بلاتکلیفی دانشگاهها و بیتفاوتی وزارت علوم

به گزارش خبرنگار خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، تغییر روسای دانشگاههای کشور که به دلیل پایان زود هنگام دولت سیزدهم و روی کار آمدن دولت چهاردهم با حضور چهرههای جدید در مسند آموزش عالی کشور از ۶ شهریورماه آغاز شد، امروز و با گذشت بیش از ۸ ماه همچنان ادامه دارد اما به نظر میرسد روند این تغییرات حداقل در برخی دانشگاهها با پیشبینی وزیرعلوم پیش نرفت و با حاشیههایی روبرو شد.
تایید ۲۲ سرپرست پیشنهادی وزیرعلوم از سوی کمیته تایید صلاحیت
سیمایی صراف از ۶ شهریورماه تا امروز مجموعا ۶۹ تغییر در جایگاه ریاست دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری ایجاد کرده است که سهم دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی ۵۶ تغییر و سهم پارکهای علم و فناوری ۱۳ مورد بوده است. اما با گذشت بیش از ۸ ماه از آغاز این تغییرات و برگزاری ۴ جلسه کمیته تایید صلاحیت روسای دانشگاهها، تنها صلاحیت ۲۲ سرپرست پیشنهادی وی تایید و ۴۷ سرپرست در انتظار تایید صلاحیت اند.
با این وجود وضعیت ریاست ۴ دانشگاه مهم تهران (خوارزمی، تهران، علامه طباطبایی و هنر) با گذشت چند ماه از تغییر رئیس و معرفی سرپرستان آنها با پایان مهلت قانونی ۶ ماه سرپرستی، هنوز تعیین تکلیف نشده است.
بر اساس تبصره ۲ ماده ۴ آییننامه جامع مدیریت دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی مصوب ۱۳۹۲ وزیر علوم میتواند تا تأیید حکم رئیس پیشنهادی توسط شورایعالی انقلاب فرهنگی، فردی را حداکثر به مدت شش ماه به عنوان سرپرست منصوب کند. با گذشت بیش از دو ماه از پایان مهلت قانونی، برخی از این سرپرستان بدون رأی تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنان بر صندلی ریاست دانشگاهها تکیه زده و عملاً مهمترین دانشگاههای کشور بدون مبنای قانونی اداره میشود.
هر چند ادامه سرپرستی این افراد و مدیریت آنها در دانشگاههای مذکور با پایان یافتن فرصت قانونی تعیین شده در آییننامه روسای دانشگاهها با ابهامات قانونی روبروست اما مشکلاتی که به واسطه حضور سرپرستانی که هنوز تکلیف آنها در جایگاه ریاست مشخص نیست، دانشگاهها را با مسائل مختلفی روبرو کرده است. مسائلی که گاها به اعتراض دانشجویان، اساتید و دانشگاهیان منجر میشود.
اعتراض به بیتفاوتی وزارت علوم در تعیین تکلیف روسای دانشگاه
دو روز پیش بود که جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران در مراسم گرامیداشت روز معلم و در حضور وزیرعلوم با بالا بردن دست نوشتههای خود به بلاتکلیفی ریاست این دانشگاه اعتراض کردند و خواستار تعیین زمانی مشخص برای تعیین تکلیف ریاست این دانشگاه از سوی وزیر علوم شدند.
یکی از این دانشجویان در این خصوص به تسنیم گفت: طبق قانون، مدت سرپرستی، سرپرست فعلی دانشگاه پایان یافته است ولی همچنان شاهد انتصابات و صدور احکام متعدد از سوی ایشان هستیم. دستگاههای نظارتی، وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی باید پاسخ دهند که آیا این انتصابات و تصمیمها که به خصوص در دو ماه اخیر اخذ شده است وجهه قانونی دارد یا نه؟
این دانشجو به برخی از مشکلات ایجاد شده به واسطه بلاتکلیفی ریاست این دانشگاه اشاره کرد و گفت: نبود مدیریت منسجم و هماهنگ در مجموعه دانشگاه از این آسیبهاست. در این زمینه شاهد برخی سوءمدیریتها هستیم. به عنوان مثال نگاه برخی مسئولان و روسای دانشکدهها به دانشگاه مادی است و در این چارچوب بسیاری از فضاهایی که باید در اختیار دانشگاهیان باشد از سوی دانشگاه حتی به افرادی که شاید تناسب چندانی با محیط علم ندارند، اجاره داده میشود در حالیکه وضعیت رفاهی دانشجویان در دانشگاه مناسب نیست.
