تروریسم سازمانیافته رژیم صهیونیستی از دریچه حقوق بینالملل

گفتوگو|

استاد حقوق بینالملل دانشگاه قم با بیان اینکه مسئولیت بینالمللی رژیم صهیونیستی برای اقدامهای تروریستی و تجاوزکارانهاش آشکار است، تصریح کرد: رژیم صهیونیستی در تقریبا ۲ سال گذشته بیش از هر زمان دیگری قواعد مختلف بینالمللی را نقض کرده، منطقه را بیثبات ساخته و صلح و امنیت بینالمللی را تهدید و به خطر انداخته است.
رژیم صهیونیستی از اصلیترین بازیگران استفادهکننده از حمایتهای غرب بهویژه آمریکا در اجرای تروریسم سازمانیافته (دولتی) است.
این رژیم دارای همه فاکتورها و مولفههای تروریسم دولتی است، اما برای رژیم صهیونیستی به دلیل ماهیت جعلی که مانع ورود آن به جمع کشورها و دولتهای قانونی است، به جای استفاده از تروریسم دولتی از تروریسم سازمانیافته استفاده میشود.
تاریخ مجعول رژیم صهیونیستی فهرست بلندی از انواع ترورها را پیش رو میگذارد؛ تعداد و گستردگی قابل توجه این جنایتها به حدی است که میتوان از رژیم صهیونیستی بهعنوان مبدع جدیدترین اشکال ترور نیز یاد کرد.
نکتهای که باید به آن توجهی ویژه داشت، این است که دولت آمریکا بهعنوان نخستین و بزرگترین استفادهکننده از اشکال مختلف تروریسم بهویژه تروریسم دولتی در دوره معاصر، برای توجیه و تسهیل اقدامهای غیرانسانی خود در این باره، حامی بدنامترین بازیگران عرصه تروریسم سازمانیافته در عرصه بینالمللی است.
حمایت آمریکا از تروریسم سازمانیافته (دولتی) رژیم صهیونیستی بهصورتهای مختلف از ارائه کمکهای نظامی و مالی به رژیم صهیونیستی تا استفاده از بازوی رسانهای برای توجیه اقدامهای تروریستی رژیم صهیونیستی و مانعتراشی در مسیر تصویب قطعنامههای سازمان ملل برای توقف روند اقدامهای تروریستی رژیم صهیونیستی صورت میگیرد.
گستردگی و تعدد اقدامهای تروریستی رژیم صهیونیستی در قالب تروریسم سازمانیافته سبب میشود با کوچکترین نگاهی به فهرست ترورهای سازمانیافته (دولتی) رژیم صهیونیستی این واقعیت مهم خود را نمایان کند: ردپای واشنگتن در همه ترورهای سازمانیافته رژیم صهیونیستی.
رژیم صهیونیستی که طی بیش از ۷ دهه گذشته دست به انواع جنایتها علیه مردم فلسطین زده است، بهخوبی دریافته است که بهدلیل حمایت همهجانبه و خللناپذیر متحدان غربی بهویژه آمریکا با هیچ مجازاتی مواجه نمیشود؛ همین امر گستاخی رژیم صهیونیستی را برای ارتکاب جنایتهای بیشتر با ابعاد گستردهتر رقم میزند که مصداق آن در جنگ جاری علیه غزه و گسترش آن به لبنان، سوریه و یمن است.
ضمن اینکه این رویکرد سبب شده است رژیم صهیونیستی هیچگاه مسئولیت اقدامهای تروریستی خود را بهعنوان یک بازیگر مهم تروریسم سازمانیافته در سراسر جهان نپذیرد.
ترور شهید اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی وقت جنبش فلسطینی مقاومتی حماس در سال ۱۴۰۳ یکی از مهمترین اقدامهای رژیم صهیونیستی در قالب تروریسم سازمانیافته بود؛ در عین حال این مورد، از معدود مواردی است که رژیم صهیونیستی مسئولیت اقدام تروریستی خود را پذیرفته است.
در همین رابطه احمدرضا توحیدی، عضو هیئت علمی و استاد گروه حقوق بینالملل دانشگاه قم در گفتوگو با خبرگزاری میزان به بررسی این موضوع پرداخت.
توحیدی در پاسخ به این پرسش که ترور هنیه نقض کدام یک از قواعد و قوانین بینالمللی است، بیان کرد: اظهارات یسرائیل کاتز، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بهعنوان یک مقام رسمی و بلندپایه در روز ۲۳ دسامبر ۲۰۲۴، دوم دی ۱۴۰۳، طی رویدادی با حضور کارکنان وزارت جنگ این رژیم که بهصورت صریح و علنی اقرار به ترور اسماعیل هنیه بوده است، مبنای مسئولیت بینالمللی و اثبات انتساب عمل متخلفانه بینالمللی مذکور است.
