اخبار ویژه نامه‌هاخبرگزاری تسنیم

“اسلام اکبر”، راه رسیدن به “حج‌البیت”

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حج، مانند سایر عبادات دیگر شرایط، آداب، مستحبات، واجبات و اسراری دارد که زائر موظف است آن‌ها را فرا گیرد تا حج او صحیح و مقبول واقع شود بر همین اساس، حج نیز همانند سایر عبادات دو دسته شرط دارد؛  شرط وجوب و شرط صحت.

مقصود از شرایط وجوب آن دسته از شرایطی هستند که تا تحقق پیدا نکنند آن عبادت بر انسان واجب نمی‌شود؛ مانند بلوغ و عقل و منظور از شرط صحت یعنی شرطی که اگر باشد، عبادت پذیرفته می‌شود و اگر نباشد عبادت بر ذمه انسان باقی می‌ماند.

با چند شرط حج واجب می‌شود و بدون وجود تمامی آن‌ها حج واجب نیست که این شروط شامل بلوغ، عقل، حریت و استطاعت از جهت مالی، صحت بدن،  باز بودن راه و وسعت وقت و کفایت آن است.  

بلوغ: «بلوغ» به معنای رسیدن به حد اعلی و کمال موجود است؛ هر چیز که در عالم موجود است نهایتی دارد که از آن به بلوغ تعبیر می‌شود،  برای روح ما که حقیقت و اصل ماست نیز مرتبه بلوغ وجود دارد با این حال برای به جا آوردن حج، بلوغ جسمی کافی است؛ ولی اگر کسی بخواهد به حج البیت برسد باید وارد بلوغ روحی شود و واجد مراتبی از آن باشد کسی که هنوز گناه عمد در زندگی‌اش وجود دارد علامت این است که وارد مرحله بلوغ روحی نشده و از رسیدن به حج البیت محروم است.

شرط بعدی عقل است؛ عقل قوه‌ای است که انسان با آن خیر و صلاح در مسیر زندگی مادی و معنوی را تشخیص می‌دهد و باعث نگهداری نفس از مخالفت کردن با آن می‌شود و نقطه مقابل عقل، جهل است اما برای اینکه جایگاه عقل در وجوب عبادات روشن شود دانستن مراتب عقل ضروری است که یکی از آن‌ها عقل نظری و دیگری عقل عملی است.  

عقل نظری عهده‌دار‌ اندیشه و فکر صحیح است و عقل عملی ضامن نگهداری نفس است که برای به جای آوردن حج داشتن عقل نظری کافی است و کسانی که هنوز مخالفت با دستور‌های الهی در زندگیشان وجود دارد عقل عملی‌شان ضعیف است.

شرط سوم وجوب حج، حرّیت است که در فارسی به معنای فرد آزاد ترجمه می‌شود؛ اگر کسی عبد دیگری باشد حج بر او واجب نمی‌شود این حریت ظاهری برای به جای آوردن حج ظاهری کافی است؛ اما برای رسیدن به اسرار حج و گزاردن حج، علاوه بر حریت ظاهری حریت باطنی هم لازم است.

روشن است تا انسان در اسارت نفس و شهوات و شیطان است بنده آنهاست و آزاد نیست پس گویا حج باطنی بر او واجب نشده است.  

شرط دیگر وجوب حج، استطاعت است که شامل استطاعت مالی، جسمی و سربی شامل باز بودن راه و داشتن وقت کافی است.

اما شرط دیگر وجوب و صحت حج، اسلام است؛ برای صحت حج اسلام اصغر کافی است، اسلام اصغر همان اسلامی است که شخص برای ورود به آن اظهار شهادتین می‌کند و به ارکان آن یعنی نماز، روزه، زکات و ولایت، عمل می‌کند. اما کسی که می‌خواهد به حج‌البیت برسد، باید به مقام تسلیم بالاتری دست یافته باشد که از آن به عنوان “اسلام اکبر” یاد کرده‌اند.  

اسلام اکبر همان تسلیم  و اطاعت و ترک اعتراض بر خداست و اگر آدمی عقل و هوای خود را مطیع شرع کرد، مسلمان به اسلام اکبر و وارد مرتبه عبودیت می‌شود.  

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا