اخبار بین المللخبرگزاری تسنیم

تحولات اوکراین| روبیو: آمریکا تضمین نظامی به کی‌یف نداده است

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا و سرپرست موقت مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ شب گذشته، چهارشنبه اعلام کرد که واشنگتن برای هرگونه توافق صلح بین روسیه و اوکراین آمادگی دارد، البته، به عقیده او، آغاز مذاکرات بدون وجود یک آتش‌بس فعال را دشوار می‌داند.

وی در نشست استماع مجلس نمایندگان کنگره آمریکا گفت: «صادقانه بگویم، ما همچنان بر این باوریم و برای دستیابی به هر نوع توافق صلحی بین مسکو و کی‌یف  تلاش می‌کنیم، اما آغاز مذاکرات صلح را بدون وجود آتش‌بس بسیار دشوار می‌دانیم، زیرا اگر در جایی انفجاری رخ دهد یا حمله‌ای صورت گیرد، این مذاکرات فرو خواهد پاشید.»

روبیو همچنین یادآور شد که واشنگتن همچنان این امکان را دارد که تحریم‌های جدیدی علیه روسیه اعمال کند، ولی به‌جای چنین اقدامی، تلاش می‌کند از طریق مسیر دیپلماتیک به حل‌وفصل مسالمت‌آمیز درگیری اوکراین دست یابد.

وزیر خارجه آمریکا پیش از این نیز اعلام کرده بود که دولت ایالات متحده به ارسال تسلیحات به اوکراین ادامه می‌دهد، ولی ترجیح می‌دهد که این درگیری هرچه سریعتر  پایان یابد.

روبیو یادآور شده بود، کشورهای اروپایی به دنبال ادامه درگیری اوکراین هستند، در حالی‌که ایالات متحده از پایان این درگیری حمایت می‌کند. به گفته وی، دونالد ترامپ تمایلی به صرف هزینه‌های هنگفت برای دفاع ندارد، زیرا این منابع مالی می‌توانند صرف توسعه اقتصاد ایالات متحده شوند.

مقامات روسیه بارها اعلام کرده‌اند که تامین تسلیحاتی کی‌یف از سوی غرب، عزم مسکو برای دفاع از منافع ملی خود را کاهش نداده و تغییری در روند عملیات ویژه نظامی نخواهد داد. سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز روز چهارشنبه تاکید کرد که مسکو فریب کسانی را که پیشنهاد می‌کنند ابتدا آتش‌بس برقرار شود و سپس به سمت حل‌وفصل پیش برویم، نخواهد خورد.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و صد و هشتاد و چهارمین (۱۱۸۴) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

خودداری روبیو از نام بردن از پوتین به‌عنوان “جنایتکار جنگی” 

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه در جریان نشست استماع کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کنگره، از اظهارنظر توهین‌آمیز علیه ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، خودداری کرد.

بیل کیتینگ، نماینده حزب دموکرات از ایالت ماساچوست تلاش کرد روبیو را وادار کند تا همانند او، رئیس‌جمهور روسیه را «جنایتکار جنگی» خطاب کند. روبیو در پاسخ، گزارش کوتاهی از روند اوضاع در اوکراین ارائه داده و گفت: «در جریان این مناقشه نظامی، مواردی وجود داشته که می‌توان آن‌ها را به عنوان جنایت جنگی توصیف کرد. ولی ما در تلاش برای پایان دادن به این درگیری هستیم. ما نخواهیم توانست این درگیری را خاتمه دهیم اگر با آقای پوتین صحبت نکنیم.»

این پاسخ با قطع سخنان وزیر خارجه از سوی این قانون‌گذار آمریکایی همراه شد که او را به تناقض‌گویی و طفره رفتن از پاسخ مستقیم متهم کرد. روبیو ادامه داد: «من فقط سعی می‌کنم به پرسش شما پاسخ دهم و بگویم که ما سعی داریم به این درگیری پایان دهیم. پاسخ این است که جنایات جنگی رخ داده‌اند، در این مورد تردیدی نیست. اما ما در آینده فرصت و زمان خواهیم داشت تا مشخص کنیم چه کسی مسئول آن‌هاست. ولی در حال حاضر وظیفه من این است که در جهت پایان دادن به این درگیری تلاش کنم.»

با این حال، نماینده کنگره بار دیگر او را به اجتناب از پاسخ‌گویی متهم کرد و تلاش‌های بعدی روبیو برای توضیح مواضع خود نیز با فریادها و اظهارات توهین‌آمیز این نماینده کنگره مواجه شد.

توقف مذاکرات با روسیه توسط بایدن رویکردی غیرمسئولانه بود

وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که دولت رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده، جو بایدن، با مسدود کردن مذاکرات با روسیه به مدت سه سال، رفتاری غیرمسئولانه از خود نشان داده است. مارکو روبیو در مجلس نمایندگان گفت: «صرف‌نظر از وضعیت در اوکراین، باید حداقلی از سطح ارتباط میان واشنگتن و مسکو حفظ شود. صادقانه بگویم، وقتی دو قدرت بزرگ هسته‌ای با یکدیگر هیچ‌گونه ارتباطی ندارند ــ و دقیقاً چنین وضعیتی در طول سه سال گذشته وجود داشته ــ این یک رفتار غیرمسئولانه است.»

وی همچنین تأکید کرد که گفت‌وگو با روسیه برای جلوگیری از محاسبات اشتباه و درگیری‌ها ضروری است و افزود که روابط دوستانه میان واشنگتن و مسکو تنها در صورتی برقرار خواهد شد که «شرایط تغییر کند».

روبیو همچنین تاکید کرد که ایالات متحده دیگر به دنبال حل تمامی مشکلات جهانی نیست و باید تمرکز خود را بر منافع ملی بگذارد. به گفته وی، هر دلار هزینه‌شده از سوی دولت باید منفعت ملموسی برای مردم آمریکا داشته باشد و موجب تقویت امنیت، قدرت و رفاه کشور شود.

وزیر امور خارجه همچنین یادآور شد که آمریکا در چارچوب توافق مربوط به فلزات خاکی کمیاب، هیچ‌گونه تضمین نظامی به اوکراین ارائه نکرده است. وی در پاسخ به سئوال یکی از نمایندگان کنگره در این خصوص تأکید کرد: «هیچ‌گونه تضمین نظامی در این رابطه به طرف اوکراینی داده نشده است.»

سناتور گراهام: پوتین ظاهراً تمایلی به مذاکره درباره اوکراین ندارد

لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه آمریکایی با اشاره به آنچه «عدم تمایل ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به مذاکرات برای حل‌وفصل درگیری در اوکراین» خواند، تهدیداتی را متوجه چین و سایر شرکای فدراسیون روسیه کرد.

وی در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «اکثریت قاطع نمایندگان در مجلس سنای آمریکا بر این باورند که پوتین از انجام مذاکرات واقعی طفره می‌رود، چون فکر می‌کند با گذشت زمان ایالات متحده و متحدانش از پا در خواهند آمد. این یک محاسبه اشتباه جدی خواهد بود که می‌تواند به چین و دیگر کشورهایی که از مسکو حمایت می‌کنند، آسیب برساند.»

گراهام همچنین یادآور شد که دیدار «بسیار خوبی» با شی فنگ، سفیر چین در ایالات متحده داشته  و با او درباره مسائل تجاری و البته موضوع درگیری اوکراین گفت‌وگو کرده است.

این اتهام‌زنی در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به رهبران کشورهای اروپایی اطمینان داده که ولادیمیر پوتین به دنبال پایان دادن به درگیری نظامی در اوکراین بوده و در حال کار به روی شروط مورد نظر مسکو برای برقراری آتش‌بس است.

اروپا باور ندارد که آمریکا صادرات تسلیحات به کی‌یف را متوقف کند

روزنامه “وال‌استریت ژورنال” به نقل از منابع آگاه گزارش داده است، رهبران اروپایی بر این باورند که دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، صادرات تسلیحات نظامی آمریکایی به کی‌یف را متوقف نخواهد کرد، البته  تا زمانی که کشورهای اروپایی هزینه آن را پرداخت می‌کنند.

این روزنامه می‌نویسد که اروپایی‌ها همچنین متقاعد شده‌اند که ادامه حمایت از اوکراین اکنون تا حد زیادی به خود آن‌ها وابسته است.

روز سه‌شنبه ایرینا گراشچنکو، نماینده پارلمان اعلای اوکراین اعلام کرد که تحویل بسته تسلیحاتی اخیر که در دوره رئیس‌جمهور چهل‌وششم آمریکا، جو بایدن، تصویب شده بود، در تابستان به پایان خواهد رسید و سخنی نیز از ارسال کمک‌های جدید ایالات متحده در میان نیست.

در اواخر ماه آوریل نیز الکساندر سیرسکی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین اذعان کرده بود که میزان کمک‌های ارسالی واشنگتن به کی‌یف کاهش یافته است. پیش از آن نیز پاول پالیتسا، معاون رئیس دفتر ولودیمیر زلنسکی اعلام کرده بود که مقامات اوکراینی هنوز درباره بسته‌های جدید کمک نظامی با ایالات متحده مذاکره‌ای انجام نداده‌اند.

ترامپ: تصمیم‌ درباره تحریم‌ روسیه فقط بر عهده من است

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده شب گذشته در جمع خبرنگاران در کاخ سفید اعلام کرد که تنها شخص او به عنوان رئیس‌جمهور حق دارد درباره تحریم‌های جدید علیه روسیه تصمیم‌گیری کند. وی تاکید کرد: «این تصمیم تنها  برعهده من خواهد بود و نه کس دیگری. خواهیم دید روسیه چه خواهد کرد و چگونه رفتار خواهد کرد.»

به عقیده ترامپ، اکنون لحظه‌ای حیاتی برای حل‌وفصل درگیری در اوکراین فرا رسیده و برای رسیدن به صلح باید صبر بیشتری نشان داد.

ترامپ یک روز قبل نیز تاکید کرد که تحریم‌ها علیه روسیه تشدید نخواهند شد، زیرا هنوز امکان حل‌ و فصل درگیری اوکراین وجود دارد. او یادآور شد که به‌نظرش طرف روس آماده گفت‌وگو برای پایان درگیری نظامی است و در این خصوص زمان‌کشی نمی‌کند.

پیش از این یک مقام آگاه گفته بود که ترامپ پس از گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به رهبران اتحادیه اروپا اعلام کرد که ایالات متحده قصد ندارد تحریم‌های جدیدی علیه روسیه اعمال کند، چراکه به دنبال مذاکره است. وی افزود که چنین اقدامی را ایده مناسبی نمی‌داند.

ترامپ: کنار گذاشتن روسیه از گروه G8 تصمیم نادرستی بود

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا روز چهارشنبه در جریان دیدار با سیریل رامافوزا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی در کاخ سفید، اعلام کرد که فرمت گروه هشت (G8) با حضور روسیه بهتر از گروه هفت (G7) بود و کشورهای غربی نباید از آن صرف‌نظر می‌کردند.

ترامپ در این نشست گفت: «G20 بدون ایالات متحده، مانند G7 است که پیش‌تر G8 بود، اما بدون روسیه. آن‌ها روسیه را با افتخار کنار گذاشتند، در حالیکه اگر روسیه در این گروه باقی می‌ماند، بسیار بهتر بود.»

وی همچنین تأکید کرد که حضور آمریکا در گروه‌های G20 و G7 اهمیت زیادی دارد و بدون مشارکت واشنگتن، این فرمت‌ها ارزش خود را از دست می‌دهند.

ترامپ به رامافوزا: نفهمیدم زلنسکی در آفریقای جنوبی «چه غلطی» می‌کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در جریان دیدار با سیریل رامافوزا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی، یادآور شد که از سفر ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، به آفریقای جنوبی در ماه آوریل شگفت‌زده و از این کار ناراضی شده است.

ترامپ گفت: «من با زلنسکی تماس گرفتم و به من گفتند که او در آفریقای جنوبی است. پرسیدم، او در آفریقای جنوبی چه غلطی می‌کند؟»

رئیس‌جمهور آمریکا توضیح داد که قصد داشته در مورد وضعیت درگیری در اوکراین با زلنسکی گفت‌وگو کند، اما مقامات اوکراینی اطلاع دادند که وی در کیپ‌تاون است و نمی‌تواند تماس را پاسخ دهد. ترامپ تأکید کرد که زلنسکی پیش‌تر بارها تمایل خود را به گفت‌وگو با آمریکا ابراز کرده بود، بنابراین امتناع از برقراری تماس، بسیار غیرمنتظره بوده است.

در مقابل، رامافوزا توضیح داد که در جریان مذاکرات خود با زلنسکی به او توصیه کرده از نلسون ماندلا، رئیس‌جمهور پیشین آفریقای جنوبی، الگوبرداری کند. وی گفت: «نلسون ماندلا به ما آموخت که چگونه صلح برقرار کنیم. بنابراین، ما برخی از این آموزه‌ها و دانسته‌ها را به او (زلنسکی) منتقل کردیم. من به‌ویژه برای او توضیح دادم که نلسون ماندلا به ما چه آموخت: زمانی که می‌خواهید در کشورتان به صلح دست یابید، باید بدون شرط و شروط پای میز مذاکره نشسته و گفت‌وگو کنید.»

