تحلیل بیانات ۱۴۰۳| توصیههای مدیریتی مقام معظم رهبری

گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم ـ جعفر درونه: جمهوری اسلامی به عنوان پدیدهای نو در نظامسازی سیاسی مبتنی بر اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و اله باید هم در محتوا و به تعبیری نرمافزار حکمرانی و هم در ساختار و هم در رفتار و عملکرد کارگزارانش نمود و عینیت پیدا کند. اگر معتقد باشیم ـ که هستیم ـ حفظ نظام از اوجب واجبات است، باید جمهوری اسلامی در صورت و سیرت صبغه انقلابی و اسلامی خودش را حفظ کند و همه اجزایش مخصوصا صورت و سیرت کارگزارانش در تراز انقلاب اسلامی باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات سال گذشته نسبت به این که مبادا کارگزاران نظام از این امر غفلت کنند، در بیانی هشدارگونه فرمودند: «اگر چنانچه همان وضعی را، همان کاری را، همان راهی را که مدیران دوران طاغوت انجام میدادند، ما هم بهتدریج به همان سمت برویم، این جرمِ خیلی بزرگی است؛ این آیه این را میگوید. فَاستَمتَعوا بِخَلاقِهِم؛ آنهایی که قبل از شما بودند، نصیب و بهرهای برای خودشان فرض کردند، آن نصیب و بهره را بردند. فَاستَمتَعتُم بِخَلاقِکُم؛ شما هم برای خودتان یک نصیب و بهرهای فرض کردید، شما هم آن بهره را برداشتید. کَمَا استَمتَعَ الَّذینَ مِن قَبلِکُم بِخَلاقِهِم؛ شما هم مثل آنها عمل کردید. وَ خُضتُم کَالَّذی خاضوا؛ همان راهی که آنها رفتند، شما هم رفتید. این[طور] اگر بشود، خیلی مایهی نگرانی است؛ خسارت بینظیری است چنین چیزی اگر پیش بیاید. البتّه خدای متعال، لطفش و فضلش و هدایتش نگذاشته تاکنون جمهوری اسلامی به یک چنین وضعی دچار بشود، امّا باید بترسیم، باید مراقب باشیم.»(۱۸/۱۲/ ۱۴۰۳)
حضرت آیتالله خامنهای برای جلوگیری از دچار شدن کارگزاران نظام به سبک زندگی طاغوتی در سال گذشته به مناسبتهای مختلف توصیهها و تذکرات مدیریتی ارزشمندی به مسئولان و کارگزاران نظام بیان فرمودند که در آیینه این بیانات میتوان سیمای کارگزار تراز در انقلاب اسلامی را مشاهده کرد. از جمله در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس دوازدهم در تاریخ ۱۴۰۳/۰۴/۳۱ به برخی از این خصوصیات و ویژگیها بدین شرح اشاره کردند: «چه کسی میخواهد میداندار باشد؟ آن کسی را باید میداندار کرد که «امین» باشد، «صادق» باشد، «متدیّن» باشد، از بُن دندان «معتقد به جمهوری اسلامی و به نظام اسلامی» باشد. «ایمان» یک شاخص مهم است. «امید به آینده»، نگاه مثبت به افق، یکی از شاخصهای مهم است. به آنهایی که افق به نظرشان تاریک است و [معتقدند] کاری نمیشود کرد، نمیشود مسئولیّتهای اساسی و کلیدی داد. «تشرّع»، متشرّع بودن، یکی از معیارهای مهم است. «اشتهار به پاکدستی و صداقت» یک معیار است. این معیارها باید رعایت بشود؛ هم رئیسجمهور محترم اینها را رعایت کنند، هم مجلس رعایت کند؛ یعنی شما یک مسئولیّت مشترک دارید در انتخاب مسئولین کشور. «سابقهی سوء» نداشته باشند؛ این یک معیار است. «نگرش ملّی» داشته باشند؛ یعنی غرق در مسائل جناحی و سیاسی و مانند اینها نشوند، نگاه ملّی به کشور داشته باشند. «کارآمد» باشند. اینها را با تحقیق [میشود فهمید]. البتّه کارآمدی را غالباً بعد از اشتغال به کار میشود فهمید، امّا با تحقیق، با نگاه کردن به سوابق، با شنیدن حرفها میشود کارآمدی را هم تشخیص داد. اینها لازم است.»
با توجه به اهمیت تذکارها و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی به کارگزاران در بیانات سال گذشته، در این یادداشت فهرستی از مهمترین تذکرات و توصیههای اخلاقی و مدیریتی ایشان که باید توسط کارگزاران نظام مورد توجه قرار گیرد مورد اشاره قرار گرفته است که میتوان از آن به عنوان «رهنامه مدیران تراز انقلاب اسلامی» در کشور یاد کرد.
الف) توصیههای اخلاقی
- رسیدگی کردن به مسائل معنوی خود در دوران مسئولیت (اهل ذکر و توسّل و دعا بودن، تقید به نماز اول وقت، حتی المقدور نماز را به جماعت خواندن و تقید به خواندن نوافل، انس با قرآن و عمل عبادی، تضرع پیش خدا، سحرخیزی و حرف زدن با خدا و قصد قربت در انجام وظیفه …)
- توجه به نقش الگویی خود در پوشش و رفتار و چهره خود برای مردم
- منشهای اخلاقی (صداقت، تواضع، صبوری، اهل مدارا بودن با مخالفان خود….)
- پرهیز از آفات درونی در مدیریت از جمله کمانگیزگی، محبوبیتطلبی، به فکر مناصب آینده بودن و …
- همت بلند، داشتن روحیه کار جهادی (خستگیناپذیری، بیمزد و بیمنت کار کردن، هدف را انجام وظیفه انسانی و خدایی قراردادن، ورود مجاهدانه در میدان و اجتناب از کنترل از راه دور)
- نیت خالص در خدمت به مردم و گرهگشایی از مشکلات مردم
- شکر خداوند برای نعمت خدمت و امانت دانستن مسئولیت و قدردانی و پاسداری از آن
- مأیوس نشدن از زخم زبانها
- اعتقاد قلبی و واقعی به مبانی این انقلاب و این نظام
- صراحت در اعلام مواضع انقلابی و دینی
- عهد با خدا برای عدم استفاده از کارگزارانی که ذرهای با انقلاب، امام راحل و نظام اسلامی زاویه دارند و راهبرد دین و شریعت را مورد بی اعتنایی قرار میدهد
- امیدواری، نگاه مثبت و خوش بینی نسبت به آینده
ب) توصیههای مدیریتی و عملکردی
- قانونمداری
- برنامهمحوری و پایبندی به تحقق اهداف و مفاد برنامه هفتم
- رعایت اولویتها (چه اولویّتهای کارهای زیرساختی و اساسی، چه اولویّتهای کارهای فوری)
- حکمرانی خردمندانه و اندیشهورزانه … نه حکمرانی محفلی و رفاقتی و توصیهای با استفاده از نظرات کارشناسان و نخبگان و تقویت ارتباطات با آنها (از کارشناسی استفاده کنیم که مؤمن باشد، صادق باشد، به توانمندی داخلی و ملّی کشور معتقد باشد، سرمایههای ملّی را بشناسد. از کارشناسهایی استفاده نکنیم که دنبال نسخههای نسخشده خارجیاند.۶/۶/۱۴۰۳)
- ضرورت تهیه و عمل به پیوست عدالت برای همه طرحها و برنامهها
- پیگیری، نظارت و پاسخگویی
- توجه به عنصر اثربخشی در اجرای برنامهها
- نهراسیدن از موانع بر سر راه و عقبنشینی نکردن و ترک راه و برنامه کردن
- تلاش برای آن که نتایج اقدامات و تصمیمها اثر محسوس و ملموس در زندگی مردم داشته باشد
- استفاده از ظرفیتها و فراهم کردن امکان مشارکت مردم در عرصههای مختلف ( اقتصاد، فرهنگ و …)
- میدان دادن به جوانها و استفاده از ظرفیت آنان در اداره کشور
- شناخت واقعبینانه، باور و اعتقاد به ظرفیتهای داخلی کشور (هم ظرفیّتهای طبیعی، هم ظرفیّتهای نیروی انسانی) و افزایش انگیزه برای استفاده از آنها در پیشبرد امور و حل مشکلات
- توجه به عنصر زمان و پرهیز از کار امروز را به فردا انداختن
- سرعت عمل در انجام امور و کم کردن فاصله بین فکر و عمل و بین تصمیم و اجرا
- پرهیز از تصمیم نگرفتن به دلیل مخاطرات تصمیمگیری و مرتکب ترک فعل شدن
- تعامل سازنده و همافزایی با دیگر کارگزاران نظام (تک صدایی در مسائل کلان کشور)
- در طراحی برنامهها و اتخاذ تصمیمها ملاحظه خواسته آمریکا، مواضع آمریکا و مواضع صهیونیستها را نکردن، بلکه ملاحظه منافع کشور را کردن، ملاحظه منافع جمهوری اسلامی را کردن. (۱۹/۱۰/۱۴۰۳)
- از تهدیدها فرصت ایجاد کردن
- تلاش برای ترمیم اعتماد عمومی
- به دشمن اعتماد نکردن و به او امید نبستن
- مردمی بودن (اعتنا و احترام به مردم، نیازهای مردم را محور برنامهریزی قرار دادن، ارتباط چهره به چهره با مردم)
- برخورد فعال و اثرگذار و نه انفعالی در امور و مسائل کشور مخصوصا در سیاست خارجی
- استفاده از تجربیات دولتهای گذشته و عملکرد مسئولان قبلی (ما تجربههای خوبی داریم؛ دولتهای گوناگون آمدند و کارهایی کردند که برای ما تجربه شده: یک کارهایی بوده که نباید میکردند، کردند، ضرر کردیم؛ یک کارهایی بوده که باید میکردند، نکردند، ضرر کردیم؛ یک کارهایی بوده که باید میکردند و کردند، سود بردیم.۶/۶/۱۴۰۳)
- انتخاب همکاران از بین کسانی که دارای این خصوصیات باشند: جوان، مؤمن، انقلابی، متعهّد، پُرانگیزه
- به مسائل کشور با دیدگاه جهانی و بینالمللی نگاه کردن (نگاه شهید سلیمانی به مسائل کشور یک نگاه بسته و محدود نبود؛ این خیلی مهم است. مسائل کشور را با دیدگاه جهانی و بینالمللی نگاه میکرد و میسنجید؛ یعنی چه؟ یعنی معتقد بود که هر حادثه مهمّی که در منطقه بلکه در جهان اتّفاق بیفتد، یک انعکاسی در داخل کشور دارد و در مسائل کشور تأثیر میگذارد…. خطر را از بیرون از مرزها تشخیص میداد و به فکر علاج بود.۱۲/۱۰/۱۴۰۳)
- شناختن هویت اصلی نظام اسلامی و از یاد نبردن آن (دچار خودفراموشی اجتماعی نشدن)
به گزارش گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم؛ از سلسله یادداشتهای تحلیل بیانات رهبر انقلاب در سال ۱۴۰۳ عناوین زیر منتشر شده است:
انتهای پیام/