خبرگزاری میزاندسته بندی: اقتصاد ، عمومی

آغاز ثبت‌نام اینترنتی کارت سوخت‌المثنی/ قیمت گازوییل همان ۳۰۰ تومان است‌ و سهمیه‌بندی از تیرماه اجرا می‌شود

آغاز ثبت‌نام اینترنتی کارت سوخت‌المثنی/ قیمت گازوییل همان ۳۰۰ تومان است‌ و سهمیه‌بندی از تیرماه اجرا می‌شود

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اشاره به اینکه گازوییل با همان نرخ ۳۰۰ تومان عرضه خواهد شد، گفت: باتوجه به اینکه یک‌ میلیون خودرو دیزلی داریم که تردد‌های درون شهری و برون شهری دارند، بر اساس عملکرد به‌صورت ۱۵ روز یکبار تخصیص سهمیه دریافت خواهند کرد.

خبرگزاری میزان

کرامت ویس‌کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در نشست خبری اظهار کرد: با راه‌اندازی سامانه اینترنتی صدور کارت سوخت، فرآیند دریافت کارت‌های المثنی و کارت خودرو‌های نو تسهیل شده است.

وی افزود: بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۳، وزارت نفت موظف شد امکان صدور کارت سوخت را در مدت یک هفته فراهم کند که این امر با ایجاد بستر اینترنتی محقق شده است.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران توضیح داد: متقاضیان کارت سوخت جدید یا المثنی دیگر نیازی به مراجعه حضوری به دفاتر پلیس +۱۰ ندارند و می‌توانند از طریق سامانه fcs.niopcf درخواست خود را ثبت کنند.

به گفته ویس‌کرمی کارت‌ها ظرف ۴۸ ساعت تولید و در کمتر از یک هفته به آدرس متقاضی ارسال می‌شود.

وی در مورد تغییر در شیوه دریافت رمز گفت: رمز کارت سوخت دیگر چهار رقم آخر کد ملی نیست، بلکه به صورت پویا و از طریق پیامک برای مالک خودرو ارسال می‌شود.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران تصریح کرد: افراد هنگام تحویل کارت توسط مأمور پست، متقاضی باید این رمز را اعلام کند تا هویت وی تأیید شود.

ویس‌کرمی این تغییرات را گامی مهم در کاهش مراجعات حضوری و تسریع خدمات‌رسانی به شهروندان دانست.

ویس کرمی در مورد سه نرخی شدن گازوییل اظهار کرد: گازوئیل با نرخ ۳۰۰ تومان عرضه خواهد شد و با توجه به اینکه یک‌میلیون خودروی دیزلی داریم که صاحب دارند که تردد‌های درون شهری و برون شهری دارند و بر اساس عملکردی که دارند به صورت ۱۵ روز یکبار تخصیص سهمیه دریافت خواهند کرد.

مدیرعامل پخش فرآورده‌های نفتی با اشاره به اینکه هیچ‌گونه تغییری در سهمیه و قیمت ناوگانی که عملکرد دارند ایجاد نخواهد شد گفت: در برخی از مواقع بارنامه‌های صوری صادر می‌شد؛ از سال ۱۳۹۳ مطابق مصوبه هیئت وزیران تخصیص سوخت باید بر مبنای حرکت باشد.

وی افزود: سال ۹۸ سامانه سپهتن مطرح شد و سپس سیپاد تا بتوان عملکرد واقعی را بتوان سهمیه گازوئیل را اختصاص داد. سپهتن به طور کامل اجرایی نشد و اطلاعات کامل در اختیار ما قرار نگرفت.

به‌گفته ویس‌کرمی طرحی بر اساس عملکرد در جاده یا حرکت در مسیر طراحی شد برای ناوگان بالای ۵۰ تن به‌صورت آزمایشی اجرا شد و در حال بررسی است.

وی تاکید کرد: بخشی از قاچاقی که اتفاق می‌افتاد مربوط به بارنامه‌های صوری بود و یکی از اهداف مهم کنترل گازوییل در ناوگان دیزلی بود که از این طریق ممکن می‌شود.

مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در توضیح نرخ گازوییل از تیرماه گفت: نرخ اول همان ۳۰۰ تومان برای ناوگان فعال با سهمیه مشخص است، نرخ دوم نصف قیمت خرید گازوییل از پالایشگاه‌ها تا سقف ۴۰ درصد بیشتر از سهمیه اول و نرخ سوم بر اساس قیمت خرید نفت‌گاز از پالایشگاه‌ها است.

ویس‌کرمی تصریح کرد: نرخ‌های دوم «نیمه یارانه‌ای» و سوم «آزاد» هر سه ماه یک‌بار به‌روز می‌شود.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار مشابه

دکمه بازگشت به بالا