وی گفت: کلاسها و محیط آموزشی در برخی دانشکدهها از استاندار لازم برخوردار نیست البته در خوابگاهها وضعیت بدتر است. اخیرا در یکی از خوابگاههای دانشگاه، آسانسور از یک طبقه سقوط کرد و وضعیت سرویسها خوابگاهی بسیار نامناسب است با این وجود وقتی مشکلات را به مسئولان گوشزد میکنیم به دلیل بلاتکلیفی جایگاه ریاست تصمیمگیری جدی در این مسائل را به زمانی دیگر موکول میکنند.
یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاههای تهران نیز با اشاره به مشکلات تداوم سرپرستی دانشگاهها و مشکلات ایجاد شده برای دانشگاهیان و اساتید گفت: در شرایطی که اعضای هیئت علمی، هزاران دانشجو و کارکنان هر یک از این دانشگاهها منتظر تعیین رئیس قانونیشان هستند، وزارت علوم نهتنها اقدامی برای خروج از این وضعیت انجام نمیدهد بلکه به نظر میرسد به ادامه این وضعیت رضایت دارد.
ابهام در تصمیمگیریها و انتصابات سرپرستان
وی به برخی از نتایج مدیریت دانشگاهها با حضور سرپرستانی که بلاتکلیف هستند، اشاره کرد و گفت: انتصابات شتابزده و فاقد پشتوانه، حذف مدیران باسابقه، توقف برنامههای توسعهای، افت تعاملات علمی داخلی و بینالمللی و بروز فضای بیاعتمادی در میان استادان، دانشجویان و بدنه اداری این دانشگاهها ابهام در تصمیمسازیهای کلان و بیثباتی در مدیریت باعث شده بخشهایی از بدنه دانشگاه، عملاً در حالت نیمهتعطیل قرار بگیرند.
این استاد دانشگاه گفت: وزارت علوم باید نسبت به جامعه دانشگاهی پاسخگو باشد که چرا برخلاف نص صریح قانون، اجازه داده است وضعیت بیثبات، غیرقانونی و فرسایشی فعلی دانشگاهها ادامه یابد.
بلاتکلیفی بیش از ۱۰۰ هزار دانشگاهی
طبق برخی بررسیها دانشگاه تهران، دانشگاه علامه طباطبایی (ره) ، خوارزمی و هنر تهران در حال حاضر مجموعاً جمعیتی بیش از ۱۰۰ هزار دانشجو و ۱۰ هزار استاد را در خود جای دادند و بلاتکلیفی ریاست این دانشگاهها بر امورات بیش از ۱۰۰ هزار عضو دانشگاهی تاثیر مستقیم گذاشته است.
با این وجود وزیر علوم با گذشت بیش از ۸ ماه از اداره این دانشگاهها از سوی سرپرستان در پاسخ به سوال خبرنگاران و دانشجویان درباره تعیین تکلیف روسای این دانشگاهها به این جمله که ” فرایند اداری آنها در حال انجام است” پاسخ میدهد.
بیثباتی مدیریت دانشگاهها و تذکرات مجلس
ابراهیم پور از اعضای هیئت رئیسه کمیسیون آموزش در این خصوص به تسنیم گفت: طبیعتا ما تسریع در تعیین تکلیف مدیریت دانشگاهها را به عنوان یک مطالبه عمومی هم از وزیرعلوم و هم از شورایعالی انقلاب فرهنگی قبلا خواستیم و الان نیز خواستاریم.
وی تاکید کرد: قطعا بیثباتی در مدیریت دانشگاهها را برای نهاد علم مفید نمیدانیم و در این چارچوب تلاش میکنیم این مسائل برطرف شود.
عباسی از دیگر نمایندگان عضو کمیسیون آموزش نیز به تسنیم گفت: قبل از عید پیگیر این موضوع بودیم. الان نیز این تذکر را به وزیرعلوم میدهیم و پیگیر میشویم تا وضعیت روسای دانشگاهها هر چه زودتر تعیین تکلیف شود.
انتهای پیام/