خبرگزاری میزاندسته بندی: جامعه ، عمومی

آنچه ازدواج را در میان جوان‌ها کم‌رنگ کرده است؛ از جایگزینی ارزش‌های فردگرایانه تا مشکلات اقتصادی و الگوسازی رسانه‌ها و فیلم‌های خارجی

گفت‌وگوی|

آنچه ازدواج را در میان جوان‌ها کم‌رنگ کرده است؛ از جایگزینی ارزش‌های فردگرایانه تا مشکلات اقتصادی و الگوسازی رسانه‌ها و فیلم‌های خارجی

یک جامعه‌شناس با بیان اینکه برخی از رسانه‌ها و فیلم‌های خارجی الگوسازی‌های داخلی را نابود کرده‌اند گفت: در چنین شرایطی روابط سریع، بدون مسئولیت و دارای قابلیت جایگزینی، مفهوم تعهد و وفاداری را تضعیف و زمینه تضعیف خانواده و ازدواج‌های پایدار را فراهم می‌کند.

خبرگزاری میزان

سید صادق سعادتیان معاون امور اسناد رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تعداد ازدواج‌ها در سال ۱۴۰۳ را ۴۷۱ هزار و ۴۴۰ فقره سند اعلام کرد و گفت:  این آمار افزایش ۲.۶۱ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ داشته است، اما نیاز است تا این مهم تقویت شده و تعداد ازدواج‌ها افزایش بیشتری پیدا کند.

در همین رابطه امان‌الله قرایی مقدم، جامعه‌شناس در گفت‌وگوی با میزان درباره دلایل کند بودن افزایش آمار ازدواج در کشور گفت: مسائل اقتصادی، بیکاری، تورم و ناامنی مالی مهم‌ترین عوامل کاهش ازدواج هستند. بسیاری از جوانان حتی اگر تمایل به ازدواج داشته باشند، به دلیل عدم اطمینان از آینده مالی، از ازدواج اجتناب می‌کنند.

وی ادامه داد: هزینه‌های سنگین زندگی، تغییر الگو‌های فرهنگی، کاهش نقش خانواده‌ها و تأثیرات مخرب فضای مجازی را نباید دست کم گرفت.

قرایی مقدم بر تقویت باور‌های دینی و ارزش‌های اخلاقی، لزوم مشورت با بزرگان خانواده در انتخاب همسر، رعایت تناسب فرهنگی، اقتصادی و سنی در ازدواج، پرهیز از روابط نامشروع پیش از ازدواج، اصلاح قوانین به نفع زنان و خانواده تاکید کرد و گفت: با تاخیر افتادن ازدواج، نه‌فقط ناهنجاری‌های اجتماعی افزایش پیدا می‌کند بلکه الگوی زادوولد و ساختار جمعیت نیز دچار دگرگونی می‌شود. عوامل مختلفی بر بالا رفتن سن ازدواج تأثیر می‌گذارند که ازجمله آنها می‌توان به صنعتی شدن جوامع و مشارکت بیشتر زنان در نیروی کار، بالا رفتن سطح تحصیلات زنان و موقعیت‌های اجتماعی آنان و تغییر نگرش آنان به مقوله ازدواج و درنتیجه بیشتر شدن انتظارات آنان برای ازدواج با همسری مناسب اشاره کرد.

وی گفت: برخی از رسانه‌ها و فیلم‌های خارجی الگوسازی‌های داخلی را نابود کرده و در دراز مدت جایگزین می‌شوند در چنین شرایطی روابط سریع، بدون مسئولیت و دارای قابلیت جایگزینی، مفهوم تعهد و وفاداری را تضعیف می‌کند و خیانت عاطفی را به شکلی عادی و حتی هیجان‌انگیز جلوه داده و زمینه تضعیف خانواده و ازدواج‌های پایدار را فراهم می‌کند. این وارونه‌سازی ارزشی، پیامد‌های منفی عمیقی بر فرهنگ و نهاد خانواده دارد.

وی با بیان اینکه آموزش مهارت‌های ارتباطی، حل تعارض و مدیریت مالی باید از دوران دبیرستان آغاز شود تا جوان‌ها با آگاهی بیشتری وارد زندگی مشترک شوند اظهار کرد: از سوی دیگر با اصلاح قوانین برای کاهش خطرات ازدواج، ترویج الگو‌های ازدواج موفق در رسانه‌ها و همچنین پرهیز از نمایش زندگی‌های ایده‌آل غیرواقعی که انتظارات غیرمنطقی ایجاد می‌کنند، معرفی الگو‌های واقع‌گرایانه از زندگی مشترک. سیاست‌گذاری هوشمند، حمایت‌های اقتصادی و آموزش‌های فرهنگی می‌توان این نهاد اجتماعی را احیا کرد.

این استاد دانشگاه گفت: کاهش اهمیت ازدواج در نزد برخی جوانان و جایگزینی ارزش‌های فردگرایانه، ترس از تعهد و افزایش آگاهی از طلاق و نگرانی از شکست در زندگی مشترک ازجمله چالش‌های پیش روی ازدواج در جامعه امروز محسوب می‌شود.

قرایی مقدم به راهکار‌ها تسهیل ازدواج اشاره و بیان کرد: خانواده سالم اساس جامعه سالم است. دولت‌ها مدت‌ها است به دنبال راهکار‌هایی هستند و در این زمینه سیاسگذاری‌هایی انجام داده‌اند که کافی نبوده است. حمایت‌های اقتصادی دولت و نهاد‌های مرتبط، وام‌های کم‌بهره ازدواج، مسکن ارزان‌قیمت برای زوج‌های جوان، معافیت‌های مالیاتی برای خانواده‌های جوان، آموزش‌های پیش از ازدواج چه به لحاظ حقوقی و چه از بعد فرهنگ‌سازی ضرورت دارد.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا