تحلیل بیانات رهبر انقلاب در سال ۱۴۰۳ |۲ـ جمهوری اسلامی

گروه امام و رهبری خبرگزاری تسنیم ـ جعفر درونه: یکی از مهمترین موفقیتهای انقلاب اسلامی که آن را از سایر انقلابها متمایز میسازد مسئله «استقلال» است. این استقلال ابعاد مختلفی دارد اما بدون تردید یکی از مهمترین ابعاد آن، استقلال در تعیین نظام سیاسی است. در شرایطی که جهان بین دو ابرقدرت شرق و غرب تقسیم شده بود و نظامهای سیاسی یا بر اساس الگوهای غربی و یا بر اساس الگوهای شرقی شکل میگرفتند این انقلاب اسلامی بود که با تکیه بر قدرت نرمافزاری خود یعنی اسلام ناب محمدی صلی الله علیه و اله الگوی سومی را به عنوان نظام سیاسی مبتنی بر مردمسالاری دینی به دنیا عرضه کرد که نه از الگوهای غربی پیروی میکرد و نه از الگوهای شرقی.
نظام جمهوری اسلامی ایران مولود مبارک انقلاب اسلامی است که با ترکیبی در هم تنیده از «جمهوریت» و «اسلامیت» توانسته است الگوی بدیعی را به ملتها معرفی کند الگویی که بر خلاف آنچه مشهور است «انقلاب» را در خود مستحیل نکرده است بلکه خود مایه تداوم و استمرار انقلاب اسلامی شده است به طوری که امام خامنهای مدظله در بیانیه گام دوم از آن به عنوان «نظریه نظام انقلابی» یاد کردند که به راحتی می تواند جوش و خروش انقلابی را در بستر نظم سیاسی معنا و مفهوم بخشد و انقلابیگری را زمینه و بستر لازم برای پیشرفت و بالندگی کشور و روحیه جهادی را راهبردی برای عبور از موانع و سرعتبخشی به خدمترسانی بیمزد و منت به مردم معنا کند.
در سال گذشته یکی از موضوعاتی که رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات و پیامهای خود مورد توجه قرار دادند تبیین ابعاد این پدیده مبارک یعنی «جمهوری اسلامی ایران» به عنوان نظام سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی بوده است.
در این گزارش مهمترین محورهای بیانات سال گذشته ایشان در این باره در سرفصلهای زیر مورد اشاره قرار گرفته است:
- شاکله و ماهیت اصلی جمهوری اسلامی
رهبر معظم انقلاب اسلامی معتقدند شاکلهی نظام اسلامی مبتنی بر اصول و آرمانهای قرآنی است که هویت اصلی نظام اسلامی را میسازد. به همین دلیل نمیتوان و نباید در مسائل گوناگون سیاسی، اقتصادی و دیگر چیزها از مبانی تمدّن مادّی غرب پیروی کرد چرا که مبانی آن تمدّن، مبانی غلط و مخالف با مبانی اسلامی است.
در حقیقت همانگونه که انقلاب اسلامی در بعد سختافزاری و نظامسازی از الگوهای تمدن غربی پیروی نکرده است در بعد نرمافزاری و اداره جامعه در این نظام سیاسی نیز نمیتواند و نباید از مبانی تمدن غربی پیروی و تقلید کند. البته ایشان این هشدار را هم میدهند که بهرهبرداری از مزایای تمدن غربی که امری عقلایی است را نباید با پیروی از مبانی تمدن غربی اشتباه گرفت.
- «مردم سالاری دینی» رکن اصلی جمهوری اسلامی و ضامن سلامت و استمرار نظام اسلامی
رهبر معظم انقلاب اسلامی مردمپایه بودن نظام جمهوری اسلامی را بر اساس «مردم سالاری دینی» در بیانات متعدد همواره مورد تأکید قرار دادهاند و معتقدند حتی گزینش رهبر توسط مجلس خبرگان که مظهر مردمسالاری اسلامی است، صورت میگیرد. ایشان تأثیر پدیده مردم سالاری دینی و اسلامی را در نظام جمهوری اسلامی بدین شرح مورد توجه قرار دادهاند:
- در جمهوری اسلامی معیارها اسلامی است و گزینش مردمی است.
- در جمهوری اسلامی حکمرانی بشری و هدفها الهی است.
- در جمهوری اسلامی «شریعت» و «عقلانیت» و همچنین «جمهوریت» و «اسلامیت» در هم تنیده و غیر قابل تفکیک هستند.
بر این اساس معتقدند: «حضور پُرشور مردم و افزایش و کثرت رأیدهندگان … برای جمهوری اسلامی یک نیاز قطعی است. کلمه جمهوری در «جمهوری اسلامی» حاکی از این است که در ذات این نظام، حضور مردم لحاظ شده؛ بنابراین دوام جمهوری اسلامی و قوام جمهوری اسلامی و عزّت جمهوری اسلامی و آبروی جمهوری اسلامی در دنیا متوقّف به حضور مردم است.( ۰۸/۰۴/۱۴۰۳)
- چرایی تشکیل جمهوری اسلامی
یکی از مهمترین شبهاتی که از همان کوران اوجگیری مبارزات انقلابی مطرح شده است شبهه امکانناپذیری تشکیل حکومت با ادعای مخالفت آن با سیره حضرات معصومین علیهمالسلام و علمای سلف شیعه بوده است.
امام خمینی(ره) با طرح نظریه «ولایت فقیه» و تأکید بر «تفکیکناپذیری دین از سیاست» این ترفند که دشمنان و مغرضان گاهی با سوء استفاده از اختلاف نظر علمای شیعه به آن دامن میزنند را خنثی کرده و با قاطعیتی مثالزدنی جمهوری اسلامی را بر اساس آموزههای برگرفته از سیره و سنت بزرگان دین و علمای شاخص تشکیل دادند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان خلف صالح خمینی کبیر با همان قاطعیت از این یادگار ارزشمند امام خمینی(ره) و عزتآفرین برای جهان اسلام و تشیع پاسداری کرده و تلاش کرده و میکنند تا عمق معرفت دینی نسبت به تشکیل حکومت را در خواص و آحاد جامعه افزون سازند و این باور را که تشکیل حکومت دینی و برپاسازی نظام جمهوری اسلامی تأسی به سنت انبیای الهی و پیغمبر اکرم صلی الله علیه و اله و ائمه علیهمالسلام بوده است، در متن جامعه نهادینه سازند. ایشان همچنین تلاش کردهاند تا بطلان و نادرست بودن این تصور که میتوان بدون در دست داشتن قدرت سیاسی، جامعه را اسلامی کرد نشان دهند. ایشان معتقدند: «انبیا این هدایت و رعایت و کمک به بشر و این دعوت را هم با طرق مختلفی انجام دادند؛ قرآن همهی این طرق را در بخشهای مختلف بیان فرموده؛ …. یک جا «وَ ما عَلَینا اِلَّا البَلاغُ المُبین» پیغمبر وظیفهاش «رساندن» است؛ …. امّا در یک شرایطی هم «ما اَرسَلنا مِن رَسولٍ اِلّا لِیُطاعَ بِاِذنِ الله»؛ باید مورد «اطاعت» قرار بگیرد؛ یعنی تشکیلات سیاسی درست کند، جامعه را حرکت بدهد.» (۳۱/۶/۱۴۰۳)
- آرمانهای جمهوری اسلامی
امام خامنهای معتقدند که جمهوری اسلامی میتواند آرمانهای خودش را در ذیل دو عنوان کلّی به شرح زیر خلاصه کند:
- «اداره کشور به شیوه اسلامی»؛
- «ارائه یک الگو به مردم جهان برای اداره خوب یک کشور»
مقصود ایشان از اداره کشور به شیوه اسلامی تأسی به حکومت علوی و حکمرانی مبتنی بر نهجالبلاغه است که هم در بعد مادی و هم در بعد معنوی در مسیر پیشرفت بیوقفه دستاوردهایی همچون رفاه عمومی، امنیّت جسمی و اخلاقی و عدالت برای مردم به ارمغان خواهد آورد.(۱۹/۱/۱۴۰۳)
آیت الله خامنهای الگو بودن جمهوری اسلامی برای مردم دنیا را به معنای خیرخواهی برای مردم دنیا و عمل به آموزه علوی در نهجالبلاغه میدانند که یا حق برادری بر ما دارند و یا حق انسانی.
امام راحل پس از جنگ تحمیلی در پیام استقامت فرموده بودند: «ما در جنگ به مردم جهان و خصوصاً مردم منطقه نشان دادیم که علیه تمامی قدرتها و ابرقدرتها سالیان سال میتوان مبارزه کرد، جنگ ما کمک به افغانستان را به دنبال داشت، جنگ ما فتح فلسطین را به دنبال خواهد داشت، جنگ ما موجب شد که تمامی سردمداران نظامهای فاسد در مقابل اسلام احساس ذلت کنند، جنگ ما بیداری پاکستان و هندوستان را به دنبال داشت،»
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز همچون امام راحل معتقدند این الگوگیری از انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی تا حدود بسیار زیادی محقق شده و به کمک ملتهای مظلوم و آزاده منطقه و جهان آمدهاست و لذا میفرمایند: «ارائه الگو؛ این کار هم تا حدودی تا الان انجام گرفته. این را من قاطعاً به شما عرض بکنم: با اینکه ما در بسیاری از چیزها کمکاری داریم، عقبماندگی داریم، امّا در این بخش هم حتماً پیشرفت داریم، کارهایی انجام گرفته، شما امروز دارید آنها را به چشم میبینید. شما جوان دانشجوی امروز باید بدانید که خیلی از این حوادثی که در سطح منطقه و در سطح دنیا شما را به هیجان میآورد و به آنها افتخار میکنید، مربوط به کشور شما است، مربوط به جامعه شما و به انقلاب شما است.» (۱۹/۱/۱۴۰۳)
ایشان این الگوگیری را ناشی از جاذبههای جمهوری اسلامی دانسته و در تبیین این جاذبهها به دو بعد مهم آنها به شرح زیر اشاره میفرمایند:
- جاذبهی سیاسی: ایستادگی در مقابل نظم غلط جهانی
- جاذبهی معنوی: توجّه به ایمان الهی، ایمان دینی در نظام اسلامی.
- هدفهای جمهوری اسلامی
امام خامنهای مدظله در فرایند حرکت از انقلاب اسلامی به تمدن نوین اسلامی موضوع مهم جامعه اسلامی را مورد توجه قرار دادهاند و معتقدند با تشکیل جامعه اسلامی و یا اسلامی شدن جامعه و حاکم شدن نرمافزار سبک زندگی ایرانی و اسلامی در جامعه ایران، افقهای نویدبخش تمدن نوین اسلامی رخ خواهد نمود لذا هدف انقلاب اسلامی و نظام اسلامی را به طور خلاصه محقّق کردن «توحید» در زندگی مردم در کشور می دانند.(۱۷/۸/۱۴۰۳)
- شیوهها و راههای نیل به اهداف و جلوگیری از انحراف در جمهوری اسلامی
راه تحقق اهداف همیشه هموار و بی مانع نیست. هر چه این اهداف ارزشمندتر باشد دشمنان بیشتری برای ممانعت از تحقق آنها بسیج خواهند شد. این حقیقتی است که رهبر معظم انقلاب اسلامی نسبت به آن هشدار داده و در ابعاد سلبی و ایجابی عوامل پیشرنده و بازدارنده تحقق هدف مقدسی که عبارت از توحیدی کردن جامعه در نظام اسلامی است را به شرح زیر بیان فرمودهاند:
- توجه به نقش تأثیرگذار «رهبری»
ایشان با توجه به آموزههای قرآن خطر عقبگرد و ارتجاع را به عنوان یک خطر و مانع مهم در مسیر تحقق اهداف انقلاب اسلامی بیان کرده و معتقدند: «یک عاملی لازم است برای اینکه جلوی این [عقبگرد] را بگیرد؛ در نظام اسلامی این عامل «جایگاه رهبری» است؛ بایستی جلوی این انحراف به وسیله رهبری گرفته بشود؛ این خیلی اهمّیّت دارد.»(۱۷/۸ ۱۴۰۳)
- رشادتها و فداکاری و جانفشانی جوانان
از آنجایی که جمهوری اسلامی نظامی مردمپایه است و مردمی که از عمق جان به اسلام ناب باور دارند به عنوان یک تکلیف شرعی خود را همواره و در هر شرایطی موظف میدانند تا از آن محافظت کنند، قوام و دوام جمهوری اسلامی را منوط به این پشتیبانیها و تحمل هزینههایی که مردم با جان و دل برای آن پرداخت میکنند دانسته و میفرمایند: «تلاش ملّت ایران و جوانان ما و جانفشانیهایشان، مایهی قوام و دوام جمهوری اسلامی شده تا امروز؛ بعد از این هم همینجور خواهد بود.» (۲۱/۸/۱۴۰۳)
- حفظ عوامل مقاومت و اقتدار ملی
رهبر معظم انقلاب اسلامی معتقدند: «این ایستادگیها، این اقتدار ملّی در هر کشوری یک عواملی دارد؛ این عوامل را باید حفظ کرد. از اشتباهات بزرگ در بعضی از کشورها این است که عوامل ثبات و اقتدار را از عرصه و صحنه خارج میکنند. مجموعه جوانهای مؤمنی که حاضرند جانشان را فدا کنند، اینها مهمترین عوامل اقتدار یک ملّتند؛ اینها را نباید از صحنه خارج کرد. » (۱۲/۱۰/۱۴۰۳)
- دشمنان جمهوری اسلامی و چرایی دشمنی آنها با جمهوری اسلامی
حضرت آیتالله خامنهای نظام سلطه جهانی و استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا را در زمره مهمترین دشمنان جمهوری اسلامی معرفی کرده و علت دشمنی آنها با جمهوری اسلامی را تن ندادن به مناسبات نظام سلطه جهانی میدانند و در این باره می فرمایند: «جمهوری اسلامی، ایران اسلامی برای اینها یک عنصر غیر قابل تحمّل بود؛ چرا؟… علّت این بود که در این نقطهی حسّاس دنیا یک انقلاب مردمی بینظیر به وجود آمده بود و تفکّر نوینی را برای ادارهی جهان ارائه کرده بود؛ نظم حاکم آن روز بر جهان، این تفکّر نوین را نمیتوانست تحمّل کند…. دنیا به دو بخش تقسیم میشود: بعضی کشورها سلطهگرند، بعضی کشورها سلطهپذیرند؛ شقّ سوّمی ندارد. جمهوری اسلامی، انقلاب اسلامی، نظام اسلامی یک فریاد صریح علیه این نظم بود… جمهوری اسلامی سخن جدیدی در قبال این نظم باطل بود و زورگویان عالم، سلطهگران عالم، این را تحمّل نمیکردند؛ میدانستند که این حرف، این فکر، خاصیّتش توسعه یافتن در دنیا است ــ درست فهمیده بودند ــ و توسعه یافت؛ این فکر در دنیا توسعه یافت و ملّتها را جذب کرد.» (۴/۷/۱۴۰۳)
ایشان یکی دیگر از دلایل دشمنی با جمهوری اسلامی را ماندگاری جمهوری اسلامی در عین پایبندی به شعارها و آرمانهای خود میدانند و میفرمایند: «عصبانیّت مستکبرین عالم و مستعمرین عالم و عناصر پلیدی که زیر نامهای خوب دارند جنایت میکنند، از جمهوری اسلامی به خاطر همین است که جمهوری اسلامی توانسته بماند، توانسته بِایستد، توانسته مشت محکم خود را به اینها نشان بدهد.» (۲۹/۱۱/۱۴۰۳)
- زنده بودن جمهوری اسلامی
در سالهای اخیر شاهد بوده و هستیم برخی با تحلیلهای غلط و یا مغرضانه سخن از فروپاشی میگویند و با پمپاژ ناامیدی تلاش میکنند سرنوشت حکومتهای بیریشه و بدون پشتوانه مردمی که به فروپاشی آنها منتهی شد را سرنوشت محتوم ایران اسلامی معرفی کنند. این افراد از طایفه همان کسانی هستند که در دهه اول انقلاب خون به دل امام بزرگوار کردند و باعث شدند آن مرد بزرگ از ملت ایران و خانوادههای معظم شهیدان و ایثارگران به خاطر آن تحلیلهای غلط عذرخواهی کند.- آنها که دیروز درصدد ارائه تصویری شکست خورده از جمهوری اسلامی در جنگ تحمیلی بودند امروز با همان مبانی غلط آرزوهای بچگانه خود را در بیان و بنان تحت عنوان تحلیل با هدف رو به فروپاشی بودن جمهوری اسلامی به خورد افکار عمومی می دهند اما رهبر معظم انقلاب اسلامی با استدلال و منطق و برجستهسازی شواهد بیشمار زنده بودن و رو به پیشرفت بودن جمهوری اسلامی را نشان میدهند. ایشان معتقدند: «حوادث این چند سالی که شهید سلیمانی و یارانش و دوستانش در آن فعّال بودند و نمایان بودند، از جمله حوادث دفاع از حرم، نشان داد که انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی سرزنده است، باطراوت است، درخت ثمربخش است.» (۱۲/۱۰/۱۴۰۳)
امام خامنهای مدظله نه تنها جمهوری اسلامی ایران بلکه همه ظرفیتهایی که اهداف و آرمانهای جمهوری اسلامی ایران را سرلوحه فکر و عمل خویش قرار دادهاند و به طور مشخص جبهه مقاومت را نیز زنده و پر طراوت و رو به پیشرفت میدانند و می فرمایند: «حزبالله زنده است، مقاومت فلسطین زنده است، حماس زنده است، جهاد زنده است.(۲/۱۰/۱۴۰۳) مقاومت زنده است و باید زنده بماند و باید روزبهروز قویتر بشود. (۱۹/۱۰/۱۴۰۳) »
انتهای پیام/