بازار سرمایه در گرداب نوسانات؛ اعتماد چگونه به بورس برمیگردد؟


بازار سرمایه روزهای کاری ابتدای سال را با روند نزولی آغاز کرد؛ کارشناسان معتقدند این شرایط ویژه که ترکیبی از عوامل موقت و مسائل ریشهای است، میتواند ادامه داشته باشد، مگر آنکه تغییرات اساسی در مدیریت اقتصادی کشور رخ دهد.
شاخص بورس و اوراق بهادار ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ اولین روز کاری را با روند نزولی آغاز کرد و با ریزش ۱۵ هزار واحدی همراه بود.
روند نزولی شاخص در ۱۷ فروردین نیز ادامه یافت و شاخص با اُفت ۲۱ هزار واحدی در پله ۲ میلیون و ۷۷۳ هزار واحدی قرار گرفت.
نوسانات بازار سرمایه در ماههای اخیر شدت گرفته است؛ نوساناتی که گاه از الگوهای فصلی تبعیت میکند و گاه ریشه در چالشهای عمیقتر اقتصادی دارد.
در شرایطی که کاهش نقدینگی موقت در آستانه سال جدید، طبیعتاً بر عمق معاملات تأثیر گذاشته، اما به نظر میرسد مسائل ساختاری از جمله ابهامات سیاستگذاری، تغییرات مدیریتی و انتظارات تورمی، فشار مضاعفی بر بورس وارد کرده است.
در همین زمینه حمید مرتضیکوشکی در گفتوگو با میزان با اشاره به وضعیت بازار سرمایه گفت: بورس در شرایطی خاص قرار دارد که ترکیبی از عوامل موقتی و مسائل ساختاری بر آن تاثیر میگذارد که درک این ترکیب برای تحلیل صحیح وضعیت ضروری است.
وی در ادامه به تشریح عوامل فصلی موثر بر بازار پرداخت و افزود: در آستانه سال جدید معمولا شاهد کاهش محسوس عمق بازار هستیم. این پدیده عمدتا ناشی از کاهش حضور فعالان حرفهای بازار به دلیل تعطیلات، تغییر اولویتهای نقدینگی خانوارها و انتظار برای مشخصشدن جهتگیریهای جدید سال مالی است.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه این شرایط باعث میشود بازار در بازه زمانی فعلی بهشدت تحت تاثیر جریانهای خُرد و نوسانات کوتاهمدت قرار گیرد.
مرتضیکوشکی به ساختار معاملاتی بورس اشاره کرد و گفت: تفاوت اساسی بازار ما با بسیاری از بورسهای جهانی در مکانیسمهای تعدیلکننده است.
وی افزود: در شرایطی که بازارساز حرفهای به اندازه کافی فعال نیست و از طرفی امکان معاملات آنلاین بهراحتی فراهم است، هر خبری میتواند به سرعت و با شدت در قیمتها منعکس شود و نوسانات شدیدی را تجربه کند.
بازار سرمایه نیازمند ثبات در سیاستگذاری است
مرتضیکوشکی در بخش دیگری از تحلیل خود به تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی پرداخت و اظهار کرد: در حال حاضر چندین عامل ساختاری بر بازار سرمایه سایه افکنده است. عدم قطعیت در سیاستهای پولی و مالی، تغییرات مدیریتی در بدنه اقتصادی دولت، انتظارات تورمی و وضعیت خاص بودجه دولت از جمله این عوامل هستند که در کنار هم فضایی از انتظار و احتیاط را در بازار ایجاد کردهاند.
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تغییرات مدیریتی اخیر، عنوان کرد: استیضاح وزیر اقتصاد و تغییرات احتمالی در سیاستهای اقتصادی، عدم اطمینان جدیدی به بازار تزریق کرده است.
به گفته مرتضیکوشکی فعالان بازار سرمایه همواره نیازمند ثبات در سیاستگذاری هستند و هرگونه تغییر ناگهانی میتواند بر تصمیمگیریهای سرمایهگذاری تاثیر بگذارد.
این کارشناس بازار سرمایه در مورد چشمانداز بازار سرمایه گفت: در شرایط فعلی بازار سرمایه نیازمند اصلاحات ساختاری است و تا زمانی که مسائل بنیادی اقتصاد کشور حل نشود هرگونه رشد در بورس ممکن است موقتی و شکننده باشد.
وی تاکید کرد: با این حال به نظر میرسد در میانمدت واکنش بازار به متغیرهای اسمی میتواند فرصتهایی را برای سرمایهگذاران آگاه ایجاد کند.
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است درحال حاضر ثبات در سیاستگذاریها و شفافیت در تصمیمگیریهای اقتصادی نیاز بازار بورس است و این عوامل میتوانند به بازگشت اعتماد به بازار سرمایه کمک کنند.
انتهای پیام/