برنامههای وزارت علوم برای اضافه شدن رشتههای دانشگاهی جدید/ چه رشتههایی در مقاطع ارشد و دکتری اضافه شدند؟

گفتوگو|

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به بیان توضیحاتی در رابطه با برنامههای این وزارتخانه برای اضافه شدن رشتههای دانشگاهی جدید پرداخت و بر لزوم بروزرسانی برنامهها متناسب با تحولاتی که رخ میدهد، تاکید کرد.
همانگونه که پیشرفت روز افزون علم و فناوری سبب از بین رفتن برخی از مشاغل و به تبع آن رشتههای دانشگاهی میشود نیاز به آگاهی در رابطه با مسائل مرتبط با علم و فناوری را نیز افزایش میدهد و از آنجایی که مسائل علمی روز در حال پیشرفت و تغییر است نیاز به اضافه شدن رشتههای دانشگاهی جدید در برابر حذف تعدادی از رشتهها احساس میشود.
حال با وجود برنامههای وزارت علوم برای حذف تعدادی از رشتهها این سوال مطرح میشود این وزارتخانه چه برنامههایی را برای اضافه کردن رشتههای دانشگاهی جدید به ویژه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری دارد؟
لزوم بروزرسانی برنامهها متناسب با تحولاتی که رخ میدهد
ابوالفضل واحدی، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با میزان درباره برنامههای وزارت علوم برای اضافه شدن عنوان رشتههایی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ضمن اشاره به اینکه لازم است برنامههایمان را متناسب با تحولاتی که رخ میدهد بروزرسانی کنیم، توضیح داد: برای مثال لازم است در رابطه با تجارت الکترونیک، کپی رایت، استفاده از هوش مصنوعی و مسائل حقوقیشان و به طور کلی مسائلی از این دست که با توسعه فضای مجازی مرتبط هستند برای اضافه شدن رشتههای مرتبط در این مسائل برنامه ریزی داشته باشیم و ظرفیتهایی را ایجاد کنیم.
وی عنوان کرد: همچنین در رابطه با رشتههای هنری نیز باید برای مسائلی نظیر استفاده از فناوریهای نوین در هنر و مقولههای جدید مثل استفاده از هنر در درمان برنامهها و عناوینی در نظر گفته شود.
روند اضافه شدن یک رشته دانشگاهی جدید
همچنین منیژه بهامیریان، مشاور و دستیار معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سرپرست پیشین دفتر گسترش آموزش عالی در گفتوگو با میزان در رابطه با رشتههایی که در مقطع دکتری به دانشگاهها اضافه شدند، گفت: در حال حاضر نگاه ما در این باره درخواست دانشگاه است و دانشگاهها بر اساس استانداردها، تجهیزات و اعضای هیئت علمی مرتبطی که دارند درخواست اضافه شدن رشتهای را میدهند و کلیت درخواستشان ابتدا در دفتر گسترش آموزش عالی بررسی میشود و با توجه به اینکه هر گروه کارگروه جداگانه خودش را دارد، این درخواست در کارگروههای علمی مورد بررسی قرار میگیرد که آیا شرایط و استانداردها برای اضافه شدن آن رشته مناسب است و یا اینکه در آن استان ظرفیت اضافه شدن این رشته وجود دارد یا نه. با در نظر گرفتن این شرایط چنانچه وضعیت استاندارد باشد مجوز اضافه شدن آن رشته به دانشگاه درخواست کننده داده میشود.
وی بیان کرد: ابتدا دفتر برنامهریزی عناوین رشتهها را ایجاد و بر مبنای نیازهای آینده رشتههایی را تعریف میکند، سپس سرفصل و برنامه درسی مینویسد و پس از آن هنگامی که عنوان یک رشته و برنامه سر فصل مصوب وجود داشته باشد دانشگاهها بر مبنای استانداردهایشان درخواست اضافه شدن آن رشته را میدهند.
بر مبنای مشاغل آینده در حال تعریف عنوان رشتههایی هستیم
مشاور و دستیار معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه بر مبنای مشاغل آینده در حال تعریف عنوان رشتههایی هستیم و برای مثال بخش زیادی از رشتههای راهبردی وجود نداشته و در حال تدوین سرفصل برایشان هستیم، ادامه داد: از مجموع سرفصلهای مصوب که سرفصلهایشان به روز رسانی شده است اگر دانشگاهها استاندارد لازم را داشته باشند و شرایط استان و ملی مناسب وجود داشته باشند بر روی مجوزها محدودیتی نداریم.
سرپرست پیشین دفتر گسترش آموزش عالی با اشاره به اینکه در حوزه هوش مصنوعی رشتههایی نظیر گرایشهای مختلف در مهندسی کامپیوتر اضافه شدند و همچنین در علوم عصبشناختی نیز رشتههای جدیدی را داشتیم، افزود: رشتههایی که از قبل در تعدادی از دانشگاه بوده و در حال حاضر در دانشگاه دیگری اضافه شده را نیز داشتیم. همچنین در دانشگاه تهران از سال گذشته چند عنوان رشته حکمرانی داشتیم و دانشگاههای دولتی اولین بار بود که وارد فضای رشتههایی از جنس حکمرانی شدند.
انتهای پیام/