اما متاسفانه در کشور ما به این کتاب توجهی شده است.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا