آسیبهای اجتماعی که در کمین خانوادههای زندانیان است/ هزار و ۵۶۰ خانوار تحت پوشش انجمنهای حمایت از خانوادههای زندانیان لرستان هستند/ پرداخت ۲۲۶ میلیارد ریال دستمزد به زندانیان شاغل


رئیس کل دادگستری استان لرستان با بیان اینکه هزار و ۵۶۰ خانوار تحت پوشش انجمنهای حمایت از خانوادههای زندانیان لرستان هستند، از اهدای بیش از ۷ هزار مورد کمک نقدی و غیرنقدی به خانوادههای زندانیان استان در سال ۱۴۰۳ خبر داد.
زندانی شدن یکی از اعضای خانواده، تنها یک فرد را درگیر پیامدهای مجازات نمیکند، بلکه تبعات آن به شکل موجی گسترده، تمامی کانون خانواده را تحت تأثیر قرار میدهد. همسران، فرزندان، والدین و حتی جامعه پیرامون، به طور مستقیم یا غیرمستقیم با چالشهای ناشی از این اتفاق روبهرو میشوند.
بر این اساس؛ حمایت از خانوادههای زندانیان نه تنها یک اقدام انسانی، بلکه ضرورتی اجتماعی است که بیاعتنایی به آن میتواند به تشدید نابرابریها، تداوم چرخههای آسیب، و افزایش هزینههای بلندمدت برای جامعه بیانجامد.
آسیبهای اجتماعی که در کمین خانوادههای زندانیان است
خانوادههای زندانیان، به ویژه فرزندان، با مشکلات متعددی مانند فقر، انگ اجتماعی، و محرومیت از حمایت عاطفی مواجهاند. تحقیقات نشان میدهد کودکانی که والدینشان زندانی هستند، بیش از دیگران در معرض ترک تحصیل، اختلالات روانی، و گرایش به رفتارهای پرخطر قرار میگیرند. این آسیبها نه تنها آینده فردی آنها را تهدید میکند، بلکه بهعنوان عاملی بازدارنده در پیشرفت اجتماعی عمل میکند.
چرا باید از خانوادههای زندانیان حمایت کرد؟
از سوی دیگر، همسران زندانیان، به ویژه زنان، غالباً با بار سنگین تأمین معاش و مدیریت تنهایی دستوپنجه نرم میکنند، بیآنکه شبکه حمایتی کافی در اختیار داشته باشند. حمایت از این خانوادهها در ابعاد مختلف از کمکهای مالی و مشاورههای روانشناسی تا تسهیل ارتباطات خانوادگی میتواند نقشی کلیدی در کاهش تبعات منفی زندانی شدن سرپرست خانواده ایفا کند.
بر پایه این گزارش؛ حفظ پیوندهای عاطفی میان زندانیان و خانوادههایشان نه تنها به بهبود سلامت روانی هر دو طرف میانجامد، بلکه احتمال بازگشت مجدد فرد به زندان را نیز کاهش میدهد.
مطالعات تأکید میکنند زندانیانی که در دوران حبس ارتباط مستمر با خانواده دارند، و یا خانواده آنها از ثبات بیشتری برخوردار هستند پس از آزادی، انگیزه بیشتری برای بازسازی زندگی خود نشان میدهند.
بر همین اساس؛ انجمنهای حمایت از خانواده زندانیان با هدف کمک به رفع مشکلات این خانوادهها و حمایتهای مادی و معنوی از آنان در سراسر کشور فعالیت میکنند تا با بهرهمندی از ظرفیت نهادهای حمایتی و خیران، چتر حمایتی بر سر خانوادههای زندانیان بگسترانند.
حجت الاسلام والمسلمین سعید شهواری رئیس کل دادگستری استان لرستان در تشریح اقدامات انجام شده در انجمنهای حمایت از زندانیان استان و در گفتوگو با میزان، اظهار کرد: اقدامات انجمن حمایت از زندانیان در حوزههای مختلف و با هدف رفع مشکلات و حمایت از خانواده زندانیان نیازمند با تمام توان دنبال میشود.
وی افزود: در همین راستا انجمنهای حمایت از خانوادههای زندانیان در سطح استان در قالب مستمری ماهانه، بستههای کمک معیشتی، کمکهای تحصیلی، تامین جهیزیه برای فرزندان زندانیا، حمایتهای پزشکی، کمک به اشتغالزایی اعضای خانواده و ارائه خدمات مشاورهای به خانوادههای زندانیان نیازمند، به این خانوادهها خدمترسانی میکنند.
هزار و ۵۶۰ خانوار تحت پوشش انجمنهای حمایت از خانوادههای زندانیان لرستان هستند
رئیس کل دادگستری استان لرستان تصریح کرد: در حال حاضر انجمنهای حمایت از خانوادههای زندانیان استان در پنج انجمن خرمآباد، بروجرد، دورود، الیگودرز و کوهدشت فعال هستند که در این انجمنها به هزار و ۵۶۰ خانواده زندانی نیازمند استان خدمترسانی میشود.
وی یادآور شد: در سال ۱۴۰۳ نیز، ۵۲۶ خانواده زندانی تحت پوشش انجمنهای حمایت در سراسر استان قرار گرفتند.
پرداخت ۲۲۶ میلیارد ریال دستمزد به زندانیان شاغل
حجتالاسلام والمسلمین شهواری اضافه کرد: در این سال همچنین حدود ۳ هزار و ۹۹۹ مورد پرداختی به میزان مجموع ۲۲۶ میلیارد ریال دستمزد به زندانیان شاغل پرداخت شده است.
اهدای بیش از ۷ هزار مورد کمک نقدی و غیرنقدی به خانوادههای زندانیان استان
وی تصریح کرد: سال گذشته ۷ هزار و ۵۱۸ مورد کمک نقدی و غیرنقدی نیز به ارزش بالغ بر ۱۰۲ میلیارد ریال به خانوادههای زندانیان نیازمند استان اهدا شده است. همچنین در این سال هزار و ۳۲۰ مورد کمک نقدی و غیرنقدی به ارزش بیش از ۸۹ میلیارد ریال توسط خیرین و نیکوکاران به انجمنهای حمایت در سراسر استان اهدا شده است.
رئیس کل دادگستری استان لرستان برگزاری دورههای آموزشی برای خانوادههای زندانیان را از اقدامات مهم دیگر در انجمنهای حمایت در استان برشمرد و گفت: در همین راستا ۲ هزار و ۷۱۹ نفر ساعت آموزش با حضور هزار و ۷۱۴ نفر از اعضای خانوادههای زندانیان در موضوعات مختلف برگزار شده است.
انجام ۳۹۵ مورد مکاتبه جهت معرفی خانوادههای زندانیان به سازمانها و نهادهای حمایتی
وی با اشاره به اینکه برای گسترش ظرفیتهای این انجمنها از ظرفیت نهادهای حمایتی، خیرین و نیکوکاران استفاده میشود، عنوان کرد: سال گذشته همچنین ۳۹۵ مورد مکاتبه جهت معرفی خانوادههای زندانیان به سازمانها و نهادهای حمایتی انجام گرفته است.
آزادی ۱۵۴ زندانی جرایم غیرعمد با کمک انجمنهای حمایت از زندانیان استان
وی در ادامه از ارائه هزار و ۳۸۷ مورد خدمات مشاورهای به خانوادههای زندانیان نیازمند در سال گذشته خبر داد و گفت: با مجموعه اقدامات دستگاه قضایی و با کمک خیران و نیکوکاران سال گذشته ۱۵۴ زندانی با پرداخت ۵۲ میلیارد ریال کمک از سوی انجمنهای حمایت از زندانیان استان از زندان آزاد شدند.
حجتالاسلام والمسلمین شهواری بیان کرد: وقتی سرپرست خانوار، زندانی میشود ممکن است که خانواده با مشکلاتی مواجه شود، اما دستگاه قضایی این اهتمام را دارد که به هر نحو ممکن از خانوادههای این زندانیان حمایت کند.
در نهایت، حمایت از خانوادههای زندانیان فراتر از یک اقدام خیرخواهانه، سرمایهگذاری برای ساختن جامعهای پایدارتر است. این حمایتها از طریق کاهش نرخ تکرار جرم، تقویت انسجام اجتماعی، و شکستن چرخه انتقال آسیب بین نسلها، به همگان سود میرساند.
یادمان باشد جامعهای که کرامت انسانی خانوادههای در حاشیه را به رسمیت میشناسد، گامی بلند به سوی عدالت ترمیمی و توسعه فراگیر برمیدارد.
انتهای پیام/