ایتنافناوری

برای پیگیری از پارکینسون، از میز غذایتان شروع کنید

در این مطالعه یک وعده غذایی معادل ۲۳۰ گرم نوشابه رژیمی یا شیرین‌شده با شکر، یک هات داگ، یک برش کیک غیرخانگی، یک قاشق غذاخوری سس گوجه‌فرنگی یا ۲۸ گرم چیپس سیب‌زمینی بود (یک بسته کوچک چیپس معمولی حدود ۴۲ گرم است).

دکتر شیانگ گائو، نویسنده ارشد مطالعه و پروفسور برجسته رئیس موسسه تغذیه دانشگاه فودان در شانگهای چین، می‌نویسد: «تحقیقات ما نشان می‌دهد مصرف بیش از حد غذای فراوری‌شده مانند نوشابه‌های شیرین و تنقلات بسته‌بندی‌شده ممکن است بروز علائم اولیه بیماری پارکینسون را تسریع کند.»

او افزود: «این مطالعه جدید بخشی از شواهد رو‌به‌رشد است که نشان می‌دهد رژیم غذایی ممکن است بر پیشرفت بیماری پارکینسون تاثیر بگذارد.»

سلامتی مغز از غذایی که می‌خورید، آغاز می‌شود
این مطالعه داده‌های مربوط به سلامتی و تغذیه‌ای تقریبا ۴۳ هزار شرکت‌کننده را که طی دو تحقیق بزرگ در ایالات متحده گردآوری شده بود، تحلیل کرد. این دو مطالعه که دهه‌ها است در حال جمع‌آوری اطلاعات در مورد رفتارهای مرتبط با سلامتی‌اند، شرکت‌کنندگان را از لحاظ عادات غذایی و بیماری‌های آنان پیگیری کرده‌اند. متوسط سن افراد در این مطالعه ۴۸ سال بود و هیچ‌کدام در ابتدای مطالعه به بیماری پارکینسون مبتلا نبودند.

تمام شرکت‌کنندگان گزارش دادند که هر چند سال یک بار چه غذاهایی مصرف کرده‌اند؛ آنچه البته یک محدودیت در این تحقیق جدید است، چرا که ممکن است شرکت‌کنندگان نتوانسته باشند غذاهای مصرفی خود را دقیقا به یاد آورند.

غذاهای فوق‌فراوری‌شده که در این مطالعه اندازه‌گیری شدند، عبارت‌اند از نوشیدنی‌های شیرین‌شده با شکر یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی، چاشنی‌ها، سس‌ها، تنقلات یا دسرهای شیرین بسته‌بندی‌، ماست یا دسرهای مبتنی بر لبنیات، نان‌ها و غلات و تنقلات شور بسته‌بندی‌.

این مطالعه بین زمان بروز علائم اولیه بیماری پارکینسون و تمام انواع غذاهای فوق‌فراوری‌شده، به‌جز نان‌ها و غلات، ارتباطی پیدا کرد؛ آنچه می‌تواند نتایج را با توجه به ویژگی‌های مشترک بیشتر بین این غذاها توضیح دهد 

یکی از دلایل ارتباط می‌تواند این باشد که غذاهای فوق‌فراوری‌شده معمولا فیبر، پروتئین و ریزمغذی‌های کمتر، اما شکر افزوده، نمک و چربی‌های اشباع‌شده بیشتری دارند. از طرفی غذاهای فوق‌فراوری‌شده بر تعادل میکروبیوم روده تاثیر می‌گذارند و التهاب، رادیکال‌های آزاد و مرگ نورون‌ها را افزایش دهند.

علائم اولیه پارکینسون سال‌ها پیش از کاهش عملکرد حرکتی ظاهر می‌شوند
در مطالعه جدیدی که روز چهارشنبه در نشریه مغزواعصاب (Neurology) منتشر شد، محققان مرحله پیش‌درمانی بیماری پارکینسون را، یعنی علائم اولیه‌ای که سال‌ها یا دهه‌ها قبل از لرزش‌ها، سفت شدن عضلات، کند شدن گام‌ها و تغییر در وضعیت بدنی (نشانه‌ای اصلی پارکینسون) ظاهر می‌شود، بررسی کردند.

بنا بر اعلام بنیاد پارکینسون، درد بدن، یبوست، علائم افسردگی، تغییر در توانایی بویایی یا دیدن رنگ‌ها و خواب‌آلودگی بیش از حد در طول روز همه می‌توانند علائم اولیه بیماری پارکینسون باشند.

طبق تحقیقات، یک اختلال خواب بسیار نادر که در آن، افراد در مرحله حرکت سریع چشم (REM) خواب حرکت می‌کنند، هم یک نشانه کلیدی اولیه است، زیرا در این مرحله از خواب، بدن معمولا فلج می‌شود تا نتواند برخیزد و به رویاها واکنش عملی نشان دهد.

این مطالعه نشان داد که افرادی که روزانه حدود ۱۱ وعده غذای فوق‌فراوری‌شده مصرف می‌کردند‌ــ در مقایسه با افرادی که فقط سه وعده می‌خوردند‌ــ احتمالا ۲.۵ برابر بیشتر احتمال دارد که سه مورد یا بیشتر علائم اولیه بیماری پارکینسون را نشان دهند.

علاوه بر این، مصرف بیشتر غذاهای فوق‌فراوری‌شده با افزایش خطر تقریبا تمام علائم، به جز یبوست، مرتبط بود. این یافته حتی پس از آنکه محققان عوامل دیگر مانند سن، فعالیت بدنی و سیگار کشیدن را‌ــ که ممکن است بر نتایج تاثیر بگذارندــ در نظر گرفتند، همچنان برقرار بود.

دکتر گائو تاکید می‌کند که پارکینسون یک بیماری درمان‌ناپذیر است، اما رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی می‌تواند روند پیشرفت بیماری را کند کند. به گفته او، کمتر کردن مصرف غذاهای فراوری‌شده و استفاده بیشتر از غذاهای سالم وطبیعی می‌تواند یک راهبرد خوب برای حفظ سلامتی مغز باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا