بحران طوفانهای ۱۲۰ روزه/غباری که نفس سیستان را میگیرد+فیلم

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، در حالی که نقاط مختلف کشور در این ایام سال از آب و هوای مطبوع و دلپذیر بهاری بهرهمندند، مردم منطقه سیستان با آغاز چالش چند ماهه وقوع طوفان و گرد و خاک مواجه هستند.
وقوع بادهای شدید موسوم به ۱۲۰ روزه و پراکنده شدن «ریزگرد» در شهرهای سیستان کیفیت هوا را کاهش داده و سلامت مردم را به خطر میاندازد. این آلودگی شدید و وقوع طوفانهای مکرر، وضعیت اقتصادی مردم را نیز تحت تاثیر قرار داده و کسب و کارها را متوقف کرده است. افزایش آمار بیماریهای تنفسی، چشمی و قلبی، بار مضاعفی بر دوش سیستم بهداشت و درمان منطقه گذاشته و بخش قابل توجهی از مردم را به فکر مهاجرت انداخته است.
مدارس تعطیل، جادهها ناامن و سلامت در خطر!
پدیده بادهای ۱۲۰ روزه و پراکنده شدن ریزگردها در منطقه سیستان معمولاً از اردیبهشت تا اواخر شهریورماه هر سال بارها و بارها شهرهای شمال استان را در خود غرق میکند، سرعت آن گهگاه به بیش از ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسد تا جایی که گاهی دید افقی به کمتر از ۵۰۰ متر میرسد و مدارس تعطیل، جادهها ناامن و سلامت، اقتصاد و زندگی روزمره ساکنان را به بنبست میرساند.
ریزگردها با قطر کمتر از ۱۰ میکرون میتوانند تا اعماق ریه نفوذ کنند و باعث تشدید آسم، برونشیت، بیماریهای قلبی و چشمی شوند. طبق گزارش وزارت بهداشت، تنها در مرداد ۱۴۰۲ بیش از ۱۱۲۰ نفر به علت تنگی نفس و مشکلات چشمی به بیمارستانهای منطقه مراجعه کردند. این حجم از مراجعات، فشار مضاعفی بر سیستم درمانی سیستان وارد کرده و هزینههای سرسامآوری را بر بیمهها و خانوادهها تحمیل میکند.
مردم گلایه جدی دارند
مردم منطقه سیستان با انتقاد از بیتوجهی مسئولان نسبت به شرایط بحرانی موجود بارها اعتراض کردهاند. حلما خلیلی در کامنتی میگوید: «مسئولین هیچ فکری به حال مردم منطقه سیستان نمیکنند.» نادر شهرکی، شهروند زابلی به خبرنگار تسنیم گفت: ما بارها اعتراض کردهایم و خواستههای خود را بیان کردهایم، اما تاکنون اقدام مؤثری در راستای مهار ریزگردها در منطقه ندیدهایم.
مردم از افزایش بیماریهای چشمی و تنفسی بهشدت گلایه دارند؛ به طوری که این معضل به اوج خود رسیده است. نادر میگوید: هر بار که باد میوزد، احساس میکنیم نفس کشیدن برایمان سختتر میشود.
کشاورزان سیستانی میگویند وابستگی به تالاب هامون و خشک شدن این منبع حیاتی، زمینهای زراعی آنها را ترکخورده و بیحاصل کرده است. اکبر کیخا کشاورز سیستانی به خبرنگار تسنیم گفت: «دامها هم با کمبود علوفه مواجه هستند و دیگر محصول خوبی برداشت نمیکنیم.»
بسیاری از ساکنان روستایی از تبعات اقتصادی این بحران سخن میگویند و چاره را در مهاجرت میبینند. نادر اشاره میکند: بسیاری از همسایهها مجبور شدند دامهایشان را بفروشند یا حتی به شهرهای دیگر مهاجرت کنند.
با وجود یأس و ناامیدی، برخی باور دارند هنوز میتوان با اراده مسئولان اوضاع را تغییر داد. نادر میگوید: راستش را بخواهید، امید زیادی ندارم اما امیدوارم صدای ما به گوش مسئولین برسد. اگر دولتها واقعاً بخواهند، میتوانند با همکاری بینالمللی حقآبه هامون را تأمین کنند و جلوی بحران را بگیرند.
این دست از اظهارنظرها نشان میدهد خستگی روانی و ترس از آینده، همگام با مشکلات جسمی و مالی، بسیاری را به فکر ترک دیار انداخته است.
امام جمعه زابل: مردم سیستان با مشکلات عدیده اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند
حجتالاسلام مجید پوراندخت، امام جمعه شهرستان زابل با اشاره به شرایط بحرانی آب و هوایی و اقتصادی در سیستان به خبرنگار تسنیم گفت: سیستان در حالی به عنوان یکی از گرمترین نقاط جهان شناخته میشود که متاسفانه در زمینه بیماریهای تنفسی، به خصوص بیماری سل نیز رکورددار است.
امام جمعه زابل با اشاره به تاثیر مستقیم گرد و غبار و آلودگی هوا بر سلامت مردم، افزود: این مسئله، سلامت مردم منطقه را به شدت تهدید میکند و باعث افزایش ابتلا به بیماریهای تنفسی و سل شده است. این در حالی است که مردم سیستان با مشکلات عدیده اقتصادی دست و پنجه نرم میکنند و توانایی پرداخت هزینههای بالای درمان را ندارند.
حجتالاسلام پوراندخت با انتقاد از عدم توجه کافی به مشکلات سیستان، گفت: متاسفانه مردم این منطقه با وجود محرومیتهای فراوان، از امکانات اولیه زندگی نیز محروم هستند. نه اشتغالی وجود دارد، نه کسب و کاری و نه کارخانهای. تنها منبع درآمد بسیاری از خانوادهها، یارانه است که آن هم کفاف هزینههای زندگی را نمیدهد.
وی تاکید کرد: مردم برای تامین هزینههای درمان، مجبورند چندین برابر یارانه را قرض بگیرند و وام دریافت کنند که این مسئله، بار سنگینی بر دوش آنها تحمیل میکند. امام جمعه زابل از مسئولان خواست تا با توجه ویژه به وضعیت سیستان، برای رفع مشکلات بهداشتی و درمانی و همچنین بهبود وضعیت معیشتی مردم این منطقه، اقدامات فوری و اساسی انجام دهند.
در حالی که بهار در سایر نقاط کشور فصل شکوفایی محسوب میشود؛ حال و روز سیستان و مردمانش در پی آغاز بادهای ۱۲۰ روزه خوب نیست. این شرایط نیازمند اتخاذ تدابیر فوری، اورژانسی و موثر برای جلوگیری از بحران خالی شدن منطقه از سکنه است.
ضرورت دارد نهادهای دولتی و غیردولتی برای بهبود شرایط زندگی ساکنان این منطقه، بیش از پیش حساس شوند چرا که مردم این منطقه امروز از حق زندگی در هوای سالم بیبهره هستند.
انتهای پیام/