وی تاکید کرد: چراکه هنیه بهعنوان یک فرد غیرنظامی در تاریخ ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ هنگامی که برای شرکت در مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، به تهران سفر کرده بود، ترور شد و متعاقب تمام ردپاها، گمانهزنیهای سیاسی- امنیتی و اقاریر ضمنی برخی کاربران شبکههای مجازی در اراضی اشغالی مبنی بر ارتکاب این جرم ازسوی رژیم صهیونیستی، شاهد این اقرار رسمی و اعتراف به ارتکاب عمل تروریستی از سوی مسئول رسمی رژیم صهیونیستی هستیم.
این استاد دانشگاه در ادامه ضمن اشاره به وجود قواعد متعدد بینالمللی درباره ممنوعیت کشتار غیرنظامیان، ترور یا اصل عدم مداخله و اصل تعرض به قلمرو و حاکمیت کشورها و منع تجاوز، گفت: ما شاهدیم که رژیم صهیونیستی با نقض قواعد منشور ملل متحد، نقض قواعد حقوق بین الملل بشر و اصول حقوق بین الملل اقدام به ترور و عملیات نظامی در قلمرو سرزمینی یک کشور دیگر و یک عضو سازمان ملل کرده است و این عمل مغایر مفاد منشور و قواعد مختلف بینالمللی بوده است.
توحیدی با بیان اینکه هنیه علاوه بر غیرنظامی بودن بهعنوان مسئول سیاسی در خاک و قلمرو ایران حضور داشت، گفت: از این رو، مسئولیت بینالمللی رژیم صهیونیستی برای اقدامهای تروریستی و تجاوزکارانهاش آشکار بوده و مشاهده میشود که عملیاتهای نظامی فراقانونی، بدون تفکیک افراد نظامی و غیرنظامی، عدم تعرض و تجاورز به حاکمیت و سرزمین کشورهای ثالث و… بهعنوان یکی از جدیترین تهدیدها برای صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی میتواند تلقی شود.
توحیدی در پاسخ به این پرسش که پیگیری حقوقی اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه چگونه امکانپذیر است، اظهار کرد: در وهله اول با توجه به آنکه طبق منشور ملل متحد شورای امنیت حافظ اولیه صلح و امنیت بینالمللی است و اقرار مقام رسمی رژیم صهیونیستی مبنی بر ارتکاب ترور و شهادت اسماعیل هنیه در قلمرو سرزمینی ایران با استفاده از قوه قهریه نقض صریح مفاد منشور ملل متحد ازجمله ماده ۲ منشور و اصول مختلف حقوق بینالملل بشر بوده است، لذا همانطور که در قطعنامه ۶۶۷ شورای امنیت در قضیه حمله صدام به کویت تصریح کرد که تهدید صلح است و مبانی اساسی روابط بینالمللی میان کشورها را مختل کرده است، در اینجا نیز شورای امنیت لازم است برای پاسداشت اصول منشور و حفظ صلح درباره جنایت ارتکابی رژیم صهیونیستی به وظایف قانونی خود اقدام کند.
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی در ۲ سال گذشته بیش از هر زمان دیگری آشکارا قواعد مختلف بینالمللی را نقض کرده، منطقه را بیثبات ساخته و صلح و امنیت بینالمللی را تهدید و به خطر انداخته است، تصریح کرد: این بیاقدامی و سکوت مستمر شورای امنیت، میتواند موجبات مسئولیت و تقبیح افکار عمومی نسبت به عملکرد شورا را تشدید کند و از طرفی تهییجکننده آنها برای استمرار انجام اعمال متخلفانه خود خواهد بود؛ بنابراین ایران ضمن طرح موضوع بهصورت صریح و مکرر به شورای امنیت، لازم است مکاتبات متعددی جهت اقدام مقتضی به دبیرکل سازمان ملل، شورای حقوق بشر، سازمانهای بینالمللی امداد و حقوق بشری کند.
استاد حقوق بینالملل با اشاره به اینکه ایران فینفسه نمیتواند در دیوان بینالمللی کیفری طرح شکایت کند، زیرا عضو آن دیوان نیست و اساسنامه رم را تصویب نکرده است، گفت: در پی اینکه اسماعیل هنیه بهصورت رسمی وارد ایران شده، اقدام رژیم صهیونیستی نقض کنوانسیون و قواعد مصونیت دیپلماتیک نیز بوده است که مسیر استیفاء آن بهصورت جداگانه مهیا خواهد بود.
انتهای پیام/