ترامپ: پس از گفت‌وگو با پوتین در روند حل‌ بحران اوکراین پیشرفت حاصل شد

دونالد ترامپ معتقد است که تماس تلفنی او با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به تحقق پیشرفت قابل توجهی در مسیر حل‌وفصل درگیری اوکراین منجر شده است.

رئیس‌جمهور آمریکا در دیدار با سیریل رامافوزا، رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی در کاخ سفید گفت: «پریشب (۱۹ ماه مه) من به مدت دو ساعت و نیم با رئیس‌جمهور پوتین گفت‌وگو داشتم. به‌نظر من، ما به پیشرفت جدی‌ در مسیر صلح دست یافتیم.»

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین یادآور شد که اگرچه درگیری اوکراین مستقیماً به ایالات متحده مربوط نمی‌شود، اما واشنگتن آماده است برای حل آن اقداماتی انجام دهد.

ترامپ به رهبران اروپایی: به پیروزی روسیه در جنگ اوکراین باور دارم

خبرگزاری “بلومبرگ” به نقل از منابع آگاه نوشته است: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده در گفت‌وگو با رهبران کشورهای اروپایی به آنها گفته است که به پیروزی روسیه در درگیری اوکراین اطمینان دارد.

بر اساس این گزارش، ترامپ این دیدگاه را پس از تماس تلفنی ۱۹ ماه مه خود با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، به سران اتحادیه اروپا منتقل کرده است.

در این گزارش آمده است: «در جریان تماس با رهبران اروپایی، ترامپ به‌صراحت به آنها نشان داد که در خصوص پیروزی روسیه در اوکراین اطمینان دارد و به همین دلیل روی ادامه مذاکرات برای پایان دادن به این درگیری اصرار می‌کند .»

لاوروف: رهبران اروپا در تلاشند تا آمریکا را در اقدامات ضدروسی خود مشارکت دهند

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز چهارشنبه در سخنرانی خود در دانشگاه روسی-ارمنی ایروان، اعلام کرد که کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، و امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، در واکنشی عصبی و شتاب‌زده، از ایالات متحده می‌خواهند به اقدامات ضدروسی آنها بپیوندد.

وی گفت: «ماکرون، استارمر، [اورزولا] فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا، و دیگر چهره‌های اروپایی این روزها با حالتی هیستریک (شتابزده و هیجانی) از ایالات متحده می‌خواهند که در اقدامات ضدروسی آنها مشارکت داشته باشد، البته مقامات دولت دونالد ترامپ بسیار واقع‌بین هستند.»

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه یادآور شد که تمایل رهبران اروپایی به کشاندن واشنگتن به سمت اعمال تحریم‌های ضدروسی «ماهیت تمایلات واقعی آن‌ها را آشکار می‌کند».

لاوروف: آتش‌بس در اوکراین پیش از حل کامل بحران ممکن نیست

وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرد که مسکو ایده برقراری آتش‌بس در اوکراین پیش از آغاز مذاکرات و حل‌وفصل کامل بحران را نمی‌پذیرد.

سرگئی لاوروف در ادامه سخنرانی خود در دانشگاه روسی-ارمنی گفت: «اکنون به ما می‌گویند: بیایید فعلاً آتش‌بس کنیم تا بعد ببینیم چه می‌شود، خیر دوستان، ما دیگر وارد چنین سناریوهایی نمی‌شویم. ما دیگر چنین چیزی نمی‌خواهیم.»

لاوروف به‌ویژه یادآور شد که کشورهای غربی در سال ۲۰۱۴ روسیه را فریب دادند، زمانی که بلافاصله پس از توافق میان دولت وقت اوکراین و اپوزیسیون برای حل‌وفصل بحران، کودتایی در کی‌یف ترتیب دادند. وی همچنین تأکید کرد که توافقات مینسک که بعدتر به امضا رسید، نه با هدف حل بحران، بلکه برای فرصت دادن به ارتش اوکراین جهت تجدید قوا و تسلیح مجدد بود.

امکان برگزاری دور جدید مذاکرات روسیه و اوکراین در اواسط ژوئن در واتیکان

روزنامه “وال‌استریت ژورنال” به نقل از منابع خبری خود گزارش داده است که دور جدیدی از مذاکرات مستقیم بین روسیه و اوکراین ممکن است در اواسط ماه ژوئن در واتیکان برگزار شود.

طبق این گزارش، هیئتی از ایالات متحده نیز در این مذاکرات حضور خواهد داشت که شامل مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا و کیت کلاگ، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور اوکراین خواهد بود.

پیش‌تر پاپ جدید، لئو چهاردهم، آمادگی خود برای کمک به روند صلح در اوکراین را اعلام کرده و پیشنهاد داده بود که خاک واتیکان به‌عنوان محل برگزاری مذاکرات مورد استفاده قرار گیرد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، از این ابتکار استقبال کرده بود.

در این رابطه روز گذشته الکساندر استوب، رئیس‌جمهور فنلاند نیز گفته بود که احتمال دارد نشست بعدی برای حل‌وفصل درگیری اوکراین هفته آینده در واتیکان برگزار شود. وی همچنین افزود که اروپا قصد دارد در کنار ایالات متحده یکی از میانجی‌گران اصلی روند حل بحران باشد.

مارک روته، دبیرکل ناتو نیز  تاکید کرد که حفظ تماس با ولادیمیر پوتین برای یافتن راه‌حل مسئله اوکراین بسیار حائز اهمیت است. به گفته وی، در هفته‌های آینده، رویدادهای مهمی در راستای حل این درگیری انتظار می‌رود.

کرملین: درباره محل مذاکرات بعدی روسیه و اوکراین تصمیمی گرفته نشده است

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز چهارشنبه اعلام کرد که هنوز تصمیمی درباره محل برگزاری دور بعدی مذاکرات احتمالی میان روسیه و اوکراین اتخاذ نشده است. وی گفت: «در حال حاضر تصمیمی درباره محل مذاکرات بعدی گرفته نشده، بدیهی است که این تصمیم باید با مشارکت تمامی طرف‌های ذی‌نفع اتخاذ شود.»

پسکوف همچنین تأکید کرد که روسیه از تمامی تلاش‌های کشورها برای حل‌وفصل سریع بحران اوکراین استقبال می‌کند.

کار بر روی پیش‌نویس یادداشت تفاهم صلح با کی‌یف ادامه دارد

 سخنگوی کرملین همچنین اعلام کرد که تهیه پیش‌نویس یادداشت تفاهم برای توافق صلح میان روسیه و اوکراین به‌صورت محرمانه در حال انجام است. دیمیتری پسکوف گفت: «هیچ‌کس علاقه‌ای به طولانی شدن این روند ندارد. همه به‌صورت فعالی در تلاش هستند. ما شما را در جریان قرار خواهیم داد.»

وی یادآور شد که این روند، به‌دلیل ملاحظات مشخص، نمی‌تواند به‌صورت علنی صورت گیرد.

در خصوص برنامه احتمالی آتش‌بس نیز، دبیر مطبوعاتی ریاست‌جمهوری روسیه اعلام کرد که فهرستی جداگانه از شرایط ارائه خواهد شد. وی یادآور شد که این موضوع، همان مسئله‌ای است که در مذاکرات استانبول درباره آن توافق شده بود.

احتمال تغییر ترکیب هیأت اوکراینی برای مذاکرات با روسیه

به گزارش خبرگزاری تاس به نقل از منابع آگاه، اوکراین احتمالاً ناچار خواهد شد ترکیب گروه مذاکره‌کننده خود برای کار بر روی یادداشت تفاهم توافق صلح آینده با روسیه را تغییر دهد، چرا که در ترکیب هیأتی که پیش‌تر در مذاکرات استانبول نمایندگی کی‌یف را بر عهده داشت، کمبود سیاستمداران حرفه‌ای احساس می‌شد.

در این گزارش آمده است: «در ترکیب قبلی، آشکارا سیاستمداران دارای تجربه وجود نداشت. به‌زودی این پرسش مطرح خواهد شد که چه افرادی و با حمایت چه کسانی وارد هیئت خواهند شد تا بر روند مذاکرات نظارت داشته باشند. در وهله نخست، آندری یرماک، رئیس دفتر رئیس‌جمهور اوکراین، مدعی این نقش خواهد بود، همچنین نهادهای امنیتی و اطلاعاتی مدعی ورود به این فرایند هستند و اروپایی‌ها نیز ممکن است بر ورود چهره‌های مورداعتماد خود اصرار ورزند. افزون بر این، احتمال تأثیرگذاری آمریکا نیز مطرح است.»

این مقام آگاه یادآور شد که با احتمال زیاد، الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع پیشین اوکراین که مورد اعتماد یرماک است، ممکن است به ترکیب هیئت اضافه شود. همچنین احتمال دارد از طرف آمریکایی‌ها، داوید آراخامیا، رئیس فراکسیون پارلمانی حزب «خدمت‌گزار مردم» برای این منظور معرفی شود، اما آندری یرماک به‌شدت با حضور او در مذاکرات مخالفت خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا